Uutiset

Työkoneet

Jarkan Maansiirto Oy – lisää tehoa lastaukseen

Jarkan Maansiirto Oy hoitaa Seepsulan Senkkerin kiviainestehtaalla kiven lastauksen ja ajon murskaimelle. Nyt lastauskone päivitettiin entisestä 150 tonnin painoluokasta (Liebherr R 9150B) noin 200 tonniin. Tällä haetaan tehokkuuden lisäystä eli enemmän siirrettyjä tonneja vähemmässä ajassa. Uusi Komatsu PC2000-11 on jo aloittanut Komatsu 605 -kiviautojen lastaamisen Tuusulassa.

Kiviainesta on louhittu ja murskattu koko talven ajan, mikä tarkoittaa sitä, että varastokasat ovat kasvaneet ja nyt jo alkanut sesonki voidaan ottaa vastaan huolettomasti. Lajikkeita on runsaasti noudettavaksi alueen eri rakennusprojekteihin. Huhtikuun alkupäivinä lumi oli vielä maassa ja autoliikennettä paikalla noin puolet vähemmän normaalista.

”Tänä vuonna sesongin aloitus on jäljessä sellaiset parista viikosta kuukauteen, kun talvi on ollut niin ankara. Työmaat eivät ole vielä käynnistyneet”, totesi Seepsula Oy:n toimitusjohtaja Petri Ruostetoja.

”Uuden lastauskoneen suhteen näyttää siltä, että saamme keskiarvoa ylemmäs, mikä tarkoittaa, että autot liikkuvat ripeämmässä tahdissa lastauksesta murskaimelle. Alussa kuljettajilla on tosin ollut totuttelemista noin kuuden metrin korkeudessa sijaitsevaan ohjaamoon”, jatkaa Ruostetoja.

Seepsulan Senkkerin kiviainestehtaalla on uusi kukkulan kuningas. Jarkan Maansiirto Oy hankki uuden 200-tonnisen Komatsu PC2000-11 -kaivukoneen lastaamaan viittä Komatsu 605 -kiviautoa. Kivi kulkee rintaukselta murskaimelle entistä kiivampaan tahtiin.

”Kiven kokoa ei tosiaan heti hahmota oikein eli kiviauton lavalle menee alussa rikkokiviä. Ajan myötä etäälle avautuvaan näkymään tottuu. Ohjaamon ehdoton etu on, että lavan näkee kokonaan. Laidan yli kivet eivät juurikaan pääse putoamaan, kun näkyvyys on niin hyvä”, toteaa puolestaan Jarkan Maansiirto Oy:n työpäällikkö Timo Koiranen, joka oli itsekin jo tehnyt täysiä työpäiviä uudella Komatsulla.

Koirasen mukaan myös kasvanut ulottuvuus on otettu positiivisesti vastaan. Jos lastausalueelle tippuu kuitenkin kiviä, ylettyy ne Komatsulla poimimaan konetta siirtämättä.

”Hydrauliikka on erittäin tarkka, joten kivien poimiminen maasta todella onnistuu”, jatkaa Koiranen.

Jo edellisessä koneessa oli Miilux Oy:n tekemä 8,5 kuutiometrin tilavuuksinen kauha, josta kokemukset ovat hyvät. Nyt valmistaja on pysynyt samana ja Komatsuun valmistui 11 kuutiometrin kokoinen kauha. Komatsu 605 -kiviauton 65 tonnin lava täyttyy neljällä kauhallisella. Ison koneen liikkeet ovat majesteetillisen rauhalliset. Kauha uppoaa varmasti rintaukseen ja täyttyy vaivattomasti. Voima ei lopu.

Huhtikuun alussa Seepsulan Senkkerin kiviainestehtaalle kokoontuivat seuraavat alan miehet (vasemmalta oikealle): toimitusjohtaja Petri Ruostetoja Seepsula Oy, avainasiakasjohtaja Jari Salomäki Suomen Rakennuskone Oy, toimitusjohtaja Mika Siitonen Jarkan Maansiirto Oy, työpäällikkö Timo Koiranen Jarkan Maansiirto Oy, tuotepäällikkö Tero Ala-Tala Suomen Rakennuskone Oy sekä kouluttaja Peter Barrett Marubeni-Komatsu Ltd.

Ensimmäisinä päivinä polttoaineen kulutus oli asettunut tasolle 100–125 litraa tunnissa. Kun Komatsun polttoainesäiliön koko on 3 400 litraa, niin tankillisella lastataan sellaiset 25–27 tuntia.

”Koneen oma kulutusmittari pitää myös paikkansa todellisiin tankattuihin litroihin verrattuna. Taitaa olla ensimmäinen kohtaamani kone, missä näin on”, tietää Koiranen.

Huhtikuun lopulla hän toteaa, että talvisen kelin tuomat haasteet ovat vielä hidastaneet lastausta.

