Uutiset

Työkoneet

Lähipäästöt minimiin Kramerin sähkökäytöllä

KH-Koneet on tuonut maahan ensimmäisen sähkökäyttöisen Kramer-työkoneen. Kone on toiminnoiltaan tasavertainen polttomoottorisen samanmerkkisen koneen kanssa. Käyttäjäasiakas voi edistää koneen hankinnalla omaa ympäristötavoitteitaan konkreettisesti. Uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettu sähkö laskee sähköisen Kramerin kokonaispäästöt koneen käytön osalta lähelle nollaa. Kramer 5055e on myös hiljainen työkone.

Sähkömoottorin lähipäästöt ovat käytännössä nolla. Kone on hiljainen ja sopii niin teollisuus- kuin asuinalueiden huoltotöihin.

Uusi kone liikkuu nelipyöräohjauksella ketterästi ja tuntuu aivan tavalliselta neljän tonnin Kramerilta. Mutta dieselmoottorin ääni puuttuu ja lähipäästöt myös, kun kyseessä on Kramer 5055e -mallinen kone. Voimanlähteenä polttomoottorin korvaa kaksi erillistä 80 voltin tasajännitteellä toimivaa sähkömoottoria. Toinen moottori antaa koneen liikuttamiseen 15 kW:n tehon ja toisella pyöritetään 22 kW:n teholla hydraulipumppua työkonetoimintoja varten. Sähkömoottori liikuttaa konetta maksimissaan 16 km/h nopeudella eteen tai taakse. Sähkön avulla hydraulipumpun tuotto on 54 l/min. Sähkömoottori antaa koko 220 Nm vääntömomentin viiveettä käyttöön sen koko pyörimisnopeusalueella 0 – 1 200 r/min.

Tankkaus vaihtuu lataamiseen

Polttoaineen tankkaamisen sijaan sähkömoottori voidaan ladata tavallisesta sähkövirrasta 230 V pistokkeella. Lyijy-happo-akkujen lataaminen kestää kuudesta seitsemään tuntiin. Lataaminen tapahtuu yksinkertaisesti kiinnittämällä pistoke verkkovirtaan. Laturi on integroitu akkujen yhteyteen. Vaihtoehtoisesti hieman tehokkaampien akkujen käyttö vaatii CEE-pistokkeet. Yksi täysi lataamiskerta riittää kolmen tunnin keskeytymättömään käyttöön, joka tarkoittaa normaalikäytöllä noin viittä tuntia. Tavallisessa työkonetyössä, jossa kone välillä seisoo, lataus kestänee työpäivän. Tekninen neuvoja Jason Gabrielsson KH-Koneesta kävi viikon perehdytyskoulutuksen Saksassa Kramer 5055e -mallia koskien.

Jason Gabrielsson ottaa sähköjohdon esiin konehuoneesta lataamista varten. Sähkömoottoreita on kaksi, toinen laitteita ja toinen ajoa varten.

”Kurssin anti liittyi lähinnä huoltotoimenpiteisiin. Jos konehuoneen puolelle pitää mennä, tarvitaan jännitteen laskemiseksi tietyt turvatoimenpiteet. Tuli siellä myös testattua, jos pyörä vain pitää alustalla, sähkömoottorinen kone pysyy jyrkällä pinnalla paikoillaan ja lähtee takuuvarmasti kuljettajan haluamaan suuntaan. Sähkömoottorin koko vääntömomentti on todella heti käytössä. Se estää koneen valumisen täysin”, vertailee Gabrielsson eroa diesel-käyttöiseen. Hän toteaa, että konetta voi todella huoletta käyttää sisätiloissa tilan niin salliessa.

Tulevaisuuden ratkaisu

Nykyaikaisen työkone-dieselin päästöt ovat vähäiset. Niiden vähentäminen nykyisestä vaatii suuria resursseja. Sähkökäyttöisen koneen etuna on lähipäästöjen puuttuminen käytännössä kokonaan. Sähköinen Kramer 5055e on meluton moottorien osalta. Käyttökustannukset alenevat sähkökoneeseen siirryttäessä esimerkiksi polttoaineen osalta. Suomen ensimmäinen sähkökäyttöinen Kramer aloittaa pian arkityönsä, eikä varmasti jää viimeiseksi. Siitä pitää osaltaan KH-Koneet huolen.

Verkossa

www.kh-koneet.fi

http://construction.kramer-online.com/en/zero-emission

https://www.youtube.com/watch?v=y6lLsNNt5aA

Lue seuraavaksi