Uutiset
Leguan Lifts Oy on vahva viennissä – 16 metrin nostimen tuotanto alkanut
Tuotanto toimii samassa tehdaskiinteistössä kuin Avant-pienkuormaimienkin valmistus. Synergiaa saadaan yhteisistä komponenttivalinnoista ja molempiin konetyyppeihin sovelletuista teknisistä ratkaisuista. Myös jälleenmyyjäverkosto on monissa vientimaissa yhteinen. Molemmissa tuotteissa on myös maailmanlaajuiset markkinat. Yleinen kysynnän heikkeneminen ei ole voinut olla vaikuttamatta suomalaiseenkin vientiteollisuuteen.
”Toki kasvu taittuu kuluvana vuonna hieman miinusmerkkiseksi, mutta edelleen on olemassa alueita maailmassa, jossa markkinat vetää koneita. Ei meillä täällä Avantilla olla toivoa menetetty. Meillä asiakaskunta on myös hyvin moninainen ja laaja. On maataloutta, rakentamista, viherrakentamista, vapaa-aikaa ja kunnallista sektoria”, avaa Avant Tecno Oy:n toimitusjohtaja Risto Käkelä.
Leguan-tuotelinjaa vetää toimitusjohtajana Ari Kiiski.
”Nostimissa ei ole yhtä paljon eri segmenttejä kuin pienkuormaimissa, mutta laajat vientimarkkinat auttavat toki. Leguanin viennin osuus kun oli viime tilikaudella noin 60 prosenttia ja tällä hetkellä aktiivisia vientimaita on viitisentoista, joskin jälleenmyyjä löytyy noin 20 maasta. Päävientialueet ovat Skandinavia, Länsi-Eurooppa ja kaukainen Australia, jossa on muuten myytynä jo yli 100 nostinta”, jatkaa Kiiski.
Leguan-henkilönostimet ovat syntyneet vuonna 1990 – vuotta aiemmin kuin Avant-pienkuormaimet. Perustajina toimivat Ari Kiiski ja Risto Käkelä. Kyseessä oli tukijalallisen henkilönostimien pioneerituote. Vastaavaa ei markkinoilta tuolloin löytynyt.
”Heti alusta pitäen konetyypin edut tulivat selväksi esimerkiksi kuukulkijaan nähden. Kevyt rakenne mahdollistaa kuljettamisen vaikkapa peräkärryllä ja tukijaloilla ja koneen pystyy tukemaan rinteeseenkin suoraan. Neliveto antaa myös hyvät kulkuominaisuudet ja puomiston geometrian ansiosta sillä koukkii kyllä esteitten taakse. Vesirännien asentajat ovat tyypillisiä meidän asiakkaitamme. Tällä vaikeassakin maastossa olevan talon kiertää ympäri ja nostimen tukee kaltevillekin alustoille”, valistaa Käkelä.
Lama-aikaan alkuun
”Täyteen lamaan siis sukellettiin heti aluksi 90-luvun alussa. Kotimaahan ei tuolloin pystynyt myymään mitään eli heti piti lähteä uusilla tuotteilla vientiin”, nauravat miehet. Vuoden 1992 Bauma-näyttely potkaisikin sitten markkinat kerralla oikein kunnon vauhtiin. Uudentyyppiset laitteet nostivat kovan kiinnostuksen.
”Saksan tytäryhtiö perustettiin jo kolmisen kuukautta Bauman jälkeen”, muistaa alkuaikojen huumaa Kiiski, joka vietti tuolloin parisen vuotta Saksassa yrityksen käynnistämiseen.
”Koukaten mentiin Saksassa miinuksen puolelta, mutta nyt siellä yritys voi hyvin. Ja Saksan yhtiöllä onkin ollut suuri merkitys. Sitä kautta löydettiin jälleenmyyjät lähes kaikkiin muihinkin maihin”, toteavat miehet yhdessä. Vientiponnistelut Avantilla on tehty itse näyttelyitten kautta, eikä millään pöytälaatikkoon väsätyillä markkinatutkimuksilla.
”Henkilönostimien suuri asiakaskunta on viime vuosina ollut konevuokraamot, jotka ovat investoineet runsaasti kun rakentaminen on ollut kiivasta. Nyt hanat tosin sillä sektorilla ovat kiinni. Onneksi korvaavaa asiakasunta on löytynyt maalausliikkeistä, katon korjaajista, teollisuudesta ym. Ja uudella Leguan 160 henkilönostimella uskomme edelleen parantavamme markkina-asemaamme”, tiivistää Käkelä.
