Uutiset

Työkoneet

Kiinteistöpalveluja Länsiväylän varressa

Ilpo Sääskilahden perustama ja omistama, espoolainen 16 henkeä työllistävä KDS-Yhtiöt Oy on panostanut viime vuosina runsaasti sekä kalustoon että sähköiseen työnohjaukseen. Asiakkaana olevien, hieman alle sadan taloyhtiön hallitukset ja isännöitsijät pääsevät käsiksi omilla tietokoneillaan omiin huoltokirjoihinsa.

Kihon järjestelmällä ja GPS-yhteydellä varustetuilta koneilta ja huoltomiehiltä kerätty data sisältää muun muassa hiekoitustiedot ja huoltomiesten tekemät työsuoritukset. Avoimuus lisää luottamusta ja palveluiden laatua.

Varsinaisena, monipuolisesti eri töihin muuntautuvana taajamakoneena yrityksellä on käytössä Oy J-Trading AB:n maahantuoma Holder C 250.

KDS-Yhtiöt tekee kokonaisvaltaisesti kiinteistöjen huolto-, siivous- ja korjaustöitä. Niin seinien sisällä kuin pihoilla, nurmikoilla ja käytävillä. Liikevaihtoa yritys kerää noin 1,3 miljoonaa euroa vuositasolla. Pääasiallisesti asiakkaat ovat Etelä-Espoossa (Matinkylä, Olari, Tapiola ja Niittymaa).

”Talvi oli haastava sekä ennen kaikkea siitä jäi mieleen pimeys ja harmaus. Kovat talvet ovat tällä alalla työskentelevälle parasta mainosta. Viime lumitalvet ovat tuoneet asiakkaidemme naapuriyhtiöistä aina uusia asiakkaita meillekin. Myös lumitöistä pitävien kuskien pientä turhautumista oli jossain vaiheessa havaittavissa, kun uudehko kalusto seisoi toimettomana. Kuorma-autokalusto on sekin ollut aika vähällä ajolla talvikauden”, listaa Sääskilahti menneen talven olemattomia lumia.

”Uusimpia täydennyksiä ovat syksyllä pääasiassa talven lumitöitä varten hankitut kolme uutta Krameria malleiltaan 350, 750 ja 480. Edelleen lumi- ja liukkaudentorjuntatöitä varten meillä on kolme pick-up autoa varustettuna auroilla, kippihiekoittimilla ja alaterillä.

Pakettiautojakin on viisi ja vuonna 2012 hankittiin MB Ateco vaihtolavavarustein”, kertoo Sääskilahti yrityksen kalustohankinnoista.

”Holder toimii parhaimmin siinä tehtävässä, mihin se on hankittukin. Auraushommissa kone on todella nopea ja oikean auran kanssa muuntautuu hyvin tilan mukaan. Kone menee todella ahtaista paikoista, mutta kykenee hoitamaan myös leveämmät väylät.”

”Koneen omamassa suhteessa tehoon on sekin hyvä kompromissi. Meillä on alueilla hoidettavana useita paikoituskansia kahden tonnin painorajalla. Samalla kun kone auraa, kuljettaa se myös tarvittaessa kohtuullista määrää hiekkaa mukanaan.”

Meelis Krabi on Holderin ykköskuljettaja ja ollut Sääskilahdella töissä vuodesta 2005 lähtien. Hän on perehtynyt koneeseensa ja hallintaan hyvin ja oli maaliskuun alussa poistamassa hiekkaa Mankkaalla, Uudenkylänmäen alueella. Talojen välissä kulkevat käytävät ovat paikoin ahtaita ja käännökset jyrkkiä. Holder on erikoiskone ja vaatii kuljettajalta perehtymistä hallintaan ja tekniikkaan.

”Pari päivää olen nyt lakaissut pois hiekkoja kaduilta ja pihoilta. Alkoihan tämä tänä vuonna aika aikaisin. Auraushommia ei ole paljon tarvinnut tehdä. Tästä syystä hiekkaa ei ole kulkeutunut pois niin paljoa kuin aikaisempina vuosina. Nurmikoiltakaan ei sitä tarvitse raapia nyt paljonkaan pois”, kertoo Krabi.

Kuljettaja Meelis Krabi (vas.) työskenteli Mankkaalla Nordea Rahoitus Suomi Oy:n myyntipäällikön Janne Nykäsen talon edessä.

Juttusille piipahtanut Nykänen rahoittaa konekauppaa ja kertoo, että yleensä rahoitusvaihtoehto konekauppaan löytyy näin tiukemmankin euron aikoina.

Lue myös: Holder seisoo vankalla pohjalla ja Linko tulee taajamiinkin.

Koko artikkeli julkaistaan Konepörssissä 4/2014 (ilmestyy 24.4.2014).

Lue seuraavaksi