Uutiset

Työkoneet

Komatsun hybridi myyntiin

Komatsu lanseeraa hybridin kaivukoneeseen

Komatsu näyttää ehtivän ensimmäisenä kaupallistamaan hybridin kaivukoneissa. Komatsu PC200-8 Hybrid kun lanseerataan markkinoille kesäkuussa 2008, tosin ensin Japanissa. Vuoden loppuun mennessä suunnitelmissa on myydä kolmisenkymmentä hybridiä. Vuonna 2010 uskotaan jo 1500 hybridikaivukoneen löytävän omistajansa Japanissa ja muualla maailmassa. Yhtiön mukaan uutuus kuluttaa 20 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin standardi 20 tonnin kaivukone. Tosin se myös maksaa tuon 20 prosenttia enemmän kuin perinteinen kone.

Hybridikaivukoneessa käännön moottori on elektroninen, ei hydraulinen kuten yleensä. Se varastoi energiaa akkuihin, kun kääntöä hidastetaan. Tällä energialla autetaan taas dieseliä kiihdytysvaiheessa. Komatsun insinöörien mukaan testeissä on päästy jopa yli 40 prosentin polttoainesäästöihin. Yleisesti Komatsu lupaa kuitenkin 20-30 prosentin polttoainesäästöt vakiokaivukoneeseen nähden.

Kaivukoneessa on dieselmoottori sekä sen kanssa yhteen toimiva sähkömoottori, hydraulipumput, moottorin käyttämä generaattori sekä tietenkin akkupatteri varastoimaan sähköenergiaa.

Kuljettaja pystyy tarkkailemaan polttoaineen kulutusta näytöstä. Viimeisen viiden minuutin, tunnin, 12 tunnin, viikon ja kuukauden kulutusta voi tarkkailla vaihtamalla näyttötilaa. Näin kuljettaja oppii taloudellisimmat työtavat kulutusta tarkkailemalla.

Maailman toiseksi suurin maarakennuskonevalmistaja Komatsu ei ole yksin hybridinsä kanssa. Las Vegasin ConExpo-näyttelyssä keväällä Cat esitteli hybridi-puskukoneen ja Volvo niinikään dieseliä ja sähköenergiaa yhdistävän pyöräkuormaajansa. Myös New Holland on julkistanut hybridikaivukoneensa, jonka kertoo säästävän polttoainetta jopa 40 prosenttia. Kobelco Japanissa on tuomassa hybridinsä markkinoille tänä keväänä. Näillä öljyn hinnoilla hybridien kehitystyön uskoisikin jatkuvan yhä kiihtyvällä tahdilla. Komatsu-maansiirtokoneet tuo Suomeen Suomen Rakennuskone Oy.

Lue seuraavaksi