Uutiset

Työkoneet

Komatsun 25-tonninen sähköllä

Vähitellen sähkökäyttö lisääntyy myös kompaktiluokkaa isompiin maarakennuskoneisiin. Komatsu on mukana tässä kehityksessä ja ny Euroopan ja Japanin markkinoille luvataan noin 25 tonnia painavat, litiumioniakustolla varustetut kaivukoneet PC200LCE ja 210LCE11. Myöhemmin asteittainen markkinointi aloitetaan myös Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Komatsu pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä ja edellämainittujen mallien markkinoille saaminen on yksi askel ylöspäin näillä pitkillä portailla. Komatsu on kehittänyt täyssähkömalleja yhdessä Kaliforniassa toimivan Proterran kanssa tammikuusta 2021 lähtien. Amerikkalaisyritys on erikoistunut rakentamaan erilaisia sähköisiä sovelluksia niin kuormankäsittelylaitteisiin kuin hyötyajoneuvoihinkin ympäri maailmaa.

Uusia konemalleja on koeajettu asiakkaiden työmailla ja kuten moni muistaa, protoyyppi oli esillä jo muun muassa edellisessä Baumassa (kuva yllä).

”Keräämme nyt tietoa, palautetta ja mielipiteitä erilaisissa käyttöympäristöissä toimimisesta. Niiden avulla muodostamme kuvan siitä, minkälaiseksi sähkökoneiden markkinat ja niihin kohdistuvat vaatimukset kehittyvät tulevaisuudessa”, sanoo Komatsun pääjohtaja Hiroyuki Ogawa.

Tela-alustaiset kaivukoneet ovat monipuolinen maarakennuskaluston tyyppi ja 20-25 -tonniset ovat erityisesti suosittu kokoluokka. On siis loogista kehittää ensimmäiset järeät kaivukoneet juuri tähän kategoriaan”, todetaan Komatsun tiedotteessa.

Komatsu listaa uusien täyssähkökäyttöisten kaivukoneidensa etuja seuraavasti:

1. Akkukäyttöinen järjestelmä ei tuota pakokaasuja, mikä tekee työstä vähemmän ympäristöä kuormittavaa. Työntekijöihin ja kaikkiin viheralueisiin kasveineen ja puustoineen kohdistuu vähemmän epäpuhtauksia.

2. Proterra Powered -litiumioniakkujärjestelmä varastoi 451 kilowattituntia energiaa, joka mahdollistaa parhaimmillaan, mutta tietenkin työn laadusta riippuen, jopa noin kahdeksan tunnin työskentelyajan täydellä latauksella. Kestää noin yhdeksän tuntia ladata akku täyteen koneen mukana tulevalla laturilla. Koska voimanlähteenä on sähkömoottori, melutaso on dieselmalleihin verrattuna olematon. Kuljettaja voi helposti kommunikoida ympärillä olevien työntekijöiden kanssa, mikä parantaa turvallisuutta työmailla. Täyssähkökäyttö vähentää käyttäjän väsymistä ja stressiä sekä parantaa työolosuhteita, sillä koneen rakenteisiin tuleva tärinä on vähäisempää. Myös hukkalämpöä syntyy ympäristöön paljon vähemmän.

3. Komatsu on optimoinut oman ilmoituksensa mukaan parhaalla mahdollisella tavalla Proteran valmistaman litiumioniakuston muuhun koneen tekniikkaan kuten hydraulijärjestelmään. Tavoitteena on ollut saavuttaa mahdollisimman pitkä työskentelyaika yhdellä latauksella. Uusien sähköoneiden suoritusarvot ovat täysin vertailukelpoiset dieselmallien kanssa.

Komatsu-maarakennuskoneita meillä edustaa Suomen Rakennuskone Oy.
Lue seuraavaksi