Uutiset

Työkoneet

Lekatech-sähkövasara koekäytössä

Lekatechin sähkövasaran testauspaikaksi valikoitui Seepsulan kiviainestehdas Helsinki-Vantaa-lentokentän läheisyydessä. Seepsula tunnetaan johtavana kiviainesten toimittajana sekä asiantuntijana. Se tarjoaa asiakkailleen kiviaineksia eri käyttötarkoituksiin omalta louhokseltaan, oman kiviainestehtaansa valmistamina.

Lekatech-sähkövasara on patentoitu ja Suomessa Iitiissä kehitetty tuote. Lekatech-sähkövasara perustuu uuteen lineaarimoottoriteknologiaan. Valmistajansa mukaan se mullistaa markkinat tuomalla paremman hyöty- ja tehopainosuhteen. Täyssähkökäyttöisten kaivukoneiden tullessa markkinoille, on luonnollista, että myös rikotusvasara on sähköinen.

Ammattikäyttäjien kokemukset

Testaajat olivat kokeneita rikotusvasaran käyttäjiä. Tatu Lehmuskoski Laitilan Linnee Oy:stä on koneenkuljettaja ja yrityksen toimitusjohtaja. Kuljettaja Jasper Kultanen on Suomen Räjäytyslouhinta Oy:stä.

Testissä rikottiin keskimäärin metrin halkaisijaltaan olevia graniittipultereita, jotta ne saatiin mahtumaan murskaimen kitaan.

”Ensimmäinen tunne kokeilussa oli yllätys, sillä käyttömukavuus oli parempi kuin odotin”, kommentoi Lehmuskoski.

”Tehoa tuntui olevan kokoon nähden verraten paljon. Olen tottunut isompiin vasaroihin. Vasaran tehopainosuhde on hyvä. Ja mikä parasta, energia meni rikottavaan kohteeseen, eikä heijastunut koneeseen. Kaikin puolin positiivinen kokemus. Melu ja vasaran aiheuttama tärinä olivat pienempiä kuin perinteisessä vasarassa”, jatkoi Lehmuskoski.

”Käynnistyy nopeammin kuin perinteinen vasara. Muuten käyttö samanlaista. Täysi voima heti pelissä.” Jasperin yllättänyt havainto: ”Hallittavuus on hyvä, koska peruskonetta voi ajaa, vaikka tyhjäkäynnillä. Vasaran teho ei ole riippuvainen peruskoneen kierroksista. Tämä on erityisen hyvä ominaisuus vaikkapa uudelle tai aloittelevalle kuljettajalle. Kokenut kuljettaja voi valita peruskoneen hallintaan mieleisensä kierrosluvun”, totesi puolestaan Kultanen.

”Vasara ei oikeistaan potki takaisin peruskoneeseen, tyhjäiskun esto auttoi asiaa. Sähkövasaran käynnistys oli kuin sähköautolla lähtö, ei mitään viivettä ja täysi teho heti. Hydraulivasarassa on aina parin sekunnin viive, kun odotellaan että vasarahydrauliikka paineistuu. Vasaran kokeilu oli melun ja tärinän puolesta positiivinen yllätys. Tehoa tuntui olevan vasaran kokoon nähden hyvin”, lopetti Kultanen.

”Ammattikuljettajien kommentit osoittavat, että Lekatech-sähkövasara on rakennettu loppukäyttäjää ajatellen”, todetaan Lekatechilta.

Lekatech-sähkövasaran ominaisuudet valmistajan kertomana:

  • 70 prosenttia energiatehokkaampi kuin hydrauliset vasarat
  • Kaksinkertainen iskuvoima perinteisiin hydraulisiin vasaroihin verrattuna
  • 98 prosenttia pienempi öljynkulutus kuin hydraulisissa vasaroissa
Lue seuraavaksi