Uutiset

Työkoneet

Kubotan kaivukoneet Stage V -aikaan

Mini- ja midikaivukoneistaan tunnettu Kubota on tuonut markkinoille ensimmäiset Stage V -päästönormit täyttävät koneensa. Muutaman kaivukonemallin lisäksi saatavilla on myös pari pyöräkuormaajaa, jotka täyttävät kyseiset päästörajat. Kubotan mini- ja midikaivukoneita, pyöräkuormaajia sekä minidumppereita maahantuova Konesilta Oy esitteli syyskuun alussa uusia Stage V -koneita yrityksen Tampereen toimipisteessään. Alun perin uutuudet piti esitellä jo keväällä, mutta tapahtumien perumisten johdosta julkistus tapahtui vasta nyt.

Kärsämäellä toimintansa aloittanut Konesilta Oy täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Käytettyjen kaivukoneiden ja muiden urakointikoneiden tarjonta täydentyi muutama vuosi sitten Kubotan edustuksella. Yritys aloitti japanilaismerkin, lähinnä koneurakointiin tarkoitettujen laitteiden maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Kubotan yhteistyön alkaessa vuonna 2018, Konesilta muutti uusiin tiloihin Tampereen seudulla, tarkemmin Pirkkalaan Tampereen eteläisen ohikulkutien varteen. Toimipiste yrityksellä on ollut Tampereella jo vuodesta 2010 alkaen.

Mini- ja midikaivukoneistaan tunnettu Kubota on tuonut markkinoille ensimmäiset Stage V -päästönormit täyttävät koneensa. Muutaman kaivukonemallin lisäksi saatavilla on myös pari pyöräkuormaajaa, jotka täyttävät kyseiset päästörajat. Kubotan mini- ja midikaivukoneita, pyöräkuormaajia sekä minidumppereita maahantuova Konesilta Oy esitteli syyskuun alussa uusia Stage V -koneita yrityksen Tampereen toimipisteessään. Alun perin uutuudet piti esitellä jo keväällä, mutta tapahtumien perumisen johdossa julkistus tapahtui vasta nyt.

Kärsämäen toimipiste sijaitsee samoin vilkkaan tien varrella. Nelostietä ajettaessa ei Konesillan konetarjontaa voi olla huomaamatta. Käytettyjä kaivukoneita on pihan täydeltä, ja nyt myös uusia Kubota-kaivukoneita ja -pyöräkuormaajia. Molemmissa paikossa myös varustellaan niin käytettyjä kuin uusiakin koneita. Sopimushuoltopisteitä Konesillalla on kolmisenkymmentä ympäri koko Suomen, Ahvenanmaalta Sodankylään.

Tampereen toimipisteen vetäjä Mikko Vinkki sanoo, että kaikki Kubotan uudet kaivukoneet tulevat maahan puomin pää tyhjänä. Eli täällä niihin asennetaan tarvittavat varusteet, kuten kallistuvat kauhanpyörittäjät, kauhat jne. Samoin koneisiin asennetaan monesti automaattinen voitelujärjestelmä ja lisälämmitin talvikäynnistyksiä varten. Muilta osin Kubotan koneet ovat pitkälti työvalmiita laitteita maahan tulleessaan, esimerkiksi lisähydrauliikkaa on koneissa jo riittävästi.

U56-5:ssä ja KX060-5:ssä on samanlainen ohjaamo. Ilme on uudistunut edelliseen mallisarjaan verrattuna. Mittariston toiminnot hoituvat seitsemäntuumaisella värinäytöllä. Kosketustoimintoa ei siinä ole, vaan näyttöjä ja valikkoja hallitaan kierrettävällä rullalla. Muutoinkin käytössä on vielä paljon perinteisiä painonappeja ja kiertokytkimiä.

