Uutiset

Työkoneet

Koeajossa Case CX85D SR

Casen uusin kaivukoneperhe tunnustaa kirjainta E. Malliston uusiminen on alkanut raskaammasta päästä ja siellä on E-sarjalaisia jo muun muassa 14–30 tonnin painoluokkiin. Vähitellen E-kirjain löytänee tiensä myös muiden kokoluokkien koneisiin. Me koeajoimme alkukesästä midiluokan D-sarjalaisen, reilut kahdeksan tonnia painavan lyhytperäisen Case CX85D SR:n (short radius). Näppärä ja nopea kone on tuttua Case-laatua.

Case CX85D SR on hieman alle yhdeksän tonnia Suomi-varustein painava lyhytperäinen kaivukone. Päästöluokka on Stage V ja monopuomin lisäksi saatavilla on taittopuomillinen versio.

Konevuokraamo Rentti (Tracwest Oy) Honkajoelta on toiminut Case-maahantuojana jo vuodesta 2017 lähtien. Yritys on tehnyt varsin vakuuttavaa työtä merkin parissa ja nostanut se suosituksi ja tunnetuksi kotimaisten asiakkaiden keskuudessa. Rentti on myös aktiivinen osallistumaan Suomen eri konetapahtumiin, joissa vuosien mittaan on tehty töitä Casen tunnettavuuden eteen. Toimipisteitä on myös perustettu ja verkostoa laajennettu. Tänään Rentti onkin yksi maarakennusalan konetoimittajien merkittävistä pelureista.

Vuoden 2022 alussa E-perheen ensimmäiset, Japanissa valmistettavat tela-alustaiset kaivukoneet esiteltiin Euroopassa, Amerikassa jo aiemmin. Suurin muutos niissä on FPT-moottorit, jotka korvasivat aiemmin käytössä olleet Isuzut. Näin Case siirtyi myös Stage V -aikaan. Tosin esimerkiksi D-sarjan midikoneet CX85D SR ja CX90D SR ovat jo Stage V -vaiheessa.

Yanmarin dieselmoottori on poikittain takana.
Oikealla sijaitsevan luukun takana sijaitsee muun muassa suodattimia ja tankkauspumppu.

Rakenteelliset muutokset E-sarjalaisissa ovat jääneet aika vähäisiksi. Ohjaamossa joitain parannuksia on tehty. Yksi näkyvimmistä on uusi 10 tuuman kokoinen LCD-näyttö ohjaamossa. Myös säilytystiloja on E-sarjassa lisätty.

Nämä ja muut muutokset saavat vielä siis odottaa D-sarjalaisissa, mikä ei tarkoita sitä etteikö kaikki olisi kohdallaan myös koeajetussa mallissa CX85D SR. Sen päivittymisestä E-perheeseen ei ole Rentin Juha Leivon mukaan mitään aikataulua olemassa.

Viime vuoden lopulla myös pyöräalustaisten mallistoa päivitettiin E-kirjaimen edellyttämällä tavalla. Tähän päivitykseen kuului kaksi normi- ja kaksi lyhytperäistä konetta.

E-sarjalaisista tarinaa löytyy osoitteesta www.koneporssi.com.

Tyvitaitolla tai ilman

Koeajokone oli varustettu monopuomilla ja pidemmällä 2,19 metrin pituisella kauhanvarrella. Lyhyempi vaihtoehto on pituudeltaan 1,69 metriä. Koneeseen saa myös taittopuomin, johon kauhanvarsivaihtoehdot ovat 1,75 ja 2,10 metriä. Vakiotelan leveys on 450 millimetriä. Myös 600 millimetrin levyiset terästelat voidaan asentaa koneeseen. Maksimi kaivusyvyyteen ja -ulottuvuuteen päästään tietenkin monopuomilla ja pidemmällä kauhanvarrella. Suomi-varusteilla kaivetaan parhaimmillaan noin 4 700 millimetrin syvyydeltä ja maantasossa kauhan huulilevy raapaisee lähes seitsemästä metristä.

Vaikka puomin päässä on Suomi-varusteet, on kone varsin tukeva kaivaa. Ilman puskulevytuentaakin keikkuminen pysyy vähäisenä, eikä häiritse kaivamista.

Kasivitosen rinnakkaismalli on CX90D SR. Se on monopuomilla ja 85:n kanssa samoilla kauhanvarsivaihtoehdoilla (1,69 ja 2,19 m) varustettu kone niille, jotka tarvitsevat tyvitaiton ja hieman enemmän ulottuvuutta ja kaivusyvyyttä. Maan tasossa sillä ylettyy lähes 700 millimetriä pidemmälle ja kaivusyvyyttäkin on hieman enemmän.

