Uutiset

Kuljetuskalusto

Jumbolle ensimmäinen DAF CF Electric -kuorma-auton

DAF Trucks on tänään toimittanut ensimmäisen täysin sähkökäyttöisen kuorma-autonsa alankomaalaiselle supermarketketjulle Jumbolle.

DAF Trucks on toimittanut ensimmäisen täysin sähkökäyttöisen kuorma-autonsa Jumbolle, alankomaalaiselle supermarketketjulle. CF Electric on DAF:n ja VDL:n kehitysyhteistyön tulosta, ja Jumbo tulee käyttämään sitä Alankomaiden eteläosissa sijaitsevien myymälöidensä tavarantoimituksiin. Jumbon toimitusjohtaja Frits van Eerd vastaanotti DAF CF Electric -kuorma-auton avaimet DAF Trucksin puheenjohtajalta Harry Woltersilta ja VDL Groepin puheenjohtajalta ja toimitusjohtajalta Willem van der Leegteltä.

Ensimmäisen DAF CF Electric -kuorma-auton käyttöönotto on iso merkkipaalu DAF Trucksille, VDL:lle ja Jumbolle. Täysin sähkökäyttöisen DAF-hyötyajoneuvon toimitus käynnistää sarjan sähkö- ja hybridikuorma-autojen pitkän aikavälin kenttätestejä.

Sähköisiä kuorma-autoja kaupunkialueille

”Kuljetussektori tulee muuttumaan merkittävästi tulevaisuudessa”, sanoo Harry Wolters ”Sähköisistä kuorma-autoista on tulossa kaupunkikuljetusten uusi normi. Ei tänään eikä vielä ensi vuonna, mutta varmasti lähitulevaisuudessa. Olen erityisen ylpeä siitä, että olemme tänään käynnistäneet laajamittaiset kenttätestit, jotka DAF suorittaa yhteistyössä VDL:n ja Jumbon kanssa. Tämän projektin myötä”, hän jatkaa, ”saamme kerättyä paljon hyödyllistä tietoa ja kokemusta sekä teknisistä että toiminnallisista näkökohdista. Niiden avulla voimme varmistaa, että lopullinen sarjatuotantomallimme tarjoaa ihanteellisen ratkaisun tulevaisuuden markkinoiden tarpeisiin.”

Seuraava askel kohti kestävää kehitystä

”Uuden sähkökäyttöisen kuorma-auton käyttöönotto on seuraava askel ajoneuvokalustomme kestävän kehityksen strategiassa”, kertoo Frits van Eerd. ”Liiketoimintamme vuoksi olemme läsnä ihmisten arjessa, ja siksi tavoitteenamme on, että 45 % myymälöistämme saa toimituksensa sähkökäyttöisillä kuorma-autoilla. Pyrimme vuoteen 2020 mennessä vähentämään Jumbon ajoneuvokannan CO2-päästöjä 50 % vuoteen 2008 verrattuna.”

Päästötön ja hiljainen

VDL Groepin Willem van der Leegte kertoo: ”On hienoa nähdä näiden kolmen pohjoisbrabantilaisen yrityksen yhdistävän voimansa. Tämän päivän tapahtumat tekevät Jumbosta, DAF:sta ja VDL:stä edelläkävijöitä päästöttömän ja hiljaisen kuljetusliikenteen kehityksessä. Tavoitteenamme on, että tästä tulee yleinen käytäntö kaupunkialueilla. VDL:n E-Power -tekniikkaa hyödyntävä DAF CF Electric -kuorma-auto tarjoaa ihanteellisen ratkaisun kuljetusalan ammattilaisten tarpeisiin, ja se vie alaa suuren harppauksen eteenpäin kestävän kehityksen mukaisessa tavaroiden kuljetuksessa ja jakelussa.”

VDL ja TNO tutkivat mahdollisuutta vihreään lataukseen

Erittäin hiljainen DAF CF Electric pystyy tekemään kuljetuksia noin 50 kilometrin toimintasäteellä päästämättä lainkaan paikallisia päästöjä. Jumbon jakelukeskukseen Veghelissä on asennettu latausasema kuorma-autojen latausta varten. V-Storage, VDL Groepin ja Scholt Energy Controlin yhteisyritys, tutkii yhdessä alankomaalaisen tutkimuskeskuksen TNO:n kanssa mahdollisuutta asentaa aurinkopaneeleja latausasemien energianlähteeksi.

DAF CF Electric

DAF CF Electric on 4×2-vetoautoyksikkö, joka on kehitetty jopa 37 tonnin tiekuljetuksiin kaupunkialueilla, joilla yksi- tai kaksiakseliset perävaunut ovat tavallisia. Kuorma-auton perustana toimii DAF CF (Vuoden 2018 kansainvälinen kuorma-auto), ja se on täysin sähkökäyttöinen VDL:n E-Power -tekniikan ansiosta. Edistynyttä voimansiirtoa pyörittää 210 kW:n sähkömoottori, jonka virtalähteenä toimii kokonaiskapasiteetiltaan 170 kWh:n litiumioniakku. CF Electric -mallin toimintamatka on noin 100 kilometriä, mikä tekee siitä ihanteellisen suurten määrien kuljetukseen kaupunkijakelussa. Akun pikalataus onnistuu 30 minuutissa ja täyteen latautuminen vie vain 1,5 tuntia.

DAF CF Electric – Tekniset tiedot

Vetoauton paino 9 700 kg
Sähkömoottori 210 kW
Vääntömomentti 2 000 Nm
Akun kapasiteetti 170 kW
Täyteen ladatun kuorma-auton toimintamatka 100 km
Akun pikalataus 30 minuuttia
Täysi lataus 1,5 tuntia

Lue seuraavaksi