”Tämä tulee kohenemaan jatkossa.”

Komatsu PC2000-11

Avainasiakasjohtaja Jari Salomäki Suomen Rakennuskone Oy:stä kertoo, että Komatsu PC2000-11 valmistetaan Japanissa. Komatsun kaivoskoneiksi luokiteltujen kaivukoneiden mallistossa ovat myös mallit: PC3000-11 (250–261 t), PC4000-11 (398–409 t/1 400 kW), PC5500-11 (533–552 t/1 880 kW), PC7000-11 (678–699 t/2 500 kW) sekä malliston lippulaiva PC8000-11 (752–773 t/3 000 kW). Yhteensä siis kuusi erikoista lastauskonetta kaivoksille ja isoille louhoksille.

Kuljettajan silmät ovat reilun kuuden metrin korkeudella maasta, joten näkyvyys lavalle on erinomainen. Komatsu 605:n lava täyttyy neljällä kauhallisella. Timo Koiranen lastaa ja Lilli Pikkarainen kiviauton ohjaimissa vie kivet murskaimelle.

”Suomessa on nyt yhteensä viisi PC2000-mallia. Niistä Hartikaisella on kolme ja yksi Kevitsassa. Tämä Jarkan kone on siis se viides ja uusin”, toteaa Salomäki.

Komatsun mukaan Komatsu PC2000:n kanssa voidaan käyttää ajokalustoa aina 150 tonniin saakka. Sen jälkeen on syytä siirtyä järeämpään kokoluokkaan lastauksessa.

Lastaustyössä tarvittavaa voimaa PC2000:ssa tarjoilee 12-sylinterinen Komatsu SAA12V140E -dieselmoottori, jonka teknologiasta vastaa Cummins. Teholukema on 794 kilowattia ja päästöluokka Stage V. AdBlueta ei tarvita, vaan pakokaasujen jälkikäsittelyssä on kaksi partikkelisuodatinta, kaksi muuttuvatilavuuksista turboa sekä pakokaasujen takaisinkierrätysjärjestelmä.

Hydrauliikassa on neljä muuttuvatilavuuksista mäntäpumppua. Niiden yhteenlaskettu tuotto on 2 317 litraa minuutissa.

Turvallisuus edellä

Hydrauliikassa on uusi Power Plus -asetus, joka antaa maksimi tuottavuuden polttoaineen kulutuksen kustannuksella. Asetuksissa on tietenkin myös economy-alueet, jotka pudottavat kulutusta, mutta vähentävät tuottavuutta. Tonnimäärien nostattaminen lisää kulutusta ja päinvastoin.

Myös puomille on kaksi asetusta. Smooth Mode valittuna alaspäin kohdistuu vähemmän voimaa, joten sen avulla on helpompi puhdistaa lastauspaikkaa. Power Mode puolestaan antaa maksimi kaivu- ja murtovoimat käyttöön, kun rintaus on kovaa.


Kauha on Miilux Oy:n valmistama ja sen tilavuus on 11 kuutiometriä.

Myös nostolle on oma tehostajansa. Heavy Lift Mode lisää nostovoimaa kymmenen prosenttia.

Kun ohjaamo on korkealla, vaaditaan sinne myös turvallinen kulku. Uudessa 11-sarjassa hydraulisesti alas ja ylös liikkuvat portaat pitävät sisällään Auto Lock -toiminnon. Kun portaat ovat ala-asennossa, on koneen voimansiirto ja kääntö mykistettyinä. Portaat on myös varustettu valoilla, mikä ainakin meillä Suomessa on tervetullut ominaisuus.

Ja näkyvyys lavalle on, kuten jo mainittiin, erinomainen. Etuikkuna ylettyy lattiaan asti, eikä näkyvyyttä rajoittavia poikkipalkkeja ole.

Komatsun mukaan edelliseen PC2000-8-malliin verrattuna melutasoa on saatu uuden eristyksen ja rakenteellisten muutosten ansiosta reilusti alemmas. Dynaaminen desibelilukema on nyt 64,1, kun se aiemmin oli 66,8.

Turvallisuusnäkökohtia ovat myös yhteensä viisi moottorin sammuttavaa hätäkatkaisinta, joista kahteen ylettyy maantasossa seisten. Myös polttoaineen syöttö voidaan katkaista nopeasti yhdellä vivulla.

Koneen KomVision-järjestelmä käsittää yhteensä seitsemän kameraa, jotka muodostavat ohjaamon 10,4 tuuman kokoiselle näytölle lintuperspektiivinäkymän.

Kovat kivimiehet Timo Koiranen (vas.) ja Petri Ruostetoja.
Missä ne hydraulipumput oikein luuraa?
Vielä on jossain villihevosia …. ja Komatsun luukun takana niitä on peräti 1 080 (794 kW).
Seepsula Senkkeri by air alkuvuodesta 2022.


Lue seuraavaksi