Muutoin koneet ovat yhteneväiset ohjaamon, alavaunun, puskulevyn ym. osalta.

Vuonna 2022 valmistetun koeajokoneen työpaino on varusteista riippuen 8–9 tonnia. CE-lätkä koneen kyljessä kertoo maksimi painoksi 8 720 kilogrammaa. Jossain hieman vajaassa yhdeksässä tonnissa on koneen massa siis Suomi-varustein, täydellä polttoainetankilla ja kauhalla.

Koneen mukana tuli koeajoon kaksi kauhaa eli 1 400 millimetrin levyinen, Honkajoki Worksin valmistama luiskakauha ja Turasteel Oy:n 200 litran vetoinen kuokkakauha. Molemmat kauhat painavat noin 200 kilogrammaa ja kiinnike on S45. Kallistuva kauhanpyörittäjä oli merkkiä Engcon, jonka tyyppi on EC209. Se lisää koneen painoa 350 kilogrammalla. CX85D SR pyörii varsin ahtaassa tilassa ympäri. Etuosan kääntösäde on 1 630 ja perän 1 290 millimetriä.

Midisarjan CX85D SR ja CX90D SR koneiden valmistaja on Sumitomo Construction Machinery Japanissa.

Neljä litraa tunnissa

Voimanlähteenä kasi- ja ysivitosessa on neljäsylinterinen Yanmar (50,7 kilowattia). Stage V -tasolle pääsemiseksi pakokaasuja kurittaa automaattiregeneroinnilla maustettu partikkelisuodatin. Kaivualueita kuljettajalla on valittavana kolme ja ne vaikuttavat suoraan käytettävissä oleviin moottorikierroksiin.

Automaattialueella (A) kierrosluku on vapaasti valittavissa 1 200–1 800 kierroksen välillä. H-valinta (heavy) rajaa kierrokset 1 900:aan ja SP (speed priority) vastaavasti antaa maksimikierrokset 2 000 käyttöön silloin, kun tarvitaan maksimaalista nopeutta ja tehoa.

Koeajokaivuissa valinta oli pääasiassa H, jolloin saavutetaan valmistajankin mukaan paras tuottavuuden/polttoainetehokkuuden yhdistelmä. Kaivualueet valitaan rullalla oikean kaivuvivun juuressa olevasta konsolista.

Pisin työpäivä oli kahdeksan tunnin mittainen. Siihen sisältyi kaivamista, tasoitusta sekä jonkin verran edestakaisin ajoakin ja toki tyhjäkäyntiäkin. Keskikulutus oli edellä mainitussa työssä neljä litraa tunnissa, jota voitaneen pitää melko pienenä lukuna. Toki raskas jatkuva kaivaminen kasvattaa kulutuslukemaa neljästä litrasta ylöspäin.

Kun polttoainesäiliön koko on 120 litraa, niin joka päivä ei tankkausta tarvitse tehdä.

Kulutuslukemat ovat luettavissa ohjaamon seitsemän tuuman kokoisesta LCD-värinäytöstä. Grafiikka on visuaalisesti selkeä ja reaaliaikaisen kulutuksen lisäksi samalta näytöltä voidaan nopeasti lukea kuuden edellisen päivän kulutuslukemat. Näytössä on myös digitaalimittarit muun muassa polttoaineen määrälle sekä moottorin ja hydrauliikan lämpötiloille. Asteikot muuttuvat vihreästä punaiseen.

Näytön alareunassa on muutamia nappeja muun muassa ajonopeuden ja työlaitteen valinnoille, kameranäytölle sekä tuulilasinpyyhkimelle ja työvaloille. Myös kaikki mahdolliset häiriötilanteiden maininnat tulevat näytölle.

Ohjaamossa on hyvin tilaa, sillä Case käyttää midiluokan koneissa samaa ohjaamoa kuin isommissakin SR-malleissa (short radius).

LCD-näyttö on Casen mukaan sama kuin 50 tonnin koneessa ja kaiken kaikkiaan sillä navigointi on helppoa ja käyttöliittymä on nopeasti omaksuttavissa nykyisenä älypuhelinten aikana. Uusissa E-sarjan koneissa näytön koko on edelleen kasvatettu 10 tuumaan, kuten jo aiemmin todettiin.

Hydrauliikkajärjestelmään öljyä syöttää kaksi säätyvätilavuuksista aksiaalimäntäpumppua (2×74 l/min). Kaksi hammaspyöräpumppuakin on: pilottipumppu sekä puskulevylle oma pumppunsa.

