Uutiset

Työkoneet

Kauha pyörii ja kallistuu nyt kaikkialla

Kuten äskettäin Las Vegasissa päättynyt Conexpo-näyttelykin osoitti, ovat kallistuvat kauhanpyörittäjät lyöneet itsensä lopullisesti läpi myös maailmanlaajuisilla markkinoilla. Pitkään mentiin niin, että niitä nähtiin vain Pohjoismaissa. Eksponentiaalisesti viime vuosina kasvaneet markkinat pitävät valmistajat kiireisinä. Kyselimme tuoreita kuulumisia, esimerkiksi sitä, onko korona-aikana venyneistä toimitusajoista jo päästy eroon.

Käytämme Konepörssissä “rototilteistä” suomenkielistä nimitystä kallistuva kauhanpyörittäjä tai kauhanpyörittäjä. Rototiltti viittaa yhteen valmistajista, joten olemme katsoneet aikoinaan järkeväksi suomentaa sen ja sillä linjalla jatkamme.


SMP Tiltrotators on uusi maahantuoja

Jens Björk luotsaa Suomen maahantuontia.

SMP:n toimitusajat tällä hetkellä ovat 4–6 viikkoa viikkoa mallista riippuen. Suomen varastosta löytyy jokaista mallia ainakin yksi kappale. Lähiaikojen uutuuksista mainitaan pihtikasetti ST4 -malliin.

“Osallistuimme Mansen Mörinöille ja syksyn tapahtumiin osallistumista harkitaan edelleen”, kertoo SMP Tiltrotatorsin myyntipäällikkö Jens Björk.

SMP Tiltrotators on tuore maahantuoja SMP-tuotteille. Myös SMP Parts panostaa tuotantoon, sillä maailmanmarkkinat kasvavat kohisten.

“Teemme tuotantoon tällä hetkellä suuria investointeja, jotta pystymme vastaamaan nopeasti kasvavaan kysyntään”, päättää Björk.


Steelwrist rekrytoi ja kasvaa

Steelwrist X02 soveltuu minikaivukoneisiin painoluokissa 1,5–2,5 tonnia.

Steelwristillä on omaa henkilökuntaa jo yli 20 maassa. Yrityksessä on havaittu Pohjoismaiden osuuden markkinoista kaventuneen, sillä esimerkiksi Ranska, USA ja Australia ovat kasvattaneet markkinoitaan nopeaan tahtiin.

“Henkilökuntaa meillä lisätään jatkuvasti niin tehtaalla Roserbergissä kuin maaorganisaatioissa. Näin nostamme valmistuskapasiteettia ja voimme samaan aikaan taata hyvää asiakaspalvelua, missä sitten olemmekin. Paikallisista varastoista taataan nopeat toimitukset ja hyvä palvelu”, aloittaa Steelwristin maajohtaja Toni Ylitalo (Suomi, Ruotsi ja Baltia).

Toni Ylitalo

”Toimitusaikoihin on viimeisen kahden vuoden aikana vaikuttanut maailmanlaajuinen komponenttipula, logistiikkaketjujen häiriöt sekä samanaikainen kova kysyntä. Tällä hetkellä komponenttien saanti on parantunut ja toimitusajat ovat lyhentyneet. Varastosta löytyy tiettyjä malleja liittimiä ja pyörittäjiä. Kauhat ja muut työlaitteet löytyvät aina varastosta. Uusissa pyörittäjätilauksissa toimitusaika on noin kuusi viikkoa”, valottaa Ylitalo tilannetta maaliskuun alkupuolella.

Vuosi 2022 oli Steelwristillä intensiivinen uutuusten suhteen. Loppuvuosi 2022 oli uutuuslanseerauksia täynnä ja sama jatkuu myös kuluvana vuonna. Tuoreisiin uutuksiin kuuluu muun muassa Steelwristin pienin pyörittäjä X02 1,5–2,5 tonnin koneisiin. Se täydentää malliston jo kymmeneen. SQ50-automaattinen kytkentämenetelmä 7–13 tonnin luokkaan on sekin lanseerattu äskettäin. Sen myötä markkinoille tuotiin myös uudistuneet X12- ja X14-pyörittäjämallit.

”Nyt meiltä saa myös hydrauliset trukkipiikit. SQ-liittimien käyttö on viime aikoina yleistynyt myös pyörittäjien alaosassa, mikä lisää hydraulisten työlaitteiden käyttöä. Uutuuksia on luvassa myös tänä vuonna. Niistä kerromme myöhemmin.”

Steelwrist SQ50

Steelwrist on esiintynyt ja esiintyy tulevissa tapahtumissa Suomessa yhteistyökumppaniensa luona. Muutamia kevään konepäiviä on jo takana. Oulun Oikiat Konepäivät jne. ovat tulevassa listassa.

”Syksyllä olemme myös Maxpossa totta kai. Siellä meillä on oma osasto ja tällä kertaa pinta-ala tulee olemaan tuplattu aikaisempiin vuosiin verrattuna”, valistaa Ylitalo.