”Nostimien valmistus on hyvin tarkkaan säädeltyä puuhaa. Koko ajan määräykset ja valmistusta sanelevat standardit tiukkenevat ja niitä on tietysti noudatettava. Ja kyllä henkilönostimissa aina on olemassa väärästä käytöstä johtuvat riskit, joita ei saa pois vaikka tuote olisi kuinka määräysten mukainen. Tiukat määräykset tahtovat myös nostaa kustannuksia tuotekehityksessä ja valmistuksessa. Näin koneitten hankinta- ja vuokraushinnat nousevat myös ja esimerkiksi turvattomien tikapuitten käyttö lisääntyy säästösyistä. Turvallisuuden kehittäminen johtaakin siten aivan päinvastaiseen lopputulokseen”, päättää Koski.
Leguan 160
Leguan 160 on edellisiin Leguan 125-sarjan koneisiin verrattuna täysin uusi kone. Sillä saavutetaan 15,6 metrin työskentelykorkeus ja 6,65 metrin sivu-ulottuma. Siirtoajo perustuu edelleen Avant Tecnon kehittämään ajotekniikkaan, minkä ansiosta Leguan 160:n maasto-ominaisuudet ovat valmistajan mukaan kokoluokassaan erinomaiset.
Nostin on saatavana vahvalla nelivedolla tai järeällä tela-alustalla. Puomistossa käytetään tukevaa kolmipuomirakennetta. Yläpuomissa on teleskooppi ja sen jatkeena taittopuomi (jibi). Kääntyvä kori on myös vakiovaruste.
Kolmipuomirakenteen ansiosta työskentely seinäpinnoilla on helppoa. Korin etäisyys ei juurikaan muutu seinästä, kun alapuomistoa lasketaan tai nostetaan.
Puomisto on valmistajan mukaan erittäin jämäkkä ja suoran hydrauliohjauksen ansiosta hyvä ajaa. Liikenopeudet ovat portaattomia ja puomiston kaikkia liikkeitä voidaan ajaa samaan aikaan.
Turvallisuuteen on Kiisken mukaan kiinnitetty erityistä huomiota. Yksi tärkeimmistä asioista on se, että koneessa on jatkuva, puomiston asennosta riippumaton korikuorman valvonta. Korikuorma on 200 kiloa koko työskentelyalueella, myös jibiä käytettäessä.
Käyttäjän ei tarvitse korikuorman valvonnan ansiosta miettiä kuormitusta, vaan hän saa ohjata puomiston liikkeitä riskittömästi ja täysin vapaasti. Puomistossa ei ole ensimmäistäkään rajakytkintä. Leguan 160:n käyttövoiman vaihtoehtoina ovat polttomoottori, 230 V valovirta tai molemmat. Polttomoottoreissa on valittavana kaksisylinterinen, nestejäähdytteinen Kubota-diesel tai 13 hevosvoimainen Honda-bensiinimoottori sähköisellä rikastimella. Polttomoottorien käynnistystä, sammutusta ja kierrosten säätöä ohjataan suoraan korista.
Uusi nostin on mitoiltaan varsin kompakti laite. Konstruktiossa ei kuitenkaan ole lähdetty hakemaan äärimmäistä kapeutta, mikä huonontaisi maasto-ominaisuuksia. Leveys on 1,3 ja pituus hiukan alle 5 metriä. Siirtoajossa korkeus on alle kahden metrin. Leguan 160 painaa varustuksesta riippuen 1900-2200 kiloa, joten kuljettaminen peräkärrylläkin vielä onnistuu. Leguan 160 soveltuu pyöräalustaisena nelivetona varsin hyvin sekä ulko-että sisäkäyttöön. Tela-alusta taas on oikea ratkaisu silloin, kun liikutaan lähes yksinomaan pehmeillä alustoilla, upottavilla hiekkapohjilla, metsässä tai lumessa.
Puominostimien 125 ja 160 lisäksi Leguan Lifts valmistaa kahdeksan metrin saksilavanostinta, joka on Suomessakin ostetuin nostintyyppi. Viime tilikaudella tehtaalta valmistui noin 200 henkilönostinta. Leguan Lifts Oy:n viime tilikauden liikevaihto oli 4,8 miljoonaa euroa. Avant Tecno Oy:n pienkuormaimien nykyinen valmistustahti on 60 konetta viikossa.