Käytettyjen kauppaa

Suurin osa Konesillan liikevaihdosta tulee käytettyjen kaivukoneiden kaupasta. Yritys hankkii koneita lähinnä Skandinaviasta ja läntisestä Keski-Euroopasta. Koneet huolletaan, tarvittaessa korjataan ja varustellaan käyttäjäkunnan tarpeiden mukaisesti. Vuositasolla käytettyjä koneita tuodaan maahan vajaa 300 kappaletta.

”Viime vuonna toimitimme yli 400 erikokoista käytettyä konetta suomalaisille asiakkaillemme”, sanoo Konesillan toimitusjohtaja Ville Kyllönen. ”Käytettyjen lisäksi myimme pitkälti toista sataa uutta Kubotaa maailmalle.”

Ville Kyllösen mukaan Konesillan maahantuonnin alkamisen myötä Kubotan Suomen markkinaosuus on nyt mini- ja midikaivukoneluokassa noin 20 prosenttia. Markkinaosuus on moninkertaistunut siitä, kun Konesilta aloitti maahantuojana. Tuolloin se oli kolme prosenttia. Vaikka yrityksen toiminta on paljon niin pienten kuin isojenkin käytettyjen kaivukoneiden kauppaa, leimaavat Kubotan toiminnot pitkälti yrityksen ilmettä.

Mallisarjan uudistus on tuonut mukaan muun muassa suuremmat luukut, jotka aukeavat reilusti paljastaen hyvin huoltokohteet. Tässä näkymä normaaliperäisen KX060-5:n sivulta. Pääsy koneen takana olevaan neljäsylinteriseen Kubotan Stage V -dieselmoottoriin on yhtä esteetön konepeitto avattuna.

Vuosikymmenten kokemuksella

Kubota on vahva tekijä pienten kaivukoneiden luokassa. Minikaivukoneita on valmistettu jo lähes 50 vuotta. Eurooppaankin nämä koneet rantautuivat jo yli 40 vuotta sitten. Tänä päivänä Kubota on maanosamme myydyin kaivukonemerkki alle kuuden tonnin kokoluokassa. Kaiken kaikkiaan Kubotan mini- ja midikoneita toimitetaan vuosittain Euroopan työmaille noin 20 000 kappaletta. Uusia koneita valmistuu maailmanlaajuisesti vuodessa yhteensä noin 50 000 Japanin Osakan ja Saksan Zweibrücken tehtailta. Viime vuoden loppuun mennessä alle kahdeksan tonnin kaivukoneita oli Kubotan tuotantolinjoilta valmistunut lähes 720 000.

Suosittuun luokkaan

Kubotan 5–6 tonnin minikaivukoneet ovat keikkuneet pitkään Euroopan myyntitilastojen kärjessä, niin myös Suomessa. Markkinaosuus on ollut yli 20 prosenttia jo koko viime vuosikymmenen ajan (2010-luvun). Nyt merkiltä nähtiin uusia, Stage V -päästörajat täyttäviä malleja juuri kyseiseen luokkaan sekä hieman isompaan kahdeksan tonnin midiluokkaan. Suomeen on saatu jo lyhytperäinen U56-5 (5,5 t/35 kW), normaaliperäinen KX060-5 (5,6 t/35 kW) sekä malliston suurin KX080-4α2 (8,4 t/46,5 kW), kaikki siis Stage V -päästönormit täyttävillä moottoreilla. Vuoden loppuun mennessä saadaan maahan vielä lyhytperäinen U50-5 (4,9 t/29,7 kW).

Entiset opiskelukaverit, nykyiset työkaverit. Ville Kyllönen (vas.) on luotsannut perustamaansa Konesiltaa jo lähes 20 vuotta. Mikko Vinkki (oik.) on nyt toiminut puolestaan yrityksen Tampereen toimipisteen vetäjänä reilun vuoden.

