Uutiset

Työkoneet

Kaivukoneita levänpoistoon

Karibian merellä sijaitsevalla Martiniquen saarella on paikallinen Develon-jälleenmyyjä Madimat varustellut kaksi Develon DX225SLR-7 -kaivukonetta hyvin epätavalliseen tehtävään. (Kuvien koneet tosin vielä Doosan-merkkisinä). Koneita tullaan käyttämään saaren eteläistä rantaviivaa haittaavan myrkyllisen sinilevän poistoon. Levää esiintyy siellä meille tutun sinilevän kiinteämpänä, ruskolevämäisenä olomuotona.

Ilmiö on koitellut koko Karibian aluetta viimeisinä vuosina, mutta nimenomaan Martiniquessa tätä leväkasvustoa esiintyy muita useammin. Levän alkuperäksi arvioidaan Amatsonia, ja se on vallannut saaren koko etelärannikon estäen näin merellisen elämän alueella sekä tukahduttanut ekosysteemiä. Levä synnyttää hajotessaan rikkipitoista hajua. Nämä myrkylliset kaasut aiheuttavat päänsärkyä ja pahoinvointia, saastuttavat veneiden ja laivojen runkoja sekä jopa aiheuttavat haittaa lähialueen taloille ja niiden tekniikalle. Rannikon turismi ja vapaa-ajanviettotoiminnot kärsivät asiasta. Asia on myös erittäin suuri terveydellinen riski paikalliselle väestölle.

Ongelman ratkaisemiseksi tilattiin saaren Develon-myyjä Madimatilta kaksi erikoisvarusteltua Develon DX225SLR-7 -kaivukonetta. Koneet varustettiin 17 metrin puomilla ja työlaitteina käytetään välppäkauhaa ja haraa levän keräämiseksi veden pinnalta. Kerätty aines kuljetetaan poltettavaksi jätteenkäsittelylaitokselle.

Vuoden alusta lähtien koneet ovat työskennelleet lähes päivittäin erittäin syövyttävissä olosuhteissa, meriveden ja hajoavan levän seassa. Molemmat koneet on maalattu tähän kohteeseen erityisesti valmistetulla epoksimaalilla. Koneet huuhdellaan aina huolellisesti joka työpäivän jälkeen.

Madimatilla koneisiin asennettiin SKF-keskusvoitelujärjestelmä kunnollisen voitelun varmistamiseksi. Kuljettajat ovat kiitelleet mukavaa hyttiä. Melutaso sekä tärinät ovat alhaisia ja näkyvyys on hyvä kaikkiin suuntiin. BMAir-ilmastointi- ja suodatinlaitteisto jäähdyttää ohjaamoa sekä suodattaa myrkylliset kaasut pois sisään tulevasta ilmasta.

Urakoitsijana toimivan CAESM:n kuljettajat ovat kehuneet koneen hydrauliikkaa sekä koneen vakautta pitkästä puomista huolimatta. 17 metrin puomilla ylettyy keräämään leväkasvustoa suureltakin alueelta konetta siirtämättä. 23 tonnin painoiset koneet on varustettu 800 millimetriä leveillä telalapuilla. Näin koneet eivät uppoa pehmeään rantahiekkaan.Develon-maarakennuskoneet tuo maahan sekä myy ja vuokraa Suomessa RealMachinery Oy.


Lue seuraavaksi