Uutiset

Työkoneet

Leguan 135 teloilla tai pyörillä

Leguan Lifts toi vuonna 1994 markkinoille ensimmäisenä itsekulkevan, tukijaloilla varustetun kompaktin henkilönostimen. Yrityksen strategia ei ole kahdessakymmenessä vuodessa muuttunut, vaan Leguan jatkaa uuden mallin myötä pioneerina ja keskittyy ainoastaan itsekulkevien henkilönostimien valmistukseen.

Vaikka konsepti onkin pysynyt samana, Leguan 135 sisältää paljon uudistuksia. “Halusimme päivittää mallistomme uusimmalla teknologialla ja yhdistää sen Leguanin konseptiin. Uusi tekniikka tuo mukanaan paljon ominaisuuksia jotka parantavat käytettävyyttä, turvallisuutta ja tehokkuutta”, sanoo Leguan Oy:n toimitusjohtaja Antti Otava. Suomessa uutuutta esiteltiin Lepaa 2014 –messuilla.

”Leguan 135 tarjoaa kompaktin paketin tehokkuudesta ja ulottuvuudesta tinkimättä. Nostimen suurin sivu-ulottuma yltää 6,8 metriin ja korkein työskentelykorkeus on 13,2 metriä. Turvallinen korikuorma koko työskentelyalueelle on 140 kiloa ja rajoitetulla alueella 230 kiloa. Koneessa on jatkuva puomin asennosta riippumaton korikuorman valvonta”, kertoi Jukka Kytömäki (kuva).

Paitsi kauko-ohjaimella, nostinta voidaan hallita kyljessä olevasta panelista (kuva). Symbolit on valittu selkeiksi ja kuvaamaan toimintoja mahdollisimman yksiselitteisesti. Kielimuurin ei pitäisi eteen tulla missään päin maailmaa.

”Uusinta uutta on myös Hondan uusimman sukupolven bensiinimoottori, josta tehoa otetaan tarpeen mukaan eikä sitä huudateta turhaan. Tämä säästää polttoainetta ja alentaa melutasoa.”

Nostimen vakiovarusteisiin kuuluu kauko-ohjain. Tämä mahdollistaa koneen turvallisen liikkumisen vaikeassakin maastossa. Samalla ohjaimella tehdään myös koneen pystytys tukijaloille sekä kaikki nostot.

”Koneen pystytys onkin tehty mahdollisimman helpoksi – kauko-ohjaimesta yhden napin painalluksella nostin asettaa tukijalat maahan ja koneen vaakatasoon. Tukijalkojen liikevara on suuri, joten nostinta voidaan käyttää turvallisesti hyvinkin kaltevalla pinnalla. Jokaisessa tukijalassa on paineen tunnistava tukijalkavalvonta”, jatkaa Kytömäki.

Bensiinimoottorin lisäksi lisävarusteena on saatavilla 230 voltin jännitteellä toimiva sähkömoottori.

Kuten kaikki Leguanin mallit, myös 135 on saatavana sekä tela-alustalla että nelivetoisena pyöräalustalla.

”Meillä myydään pyöräalustaisia nostimia tela-alustaisia enemmän, mutta maailmalla suuntaus näyttäisi olevan tela-alustaisten kysynnän kasvu”, päättää Kytömäki.

Lepaalla esillä oli myös Leguan-nostimiin kytkettävä nokkapyörä, jonka avulla telojen tai pyörien esimerkiksi nurmikkoa rikkova vaikutus minimoidaan.

Lue seuraavaksi