Uutiset

Työkoneet

Case-koneissa paukkuu kympit, nimittäin käyttötunnit

Oululainen Maarakennus P. Manninen Oy vastaanotti loppuvuonna 2018 uuden Case CX300D -kaivukoneen kaikilla herkuilla. Nyt tähän työjuhtaan on kertynyt jo 10 000 käyttötuntia ja meno jatkuu keskeytyksettä. Juho Mannisen mukaan tunnit ovat tulleet mittariin ilman minkäänlaisia ongelmia. Kävimme varmistamassa nämä käyttötunnit syyskuussa Maarakennus P. Mannisen työmaalla Iissä. Samalla työmaalla ahersi toinenkin isotuntinen Case. Sen mittarissa oli jo kolminkertainen käyttötuntimäärä.

Juho Manninen jatkaa isänsä Paavon vuonna 1973 aloittamaa maarakennusyritystä. Juho sanoo saaneensa isältään vahvan Poclain-DNA:n, jolle Case-uskollisuus on loogista jatkumoa. Isä-Paavo on viettänyt paljon tunteja juuri Poclain-koneiden ohjaamoissa. Juho aloitti työt yrityksessä isän rinnalla vuonna 2004. Samoihin aikoihin tuli taloon ensimmäinen Case-merkkinen, tela-alustainen kaivukone ja Poclainit alkoivat hävitä pikkuhiljaa konearsenaalista.

Kymppitonnin kone. Siinä Maarakennus P. Manninen Oy:n Case CX300D:n käyttötunnit syyskuussa 2024. Tämä pyöreä tuntimäärä on kertynyt Juho Mannisen mukaan tyystin ilman ongelmia. Taukopäiviä ei koneelle ole kertynyt.

Tänä päivänä yrityksellä on parisenkymmentä maarakennuskonetta; kaivukoneita (5–30 t), pyöräkuormaajia (6–30 t) ja muutama kuorma-auto sekä lavetti koneiden siirtoon. Juho laskeskelee Case-merkkisiä koneita olevan talossa tällä hetkellä seitsemän kappaletta; tela- ja pyöräalustaisia kaivukoneita, yksi pyöräkuormaaja ja yksi minikaivukone.

Talon Case CX300D:stä on luettavissa syvällisempi artikkeli Konepörssi 1/2019 -lehdestä ajalta (lue artikkeli tästä linkistä), jolloin uusi kone luovutettiin Maarakennus P. Manniselle. Nyt tähän koneeseen on tullut ensimmäiset 10 000 käyttötuntia täyteen ja seuraavaa tasalukua kohti ollaan Juhon mukaan jo hyvässä vauhdissa. Mies muistuttaa ja korostaa, että tuo ensimmäinen etappi tehtiin ongelmitta, ei törmätty edes pikkuluokan häiriöihin. Kone ei ole päässyt missään vaiheessa nautiskelemaan vapaista korjauspäivistä, vaan aina on kuokka heilunut. Urealaitteetkin ovat Juhon mukaan pelanneet hämmästyttävän hyvin ottaen huomioon erittäinkin kylmät olosuhteet, joissa koneella on operoitu.

Juho Manninen on erittäin tyytyväinen Case-koneisiin, joita miehen luotsaamalla yrityksellä on seitsemän kappaletta. Lisähankinnatkin pyörivät koko ajan mielessä, ja Case on siinä merkkinä vahvoilla hyvien kokemusten johdosta.

Oulun alueella

Maarakennus P. Manninen operoi pääosin sadan kilometrin säteellä Oulusta.
”Toimialueen koko on kuitenkin vain puolet tästä ympyrän alasta, koska Oulun länsipuoli on merta”, harmittelee Juho. Yrityksen toimenkuvaksi Juho määrittelee maarakennustyöt, joita tehdään yksityisille asiakkaille sekä isommille maarakennusyrityksille aliurakointina. Kalustolla tehdään asuintalojen ja liike- sekä teollisuuslaitosten pohjia, kunnallistekniikan rakennus- ja saneeraustöitä sekä katuinfran rakentamista. Koneenkuljettajia yrityksellä on viitisentoista.

Syyskuun lopulla tapahtuneen haastattelun yhteydessä Mannisen koneita operoi Iin pohjoispuolelle rakennettavan kierrätyskeskuksen pohjatöissä. Paikalla häärivät juuri edellä mainitut, runsastuntiset Case-kaivukoneet. Viime aikoina Case-kauppaa on väännetty Rentin Ari Kiviharjun kanssa. Juho sanoo Arin olevan heidän niin sanottu konekaupan ”luottopakki”, jonka kanssa on tehty yhteistyötä jo pidemmänkin aikaa.

Kuvassa yhteensä 40 000 käyttötuntia, etualan CX210C:ssä 30 000 ja taustalla olevassa CX300D:ssä 10 000.

Ei korjauspäiviä

Juho Manninen on erittäin tyytyväinen uusimman Casen, CX300D (30 t/161 kW), toimivuuteen. 10 000 käyttötuntia tuli juuri siis täyteen, ja ne ovat kertyneet Juhon mukaan mittariin ilman korjaamokäyntejä. Mies hämmästeleekin korjausten vähyyttä, joka kuulemma pätee myös muissa talon Case-koneissa. Taukopäiviä korjausten takia ei tälle koneelle ole kertynyt.

Samaisella Iin työmaalla operoi myös toinen isotuntinen Case-kaivukone malliltaan CX210C (21,5 t/117 kW), joka tuli Mannisille jo vuonna 2004. Kone on ollut päivittäisessä käytössä ja Juhon mukaan ajoittain kovissakin töissä, mutta häiriöittä on senkin kanssa selvitty. Paitsi kerran kun kone kävi meressä uimassa. Se tosin ei ollut koneen syy. Kunnostuksella siitäkin selvittiin, ja ei kun takaisin töihin. Näin tähän koneeseen on kertynyt jo 30 000 käyttötuntia. Kauha heiluu edelleen erittäin ryhdikkäästi ja tulee Juhon mukaan heilumaan jatkossakin. Siihen miehellä on vahva usko, niin kuin muihinkin talon Case-koneisiin.


Kympit paukkuu juuri kohtaCX300D:ssä.


Lue seuraavaksi