Toni Ylitalo on ollut Steelwristin palveluksessa jo 15 vuotta ja Suomen maajohtajuus liitettiin toimenkuvaan joulukuussa 2022.

Myös Jyri Salminen (vas.) ja Joni Sipari ovat liittyneet lähiaikoina Steelwristin muonavahvuuteen. Jyri vastaa teknisestä tuesta ja Joni on avainasiakasjohtajana.

Molemmat miehet ovat Vantaalla ja Åbyntiellä on myös varaosavarasto sekä valmiita tuotteita.


Rototilt kasvattaa tuotantoaan

RCS-ohjausjärjestelmässä on kosketusnäyttö. Uusissa hallintakahvoissa on runsaasti rullia ja painonappeja sekä portaaton kulman säätö.

Rototiltiltä kauhanpyörittäjiä on saatavilla noin neljän viikon toimitusajalla, hieman mallista riippuen.

”Poikkeuksena viime syksynä Baumassa ja sen jälkeen lanseeratut uudet RC-sarjan kauhanpyörittäjät. RC5 ja RC6 toimitetaan noin 7–8 viikon toimitusajalla, kun taas mallit RC8 ja RC4 menevät elo-syyskuulle. Lisävarusteita, kuten kauhoja ja muita työlaitteita, on hyvin saatavissa suoraan varastosta”, aloittaa Rototiltin Jukka Hautala.

Hautala on siirtynyt maajohtajan tehtävästä Quick Change -tuotteiden myyntiin painopisteenä purkusegmentti. Hautala vastaa edelleen myös Rototilt-tuotteiden myynnistä Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Maajohtajana on aloittanut Niko Suomela.

Niko Suomela (vas.) ja Jukka Hautala

RC-perheeseen on äskettäin lisätty mallit RC5, RC6, RC4, RC8 ja markkinoiden suurin kauhanpyörittäjä RC9. Uutta on myös RCS-ohjausjärjestelmä edistyksellisellä kosketusnäytöllä sekä aivan uudet kahvat.

”Kaikkiin kauhanpyörittäjämalleihin on lisäksi saatavissa automaattiset Quick Change -liittimet ja puomin päähän niin ikään vastaava kiinnitys. Lisäksi meillä on tuotevalikoimassa runsaasti perinteisiä Rototiltin S-tyypin hydraulisia pikaliittimiä eri konemerkkeihin ja -malleihin”, lisää Hautala.

Maaliskuussa 2023 pidetyssä Conexpossa Rototilt esitteli lisäksi uudet MG- ja SG-kourat, joita on näillä näkymin saatavissa toimitukseen syys-lokakuusta alkaen.

Myös Rototilt on tuttu näky kaikissa konetapahtumissa. Oulun Oikiat Konepäivät yhteistyökumppanien pihoilla ja Maxpo omalla osastolla ovat tietenkin ohjelmassa.

Rototilt esitteli ConExpossa uudet MG- ja SG-kourat.

Rototilt toteutti 2020 alussa suuren tehdaslaajennuksen. Laajennus ja siihen liittyvät suuret investoinnit muun muassa koneistuskapasiteettiin mahdollistavat tuotannon huomattavan lisäyksen. Viimeisimpänä Rototilt investoi hitsauskapasiteetin kasvattamiseen hitsausrobottien avulla.

”Viime vuoden joulukuussa vihittiin käyttöön Rototiltin uusi jakelukeskus Rosersbergissä, lähellä Arlandaa. Sieltä käsin toimitetaan kaikki Rototiltin kauhanpyörittäjät, lisälaitteet ja varaosat ympäri maailmaa. Toki myös Suomen varaosavarasto Aurassa toimii jatkossakin”, päättää Hautala.


Engconeita ympäri maailman

Engconilta kerrotaan, että komponenttipula on selätetty ja tilauskuormaa purettu. Engconilla ollaan lähellä normaaleja toimitusaikoja eli 4–6 viikkoa tuotteesta riippuen. System Engcon -tuotteita (kourat, kauhat, tasauspalkit jne.) on valmiina varastossa tehtaalla.

“Suurin tämän vuoden uutuus on kolmannen sukupolven Engcon-kauhanpyörittäjäjärjestelmä. Se tuo mukanaan sekä perinteisiin koneisiin sovellettuja, energiansäästöön ja käytettävyyteen vaikuttavia parannuksia että parannuksia sähkökonesovelluksiin. Erityisesti täyssähkökäyttöiset koneet saavat 3-sarjasta selvää toiminnallista ja taloudellista etua. ”Kännykkähallinta tulee toimimaan 3-sarjassa sekä Androidilla että iOS:llä”, aloittaa myyntipäällikkö Sami Keturi Engconilta.

Muitakin tuoreita uutuustuotteita on esitelty. Enintään kuusitonnisiin kaivukoneisiin tarkoitettu Engcon EC206B on saanut varusteikseen pikalukittavan pihtikasetin ja asiakkaita paljon kiinnostaneen automaattisen EC-Oil-työlaiteliittimen. Pienimpään S40-kiinnikkeeseen saa nyt irrotettevan harjalaitteen.

