Uutiset

Työkoneet

Konevalmistajat vaativat päästörajoituksiin uusia aikatauluja

Euroopan konevalmistajien eurooppalaiset keskusjärjestöt kehottavat EU: ta reagoimaan nopeasti COVID-19-pandemian aiheuttamiin häiriöihin koneiden ja laitteiden valmistuksessa.

CECE, CEMA, EGMF, EUnited Municipal Equipment & Cleaning, Europgen ja FEM pyytävät yhteisessä kirjeessään keskeyttämään NRMM: n pakokaasupäästöjä koskevan asetuksen 2016/1628, joka käsittelee niin sanottuja NRMM-työkoneita (non-road mobile machinery). Asetuksessa luetellaan vuosien 2020 ja 2021 määräaikoja pakokaasupäästöille. Asetus 2018/985 koskee EU-maatalouskoneita ja sille on myös vaatimuksen mukaan asetettava uudet aikarajat.

Eli nykyisen aikataulun mukaan konevalmistajien pitäisi kesäkuun 20 päivään 2020 mennessä valmistaa edellä mainittuja kokoluokkia vain Stage V- moottoreilla varustettuna. Joulukuun 2020 loppuun mennessä kaikki uudet myytävät koneet Euroopassa pitäisi jo olla tässä Stage V- luokassa.

Nyt kuitenkin koronavirusepidemia on tehnyt katkoksia komponenttien toimitusketjuihin esimerkiksi Kiinasta ja Italiasta. Pahin pula on ollut renkaista, akseleista, hydrauliikan komponenteista ja sähkötarvikkeista.

Tästä syystä valmistuslinjoja on pysäytetty tai hidastettu. Virus on näin ollen myös lamauttanut myyntiä ja konetoimituksia. Varastossa olleita, edellisen päästöluokan moottoreita ei ole pystytty käyttämään suunniteltuun tahtiin.

Mikäli EU ei anna lisäaikaa siirtymälle, ovat vanhemmat dieselmoottorit romurautaa kesän jälkeen. Tämä aiheuttaa taloudellisen vahingon lisäksi myös raaka-aineiden ja luonnonvarojen tarpeetonta tuhlausta. Näin ollen konevalmistajat kehottavat EU:ta siirtämään pikaisesti aikarajoja.Lue seuraavaksi