Uutiset

Työkoneet

Kallistuvat kauhanpyörittäjät 2020 – Rototilt

Lähestyimme kallistuvien kauhanpyörittäjien edustajia seuraavilla kysymyksillä koostettamme varten:

  • Mikä on mallistonne kattavuus tällä hetkellä? Kuinka monta mallia ja minkä kokoluokan peruskoneisiin? Mikä on suurin malli?
  • Valmistusmaa?
  • Minkä kokoluokan mallit ovat suosituimpia/myydyimpiä tällä hetkellä?
  • Onko tulossa uusia malleja tälle kaudelle? (Kesä 2020)
  • Mitä seikkoja uusissa malleissa on paranneltu? Mihin on kiinnitetty huomiota?
  • Mikä on huoltoverkoston/varaosapalvelujen kattavuus tällä hetkellä?
  • Sopivuus 3D-järjestelmiin?
  • Lisähydrauliikan läpivientimahdollisuus?
  • Etähallintamahdollisuus? -liitettävyys?
  • Muutoksia yritystoiminnassa? Nimityksiä?

Rototilt

Rototiltin osalta on hyvä aloittaa pienellä nimikertauksella. Ruotsalaisvalmisteisista, punaisista kallistuvista kauhanpyörittäjistä on käytetty niin Rototiltin kuin Indexatorin nimeä. Laitteita alettiin ensin markkinoida jälkimmäisellä nimellä, kunnes kauhanpyörittäjien nimeksi vakiintui 2015  Rototilt. Indexator-nimeä käytetään puolestaan puutavaranosturien kouranpyörittäjissä. Alun samassa tehtaassa syntyneet laitteet valmistuvat nykyisin eri tuotantolaitoksissa, tosin samalla Vindelnin paikkakunnalla Ruotsissa, reilut 50 kilometriä Uumajasta luoteeseen. Nyttemmin Indexator ei kuulu enää samaan yritysryhmään Rototiltin kanssa.

Rototiltin kallistuvien kauhanpyörittäjien perheeseen kuuluu kahdeksan jäsentä. Mallimerkinnät ovat R1, R2, R3, R4, R5, R6, R8 ja R9. Pienin malli R1 soveltuu käytettäväksi 1,5 tonnin minikaivukoneissa. Malliston suurin eli R9 esiteltiin vuonna 2018. Se on tarkoitettu 30–40 tonnin kaivukoneisiin. R9 on Rototiltin Jukka Hautalan mukaan markkinoiden suurin kauhanpyörittäjä. Siinä on kaksi kierukkaruuvia (matoruuvia) pienempien mallien yhden ruuvin sijaan. Näin pyöritykseen saadaan enemmän vääntöä.

Rototilt R9 on markkinoiden suurin kallistuva kauhanpyörittäjä. Se soveltuu käyttäväksi jopa 40 tonnin kaivukoneissa. Laitteen omapaino on 1 400 kilogrammaa.

Hautalan mukaan kevät on vilkkainta kauhanpyörittäjien myyntiaikaa. Rototiltin osalta keskikokoiset mallit ovat myydyimmät, eli R4-R6. Uusia malleja ei ole odotettavissa tällä vuodelle. Viime kesän jälkeen on olemassa olevaan mallistoon kuitenkin tullut runsaasti parannuksia.

”Kotelon tiivisteitä on parannettu, läpivienteihin on tehty uusia ratkaisuja, kierukkaruuvien ja -pyörien hammaspintojen koneistusmuotoja on optimoitu paremman kosketuksen saavuttamiseksi, ruuveihin on lisätty voitelukanavia, muutoinkin öljynkiertoon on kiinnitetty huomiota (Rototilt on markkinoiden ainut pyörittäjä, jossa on öljyvoitelu), kierukkapyörän laakerointia ja pyörittäjän anturointia on parannettu sekä kaapeleiden liitäntöjä uusittu”, listaa Hautala.

Kuluvan kevään aikana Rototilt on myös tuonut markkinoille uuden, täyshydraulisen Rototilt Quick Change -kytkentäjärjestelmän. Kokonaan Rototiltin omaa tuotekehitystä oleva automaattinen kytkentäjärjestelmä mahdollistaa hydrauliikan, sähköjen ja voitelun kytkemisen työlaitteelle kaivukoneen ohjaamosta poistumatta. Quick Change on tällä hetkellä saatavana malleihin R4, R5, R6 ja R8. Myöhemmin se tullaan istuttamaan myös pienempiin malleihin.

Rototiltin Suomen huoltoverkosto kattaa koko maan. Huoltotoiminta hoituu kymmenien huoltoyhteistyökumppaneiden avulla. Osalta näistä löytyy hyllystä jonkin verran varaosia. Varsinainen Suomen ”päävaraosavarasto” sijaitsee Aurassa. Sieltä osat saadaan toimitettua ympäri koko Suomen seuraavaksi työpäiväksi. Myös tehtaalta Ruotsista saadaan osia nopeallakin toimitusajalla.

Rototiltin kauhanpyörittäjäpaketteihin kuuluu aina ohjaamoon asennettava monitori, jonka avulla tehdään lisälaitteen asetukset ja diagnosoinnit.

Rototiltin kauhanpyörittäjät osaavat hyödyntää merkittävimpiä koneohjausjärjestelmiä (Leica, Novatron, Topcon, Trimble). Kaikkein pienimpiin malleihin, R1 ja R2, ei 3D-järjestelmää saa kytkettyä. Yleisesti näitä digitaalista aineistoa hyödyntäviä varusteita käytetään R4:ssä ja suuremmissa malleissa.

Lisähydrauliikan läpivientiä varten on Rototiltin pyörittäjissä vakiona kahden toiminnon läpivienti, joista toinen valjastetaan yleensä pihdeille. Lisävarusteena on saatavana suurvirtausläpivienti (200 l/min) R4-malliin ja sitä suurempiin. Isompia hydrauliikan tuottoja käytetään muun muassa harjoissa ja iskuvasaroissa.

Etähallintamahdollisuutta ei Rototiltin laitteissa ole, vaan kaikki asetukset ja diagnostiikkatoiminnot tehdään ”paikallisesti” kauhanpyörittäjäpakettiin kuuluvalla näytöllä. Myöskään kannettavaa tietokonetta ei tarvita edellä mainittujen toimintojen tekemiseksi. Vindelnin tehtaalla ovat käynnissä mittavat laajennukset. Niiden myötä tuotantokapasiteetti tuplaantuu. Parhaillaan on menossa jo uuden laitoksen käyttöönotto. Laajennus tuo alueelle myös lisää työpaikkoja. Kapasiteetin noston tarve on pääosin seurausta Keski-Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoiden kasvusta.Lue myös: ConExpo 2020: Rototilt QuickChange

Lue seuraavaksi