“Tuotekehitys kulkee koko ajan eteenpäin ja pian tulee uutisia muistakin työlaitemalleista”, lupaa Keturi.

Maxpossa Engcon Finland on mukana omalla osastollaan.

“Vaikka emme ole kaikissa näyttelyissä mukana omalla osastolla, erilaisia Engcon-sovelluksia on nähtävissä aina riittävästi.”

Engcon Finlandin henkilöstömäärä on nyt kuusi. Tuoreita rekrytointeja ovat Rasmus Dahl (oik.) ja Mika Niemi. Dahlin tehtäviin kuuluu sekä varaosien että mekaanisten työlaitteiden myynti, tuote- ja varaosavaraston ylläpidon tehtäviä sekä varaosien ja työlaitteiden asiakastoimituksiin liittyvät tehtävät.

Mika Niemen toimialueena on eteläinen Suomi. Hänen tehtävänään on ensisijaisesti tavata asiakkaita ja keskustella heidän kanssaan töiden sujumisesta ja akuuteista tarpeista. Aihepiirit voivat kattaa lähes kaiken varaosakyselyjä lukuun ottamatta.

“Mikan kokemus Engcon-järjestelmästä on varsin perusteellinen. Hän kykenee vastaamaan useimpiin kysymyksiin välittömästi ja hoitamaan asiakkaalle nopeasti tarvittavan palvelun tai työlaitteen”, sanoo Keturi.

“Engconin tuotteiden suosio maailmalla osoittaa hyvin voimakasta kasvua. Pohjoismaissa ja etenkin Suomessa kauhanpyörittäjä alkaa olla itsestään selvä varuste, mutta maailmalla urakoitsijoiden keskuudessa vasta aletaan hahmottaa, miten sen avulla voi muuttaa ja tehostaa työtapoja.”

“Meidän haasteemme on vastata voimakkaasti kasvavaan kysyntään. Valmistuksen aiemmat viiveet alalla ovat olleet kaikille ongelma, mutta Engconin omat, Covidin aikaiset erityisjärjestelyt paransivat tiukimmassa vaiheessa toimituskykyämme”, lopettaa Keturi.

Engcon on jo pysyvästi mukana useimpien Euroopan maiden lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Koreassa, Japanissa ja Australiassa.


Marttiini uusiin vientimaihin

Marttiinin suurin MRT42 -malli Volvo 380 -kaivukoneessa. Se on tarkoitettu 35-44 tonnin painoisiin peruskoneisiin.

Kotimainen Marttiini-työlaitteita kaivukoneisiin valmistava Marttiini Metal Oy on vastikään löytänyt uusia vientimaita tuotteilleen. Yritys on jo monesti osallistunut Baumaan ja Conexpossa käynti alkuvuodesta on sekin osa kanasainvälistymistä.

”Meille avautui viime vuonna neljä uutta vientimaata, joiden joukossa muun muassa USA. Tällä hetkellä Norja on tärkein vientikohteemme”, aloittaa toimitusjohtaja Miika Marttiini.

Kauhanpyörittäjien kysyntä kaikkialla on vahvassa kasvussa.

”Tätä kehitystä tukee muun muassa Yhdysvalloissa todella kova työvoimapula ja kustannusten nousu. Yhdessä nämä asiat pakottavat tilaajaa miettimään, miten työt voitaisiin tehdä kustannustehokkaammin, nopeammin, laadukkaammin ja ympäristöä säästäen.”

Viimeaikaiset tapahtumat maailmalla ovat aiheuttaneet päänvaivaa Rovaniemelläkin.

”Komponenttien ja osien varastotasot ovat selkeästi alempana kuin vastaavana aikana viime vuonna. Kysynnän voimakas vaihtelu on aiheuttanut sen, että varastoja on ajettu alas. Materiaalien ja komponenttien korkeat hinnat ja pitkät toimitusajat heijastuvat valmiiden tuotteidenkin hintoihin ja toimitusaikoihin”, jatkaa Marttiini.

Marttiinillakin on jatkuvaa rekrytointitarvetta joka osa-alueella. Osaavasta työvoimasta on kova pula.

”Nuoria ammattitaitoisia tekijöitä kaivataan kovasti alalle. Räätälöidystä oppisopimuskoulutuksesta meillä on hyviä kokemuksia.”

Marttiini MR32

”Tulevaisuuden näkymät pitkällä aikavälillä ovat hyvät. Mallistomme on uudistunut ja laajentunut ja kansainvälistymisemme on kovassa kasvussa. Olemme panostaneet runsaasti tuotekehitykseen viimeiset vuodet. Kuvassa on viimeisin tuotekehityksemme hedelmä eli uusin pyörittäjämalli MR32. Perheessä on ennestään jo kallistuslaite ja seuraavaksi tulossa on näiden yhdistelmä eli kallistuva kauhanpyörittäjä”, päättää Marttiini.

Marttiini Metal osallistuu yhteistyökumppaneiden pihoilla keväänkin konenäyttelyihin. Mansen Mörinät on käyty ja lähiaikoina ohjelmassa on muun muassa Oulun Oikiat Konepäivät.

Lue seuraavaksi