Uutiset

Työkoneet

KoneAgria julkaisi uutuudet ja palkitsi parhaat

KoneAgria 2023 palkitsi tänä vuonna yhden tuotteen kultamitalilla ja kolme hopeamitalilla. Kunniamaininnan sai kolme tuotetta. Maataloustoimittajista koostuva raati on valinnut palkitut uutuustuotekilpailuun ilmoitettujen uutuustuotteiden joukosta. Kaikki uutuudet ovat nähtävillä KoneAgria 2023 -näyttelyssä 12. – 14.10.2023 Tampereella.

Maatalouskoneuutuuksia arvostelleen raadin tärkeimpiä kriteerejä ovat olleet tuotteen merkitys maataloudelle, vaikutus kannattavuuteen ja prosesseihin, ympäristöystävällisyys, energiatehokkuus sekä vaikutus työmäärään ja turvallisuuteen. Palkittu uutuustuote on voinut olla myös toiminnallisuus, jonka soveltaminen tuo huomattavaa parannusta olemassa olevaan tuotteeseen tai palveluun. Uutuustuotteiden palkintoraadissa ovat vaikuttaneet Piia Lehojärvi Suomalaisesta Maaseudusta, Eemeli Linna Koneviestistä ja Pentti Törmä Käytännön Maamiehestä. KoneAgria -näyttelyn uutuustuotekilpailuun ilmoitettiin lähes 70 tuotetta.

Kultamitalisti

Kultamitalistiksi raati on valinnut DeLaval Plus Käyttäytymisanalyysin (DeLaval). DeLavalPlus Käyttäytymisanalyysi on ensimmäisiä aidosti tekoälyä hyödyntävistä maataloustuotannon ohjausjärjestelmistä. Se mahdollistaa karjakohtaisen ja koko karjapopulaatiota koskevan tiedon kerryttämisen ja tiedosta oppimisen. Tästä syystä raati päätti palkita sen kultamitalilla.

Järjestelmä hyödyntää tekoälyä lehmien kiimojen sekä terveysongelmien havaitsemisessa ja mahdollistaa lehmien sijainnin määrittämisen. Se mahdollistaa optimaalisen siemennysajankohdan määrittämisen sekä märehtimisen ja syömiskäyttäytymisen laskennan ja palauttaa nämä tiedot yrittäjille käyttökelpoisessa muodossa.Järjestelmän korvatägissä käytetään uusinta RTLS-tekniikka. Sen ansiosta saavutetaan korkeampi tarkkuus ja lehmästä voidaan kerätä enemmän tietoa. Tuotteessa on reaaliaikainen paikannus 2,2 sekunnin välein. Paremmasta suorituskyvystään huolimatta, tägin energiankulutus on matala, mikä parantaa akun kestoa. Automatisoidun eläinten seurannan ansiosta, voidaan eläinten seassa kulkemista vähentää ja keskittää huomio juuri niihin eläimiin, jotka sitä tarvitsevat.

Kolme hopeamitalistia

Multiva eCerex 600 (Dometal) on uusi pneumaattinen kylvölannoitin, jossa yhdistyvät moderni ja monipuolinen ohjainjärjestelmä ja kylvötarkkuus sekä suuri kylvökapasiteetti. Raati arvosti erityisesti uutuuden monipuolisuutta ja sitä, miten se helpottaa viljelijöitä entistä monimuotoisemman viljelyn toteuttamisessa.
Koneessa on neljä säiliötä, joten samalla ajokerralla pystytään kylvämään ja lannoittamaan erittäin monipuolisesti. Isobus-ohjainjärjestelmä mahdollistaa paikkatietoon perustuvan määrän säädön kolmelle eri materiaalille. FlowControl toiminnon avulla ajourat voidaan valita kattavasti ja joustavasti eri ruiskuleveyksille. SeedPilot Air- ohjaimella eri rivivälien ja ajouraleveyksien valinta onnistuu nopeasti. Section Control-toiminnolla voidaan katkaista tai aloittaa syöttö koko koneen työleveydellä tai kiiloissa kahdeksan lohkon avulla. Näin vähennetään päällekkäisajoa ja vähennetään panosmenekkiä.

M-TRACE (Tracegrow) on erittäin konsentroitu nestemäinen mangaanisulfaatti, joka kierrätetään kotimaisista teollisuuden sivuvirroista kierrätysprosessin avulla. Tuotteella on n. 60 % alhaisempi hiilijalanjälki kuin perinteisellä tavalla valmistetuilla. Raati arvosti sitä, että tuote on monikäyttöinen kierrätystuote viljelijöille ja sitä voidaan käyttää myös teollisessa lannoitetuotannossa.
Tuote on käyttövalmis lehtilannoitteena, sopii siementen peittaukseen tai kiinteiden lannoitteiden peittaukseen. Suomessa on tyypillisesti mangaaniköyhä maaperä, jolloin mangaanisulfaatti on merkittävä lisä hyvän sadon saamiseksi.

Nanoboost (EOD) stabiloi korkean happipitoisuuden käsiteltävään kasteluveteen nanokuplina. Nanokuplat ovat erittäin pieniä ja näkymättömiä kuplia. Happikaasu kerätään ilmasta, jolloin laitteiston tekninen tehokkuus on erittäin korkea. Raati arvostaa uuden teknologian käyttöä tuotannon tehostamiseen sekä tuotteen energiatehokkuutta.
Kasvien juuristo hyötyy korkeasta happipitoisuudesta ja yhteisvaikutuksena juuristossa elävän mikrobiston kanssa kasvien kasvu ja ravinteiden käyttö tehostuu. Kasviterveyden parantuessa myös perinteisten kasvinsuojeluaineiden käyttötarve vähenee. Tuote säästää sähköä merkittävästi verrattuna perinteisiin ilmapumppuihin, joissa energiasta noin 80 % menee typpikaasun pumppaamiseen. Nanoboost kerää happikaasun ilmasta ja lisää sen veteen.

Kolme kunniamainintaa

KUHN VBP 7160 -yhdistelmäpaalain (Lantmännen Agro). i-DENSE järjestelmän avulla paalikammiossa on kokoajan optimaalinen paine ja näin säästetään konetta ja saadaan tehtyä laadukkaampia ja tiiviimpiä paaleja kuin ennen.

LaTo-palvelu (Kiertoravinne). Nestemäisen lannoitteen toimitussopimus, jolla viljelijälle varmistetaan lannoitteen saatavuus ja kiinnitetään hinta kolmen vuoden aikajaksolle. Palvelu vähentää viljelijän liiketoimintariskejä, joita voi syntyä lannoitemarkkinan epävakauden vuoksi.

Maatilan riskienhallinta pilvipalvelu Maatila-RH (Luonnonvarakeskus). Maatila-RH:n Pro Pilvipalvelut ohjelmassa pääsee tekemään maatilan kokonaisvaltaista riskiarviointia.

KoneAgria 2023 – tärkeä maa- ja metsätalousalan ammattitapahtuma

KoneAgria 2023 -tapahtumaan osallistuu yli 400 yritystä. Ohjelmaa järjestetään KoneAgria-lavalla ja Metsä-lavalla päivittäin. Tapahtumaan osallistuvat yritykset ja ohjelma sekä ilmoitetut uutuustuotteet löytyvät www.koneagria.fi KoneAgria on joka toinen vuosi järjestettävä viljelijöiden oma ammattitapahtuma. KoneAgria 2023 -näyttelyn järjestää 12. – 14.10.2023 ProAgria Tapahtumat Oy:n toimeksiannosta Suomen Messut Oyj Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.Lue seuraavaksi