Moottoripäivityksen lisäksi 5–6 tonnin painoluokan koneet ovat saaneet hienoisen kohennuksen ulkoasuun (U56-5 ja KX060-5). Ohjaamo on uusi ja molemmissa malleissa sama. Se tarjoaa nyt enemmän tilaa edeltäjäänsä verrattuna. Ilmajousitettu istuin sekä automaattinen ilmastointilaite ovat vakiovarusteita. Myös kuljettajan näkymät ovat päivittyneet. Mittariston virkaa hoitaa seitsemäntuumainen värinäyttö. Kosketusnäyttö se ei ole, vaan mittariston toimintoja ja sen kautta tehtäviä koneen asetuksia hoidetaan kierrettävällä rullalla. Yleisimmät toiminnot (valot, tuulilasinpyyhin & -pesuri, majakka jne.) hoituvat kaikki omilla ja tunnokkailla kytkimillä, kuten myös ilmastointi- ja lämmityslaitteen säädöt. Perinteinen autoradiokin vielä ohjaamosta löytyy. Uusi käyttöliittymä mahdollistaa monien asetusten teon juuri mittaristona toimivan värinäytön kautta.

Reilusti aukeavat sivu- ja takaluukut helpottavat huoltokohteisiin pääsyä. Moottorin päästöjä kuritetaan partikkelisuodattimella (DPF). Sen huoltoväliksi ilmoitetaan 6 000 tuntia.

Konesillan Ville Kyllösen mukaan Kubotan normaaliperäisiä minikaivukoneita (kuvassa) myydään Suomessa reilusti lyhytperäisiä enemmän. Syyksi hän arvelee normaaliperäisen maltillisen peränylityksen.

Isoveli myös Stage V -aikaan

Midikoneluokkaan asettuva KX080-4α2 on sekin kokenut moottoripäivityksen ohella muita pienoisia muutoksia. Hydrauliikka on saanut lisää puhtia ja toimintoja lisälaitteiden käytön helpottamiseksi sekä kaivuun tehostamiseksi. Koneen painopistettä on saatu siirrettyä rakenteellisten muutosten myötä hieman taaksepäin ja samalla myös alemmas. Pienempien mallien tavoin päästöjä hillitään dieselpartikkelisuodattimella. Isossakin mallissa partikkelisuodattimen huoltoväliksi ilmoitetaan 6 000 tuntia.

Kuljettajan työympäristö on kokenut vähäisiä muutoksia edelliseen mallisarjaan verrattuna. Valmistaja lupaa kuitenkin parannuksia niin käyttöergonomiaan kuin huollettavuuteen.

Myös Kubotan pyöräkuormaajat siirtyvät hiljalleen Stage V -aikaan. R070 painaa 4,4 tonnia ja sen dieselmoottorista irtoaa tehoa 37,3 kilowattia.

Normaaliperäinen edellä

Ville Kyllösen mukaan viiden tonnin kokoluokassa Kubotan normaaliperäisiä kaivukoneita myydään reilusti yli puolet enemmän kuin lyhytperäisiä. Kyllönen pitää normaaliperäisen koneen takaylitystä kuitenkin varsin pienenä, mikä lienee syynä suosioon.

Stage V -luokan mini- ja midikaivukoneiden lisäksi Kubotalla on nyt tarjolla samaan päästöluokkaan myös pyöräkuormaajia; R070 (4,4 t/ 37,3 kW) ja R090 (4,9 t/ 47,3 kW), Niitäkin nähtiin Konesillan syksyisessä esittelyssä.

”Kubotan maahantuonti ja jälleenmyynti ovat olleet hyvä lisä toimintaamme. Meillä on jatkuvasti valmiina pikaiseen toimitukseen uusia Kubotan kaivukoneita ja pyöräkuormaajia sekä tietenkin laaja valikoima erimerkkisiä ja -kokoisia käytettyjä kaivukoneita sekä pyöräkuormaajia moneen hintaluokkaan. Tälläkin hetkellä niitä on kahdessa toimipisteessämme pitkälti kolmatta sataa”, päättää Ville Kyllönen.Lue seuraavaksi