Uutiset

Yleinen

KoneAgria taas Tampereella, luvassa paljon paneeleita

KoneAgria 2023 on viljelijöiden oma ammattitapahtuma, jossa voi tutustua uusiin koneisiin, laitteisiin ja palveluihin, mutta myös kuulla uusimman tiedon ja kohdata alan asiantuntijoita. Ohjelman teemana on tänä vuonna maatalousyrittämisen veto- ja pitovoima. Alan merkittävät toimijat ovat tehneet ohjelman, josta on paljon apua alan yrittäjille. Ohjelman takana on lähes 50 alalla vaikuttavaa yhteisöä, yhdistystä ja yritystä.

Maatalousalan yrittäjän menestymisessä on osaamisella suuri rooli ja tulevaisuuteen on katsottava avoimin mielin. Tulevaisuuden muutokset vaikuttavat yrittämiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen liittyviin investointipäätöksiin. Hyvistä onnistumisista ja valopilkuista kannattaa iloita sekä tuoda niitä esille samalla kehittäen omaa osaamistaan. Tekoäly tulee varmasti vaikuttamaan myös maatalousyrittäjien elämään nopeammin kuin uskommekaan. Tukea ja oppeja KoneAgriassa tarjoavat KoneAgria-lava ja Metsä-lava, jonka ohjelma julkaistaan syyskuun toisella viikolla. KoneAgria-lavan ohjelma löytyy verkkosivulta www.koneagria.fiAvajaispäivänä focuksessa innovaatiopalkinnot, maatalousyrittäminen, onnistuneet investoinnit ja eläintautien riskit

KoneAgria 2023 -tapahtuman avaa torstaina 12.10. kello 11 maa- ja metsätalousministerin valtiosihteeri Päivi Nerg yhdessä ProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtajan Harri Mäkivuokon ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallinin kanssa. Heti avajaisten jälkeen jatkuu keskustelu markkinoiden kehittymisestä ja vaikutuksesta maatalousyrittämiseen. Asiaa pohditaan maito-, vilja- ja vientimarkkinoiden näkökulmasta ja esillä on myös luomutuotanto ja sen mahdollisuudet.

Toisaalta ruokasektoria kasvatetaan viennillä, mutta oma huoltovarmuus ja ruoan hinta on myös huomioitava. Paneelikeskustelun vetää Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen ja siihen osallistuu avajaisten puhujien lisäksi aiheen alustaja johtaja Anu Kaukovirta Lukesta sekä päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmästä ja maa- ja metsätalouspalvelujen johtaja Teppo Pöllänen OP-ryhmästä.

Tapahtumassa järjestetään Agri-INNO-kilpailun pitchaukset 10 000 euron palkinnosta, jonka Suomen Messusäätiö antaa innovatiiviselle teolle, tuotteelle tai palvelulle, joka tukee suomalaista maataloutta. Palkinto jaetaan juuri ennen avajaisia, kuten myös Tuottajalle kiitos -stipendit. Tuottajalle kiitos -stipendit ovat alan suurin innovaatioita palkitseva kokonaisuus, jonka taustalla toimivat Kesko Oyj, Vaasan Oy ja ProAgria. Iltapäivällä lavalla kuullaan Tuottajille kiitos -pitchauksia.

Päivän toisessa paneelissa keskustellaan investoinneista ja miten ne saadaan liikkeelle hyvällä talouden johtamisella. Paneelin vetää Käytännön Maamiehen päätoimittaja Pentti Törmä ja paneeliin osallistuvat kehityspäällikkö Ari Nopanen ProAgria Keskusten Liitosta, yrityspankin johtaja Kirsi Tossavainen Nordeasta sekä suomalainen viljelijä. Ohjelmassa kuullaan finanssialan näkemyksiä markkinoinnin kehittymisestä ja tulevaisuuden näkymistä. Talousviisas maatilayrittäjä kertoo, miten on toiminut tuloksekkaasti. Tässä yhteydessä julkaistaan myös Tieto Tuottamaan -sarjassa ilmestyvä Talousviisas maatilayritys -kirja.

