Uutiset

Työkoneet

Kuudes Energiapäivä Askolassa keräsi mukavasti väkeä

Kevätaurinko alkaa pikkuhiljaa voittaa ja erilaisia tapahtumia ilmaantuu kalenteriin. Konealalla viimeisen kahden vuoden aikana on järjestetty vain yksittäisiä tilaisuuksia. Kevään yksi ensimmäisistä messutapahtumista oli Hakevuori Oy:n järjestämä Energiapäivä.

Paikalla nähtiin viitisenkymmentä näytteilleasettajaa, niin hakeyrittäjiä, kone- ja laitemyyjiä sekä muita energianpuun kanssa toimivia. Tapahtumassa juhlistettiin samalla Hakevuoren 20-vuotista toimintaa. Kävijöitä paikalla arvioitiin käyneen reilusti toista tuhatta.

Energiapäivillä ei tyydytty katselemaan vain paikallaan seisovia koneita, vaan päivän aikana pidettiin kolme työnäytöstä, jossa kaikki paikalla olleet suurtehohakkurit polkaistiin käyntiin ja annettiin lastun lentää. Meteli oli melkoinen, mutta kyllä syntyi tavaraakin, kun viitisentoista hakkuria rouskutti puuta samanaikaisesti.

Tilaisuudessa kuultiin myös Eduskunnan terveiset, kun kansanedustaja Heikki Vestman (kok.) kertoi päättäjien mietteitä maan nykyisestä uusiutuvan energian tilanteesta sekä alan tulevaisuuden näkymistä ja suunnitelmista (katso jutun lopussa oleva video).

Hakevuoren Vahijärven terminaalissa Askolassa järjestetyn Energiapäivän kohokohta oli työnäytös, jossa viitisentoista suurtehohakkuria lyötiin yhtä aikaa tulille. Yleisö pääsi seuraamaan hakkureiden mittelöä parimetriseltä hakepenkalta. Hakkureiden lisäksi tapahtumassa nähtiin paljon energiapuun ja sen johdannaisten käsittelyyn ja kuljetukseen liittyvää kalustoa.

”Me lähdemme nyt luottavaisin mielin uuteen haketuskauteen. Toimialueemme on hieman laajentunut. Haketusautomme liikkuvat nyt Turku-Varkaus-linjan kaakkoispuolella. Suurtehohakkureilla varustettuja haketusautoja meillä on 15 ja kuljetuksesta vastaavia hakeautoja 30. Lisäksi työllistämme paljon alihankkijoita. Omaa henkilökuntaa meillä viitisenkymmentä ja parhaimmillaan työllistävä vaikutus on 90 henkilöä, kun lasketaan alihankkijat mukaan. Haketuksesta noin 25 prosenttia tehdään haketusterminaaleilla.

Meillä on viisi asfaltoitua haketuskenttää; Askolassa, Porvoossa, Loviisassa, Nastolassa ja Myllykoskella. Lisäksi on 10 keräyspistettä. Kaikki toimeksiannot perustuvat toimitussopimuksiin”, sanoo Hakevuoren Reijo Wuorio. Hän lähettää myös terveiset konevalmistajille, että laitteiden tuotannossa ja varustelussa otettaisiin rohkeasti hieman ”etunojaa”, jotta kalustoa riittäisi nyt kasvavaan energianpuun tarpeeseen eikä tuotantoon tulisi näin katkoja.

Seuraavaa Energiapäivää tiedusteltaessa Reijo Wuorio vastaa hake, ei kun pilke silmäkulmassa, että vaalien allahan näitä aina järjestetään. Joten ensi vuonna päästään taas todennäköisesti kokoontumaan energiapuun merkeissä Askolan terminaalille.

Hakevuori täytti 20 vuotta. Yritys lähtee toimitusjohtaja Reijo Wuorion mukaan kevään haketuksiin luottavaisin mielin. Hän peräänkuuluttaa kotimaisen, uusiutuvan energian suosimista etenkin nyt, mutta myös jatkossa.


Tästä se messuvuosi sitten sen kun kiihtyy vaan. Kohta päästään jo maan suurimmille konemessuille, Maxpoon Hyvinkäälle.


Pieniä ihmisiä, suuria koneita. Tässä Liebherrin malliston suurin pyöräkuormaaja mallimerkinnältään L586 XPower (33 t/263 kW). Kone lähti messuilta heti lounaissuomalaiselle asiakkaalle. Palaamme tähän koneeseen myöhemmin lehdessämme.
Koneosapalvelu oli tuonut näytille Vahva-kouria.
RealMachineryn osastolla nähtiin metsävarusteinen Doosan DX160LC-5 -kaivukone (kuvassa) ja hakkeen käsittelyyn varusteltu pyöräkuormaaja, Doosan DL380. Paikalla nähtiin myös Jarin ”kauppa-auto” runsaine tarjontoineen.
Sany ensimmäistä kertaa esillä suurelle yleisölle. Machinery aloitti Sany-maarakennuskoneiden maahantuonnin pari vuotta sitten, juuri kun pandemia oli hiljentänyt tapahtumakentän. Nyt viimein Vesa Terhivaara pääsi esittelemään Sany-kaivukonetta messutapahtumassa.
Kaivukoneille on tarjolla tervetullutta työtä routaisen maan aikaan energiapuun korjuussa. Tässä metsävarusteinen Kobelco SK140SR LC.
Metsänistutusta kaivukoneella. SeedGun-järjestelmän avulla voidaan suorittaa koneellista metsänistutusta samalla, kun kohteessa tehdään maanmuokkausta. Tappiterällä varustetulla kauhalla raapaistaan maahan uritettua pintaa, johon kauhan juureen sijoitetuista suuttimista puhalletaan siemeniä. NewForest Oy myy näitä kylvöjärjestelmiä sekä myös urakoi itse koneellista kylvötyötä.
JCB 55 Z-1 varustettuna Engconin kallistuvalla kauhanpyörittäjällä ja TMK:n Multikoura S:llä.
JST Kuljetuspalvelut esitteli Energiapäivillä kehittämäänsä ja valmistamaansa koukkulaitetta.
Hakevuoren omaakin kalustoa osallistui haketusnäytökseen. Tässä suurtehohakkuri, jossa alustana Mercedes-Benz Arocs 3351, hakettimena Jenz Hem 583 ja puutavaranosturina Kesla 1200T.
Volvo Finland Ab:n markkinointi- ja PR-päällikkö Nina Uschanov esittelemässä Volvon puuautokalustoa.Lue seuraavaksi