Kaivaminen on miellyttävää. Japanilainen hydrauliikkaosaaminen tunnetaan ja tunnustetaan. Casen kaivutuntumasta ja hydrauliikan toimivuudesta ei löydy moitteen sijaa. Kaivuliikkeistä osa tosin hyytyy hieman, kun samalla käyttää voimansiirtoa. Hydrauliikan vähintäinkin riittävästä liikenopeudesta kertoo ylävaunun pyörintänopeus, joka on noin 10 kierrosta minuutissa.

Turvallista kauhan vaihtoa

Ohjaamo on tilava ja Casen mukaan täysin samoilla mitoilla kuin suuremmissakin lyhytperäisissä SR-malleissa. Tällainen äidin perunamuusilla ja lihapyöryköillä 187 senttimetrin pituuteen venynyt toimittajakin pääsee vääntyilemättä istuimelle ja jalkatilaakin on riittävästi (640 mm).

Polttoaineenkulutus on luettavissa seitsemän tuuman näytöltä ja esitystapa on selkeä.

Ohjaamon muut mitat ovat (kuljettajan hartioiden kohdalta mitattuna): pituus 1 400, leveys 950 ja korkeus 1 500 millimetriä. Oven leveys on 600 millimetriä. Vipukonsoli nousee ylös ja hydrauliikan lukituksesta/vapautuksesta huolehtii erillinen ylös/alas siirrettävä vipu. Mitä muuta komentosilta sitten kätkee sisuksiinsa kuin selkeälukuisen ja helposti navigoitavan näytön? Eipä ainakaan mitään ihmeellisyyksiä tai kummallisuuksia.

Katkaisimia ja nappeja on varsin vähän ja symbolit ovat helppolukuiset. Säilytystilaa ei koskaan ole liikaa ja Casesta löytyy muun muassa mukipidike, lokero ja penkin takana tilaa asiakirjoille, käyttöohjekirjalle ym. Usb-liitintä ei ohjaamossa ole, tosin tupakansytyttimeen voi adapterin hankkia ja sitä kautta saada virtaa älypuhelimelle.

Koeajokoneessa oli Engconin erillinen kaukosäädin kauhan lukitukselle/vapautukselle. Kyseessä on varsin kätevä ja helppo tapa turvalliseen työvälineen vaihtoon. Sille säilytyspaikka oli löytynyt vasemmanpuoleisesta ohjaamon pystypilarista. Tämä QSC-lukitusjärjestelmä kauhanpyörittäjän alapuolelle on ollut saatavilla jo vuodesta 2020 lähtien.

QSC huolehtii siitä, että kauhan lukitusta ei ole mahdollista aktivoida kauhan ollessa ilmassa. Ennen lukituksen avaamista kauhan pohja on painettava tukevasti maahan. Kauhan vaihto käy jouhevasti ja nopeasti.

Kaivuun aikaiset melutasot liikkuvat 70–77 desibelin välillä.

Ei meluta saa

Melutasot mitattiin kaikilla eri työalueilla sekä tyhjäkäynnillä. Maksimi kierroksillakaan ei kaivumelu nouse kuin 77 desibeliin. Tyhjäkäynnillä ollaan vain noin 72 desibelin lukemassa. Ajomelu sen sijaan liikkuu 80–82 desibelissä.

GPS-mittaus tuotti maksimi ajonopeudeksi tavanomaiset kolme ja viisi kilometriä tunnissa, jotka vastaavat valmistajan ilmoittamaa 3,2 ja 5,1 kilometriä tunnissa.

Ohjaamon etulasi nousee ylös melko kevyesti ja lukittuu yläasentoonsa. Ilmastointilaite tosin tekee melko turhaksi kyseisen toiminnon. Toki perämiehelle, anteeksi -henkilölle, on helpompi huudella kahvitunnin alkamisesta, kun ikkuna on auki.

Huolto- ja tarkistuskohteet sijaitsevat kolmen sivu- (kaksi oikealla ja yksi vasemmalla) ja moottoriluukun takana. Suodattimia ja muun muassa tankkauspumpun ja tuulilasin pesunesteen säiliöt sekä akun paljastavat luukut ovat saranoilla. Takaoikealla sijaitseva luukku lukitaan kahdella pultilla. Sen takana on hydrauliikkapumppu.

Moottoriöljyn ja suodattimen vaihtoväli on 500 tuntia. Hydrauliikkaöljyn vaihtoväli on 600 (100%)–4 000 (10%) tuntia riippuen siitä kuinka paljon hydraulisia työlaitteita prosentuaalisesti käytetään (suluissa). Suodatin on vaihdettava välillä 100 (100%)–800 (10%) tuntia.

Kokonaisuutena Case CX85D SR on luotettava peruskaivukone, jolla on miellyttävää työskennellä.




Lue seuraavaksi