Avajaispäivänä on myös mm. Mehiläishoitajien yhdistyksen ja Maa- ja kotitalousnaisten Pölyttäjät peltotöissä-esitys ja Sikayrittäjät ry:n puheenvuoro Suojaa Sikana -hankkeesta, jossa tuodaan esille eläintautien merkittäviä riskejä sika- ja siipikarjatuotannolle.

Vuokrapeltojen kasvukunto, osaamista ja jaksamista, vihreä raha ja vastuullisuus 

Perjantaina 13.10. on kolme tärkeää paneelia. Olemme tulevaisuuden alalla – uutta osaamista ja jaksamista -paneelin vetää maatalousosaston päällikkö Laura Ruohola Maaseudun Tulevaisuudesta. Vihreä raha ja vastuullisuus -paneelin vetää päätoimittaja Pentti Törmä Käytännön Maamies -lehdestä. Kenen vastuulla vaalia vuokrapeltojen maan kasvukuntoa -paneelin vetää toimittaja Annaleena Ylhäinen Käytännön Maamiehestä. Kaikkiin kolmeen paneeliin osallistuu parhaita asiantuntijoita. Paneelien välissä kuullaan kokemuksia tuottajaorganisaatiosta, tällä kertaa ViljaTavastian ja Pihvikarjaliiton toimesta.

Maajussit FB-yhteisön Vuoden maajussi palkitaan lavalla perjantaina.Datasta tietoa, peltotöiden koneurakoinnin käytännöt, energiamurros mahdollisuutena, kierrätysravinteet ja jätevesilietteet, hiili pelastajana

Lauantaina 14.10. on viisi paneelia. Datasta tietoa ja ymmärrystä koko ruokaketjuun -paneelissa käsitellään dataa ja sen merkitystä alalle. Hiili ilmaston ja maatalouden pelastajana -paneelissa pohditaan, mikä rooli maataloudella on ilmastoasioissa ja mitä tekeminen käytännössä tarkoittaa. Koneviestin päätoimittaja Eemeli Linna vetää paneelit Peltotöiden koneurakoinnin hyvät käytännöt jakoon sekä Energiamurros maaseudun mahdollisuutena. Näiden lisäksi on Kierrätysravinteet ja jätevesilietteet – tulevaisuus ja turvallisuus -paneeli, jonka vetää kehityspäällikkö Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta.

Paneeleihin osallistuu huippuasiantuntijoiden lisäksi osaavia ja aiheisiin paneutuneita viljelijöitä. Paneeliosallistujiin ja aikatauluihin voi tutustua www.koneagria.fi  Päivittäin ohjelmalavalla kuullaan myös tietoiskuja. Yhtenä toistuvana aiheena on CAP ja alan innovaatiot eri näkökulmista.

KoneAgria on maatalousalan merkittävä tapahtuma

KoneAgria on joka toinen vuosi järjestettävä viljelijöiden oma ammattitapahtuma. KoneAgrian järjestää to-la 12.–14.10.2023 ProAgria Tapahtumat Oy:n toimeksiannosta Suomen Messut Oyj Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

KoneAgrian ohjelman tuottamiseen osallistuvat alan tärkeimmät toimijat muun muassa AgriHubi, Biocode, Baltic Sea Action Group BSAG, Demeca Oy, Eastman Oy, Faba, Kesko Ryhmä, KVVY, Luke, Luomuliitto, LähiTapiola, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Maa- ja metsätalousministeriö, Maa ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Maanmittauslaitos, Maitoyrittäjät ry, Mela, Metsänhoitoyhdistys, Metsäkeskus, Mtech Oy, Nordea, OP, Peruna-alan yhteistyöryhmä PAYR, Pihvikarjaliitto, ProAgria, Pellervon taloustutkimus PTT, Ruokavirasto, Siipikarjaliitto, Sikayrittäjät Svenska Lantbrukssällskapens förbund SLF, S-pankki, S-ryhmä, StoraEnso, Säästöpankki, Suomen Biokierto ja Biokaasu ry, Työtehoseura TTS, Vaasan Oy, Valio Oy ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.


KoneAgria 2023, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, to-la 12.–14.10.2023.