Uutiset

Työkoneet

Jorma 70 vuotta, yritys 50 vuotta – Maansiirto Jorma Vainio Oy

Vuonna 1966, tuolloin 15-vuotias alakyläläinen Jorma Vainio löi kansakoulun oven takanaan kiinni. Jo seuraavalla viikolla innokas nuorukainen hääri isänsä koneella murskausaseman syöttöhommissa. Niistä päivistä ei Jorma ole juurikaan vivuista hellittänyt. Lappia on tullut rakennettua työmaalla jos toisella. Äskettäin 70 vuotta täyttänyt Jorma on jo vetäytynyt hieman taka-alalle perheen nuoremman polven jatkaessa yrityksen luotsaamista. Alakylä on muuten reilut parikymmentä kilometriä Kittilästä Rovaniemen suuntaan.

Oman yrityksensä Jorma perusti vuonna 1969, heti kun se oli iän puolesta mahdollista. Ensimmäiset koneet olivat maantiejyrä ja puskukone. Alkuajat kuluivat Lapin teitä rakennellen ja parannellen. Jorma luettelee pitkän listan tieprojekteja, joissa hän on ollut mukana. Kaikki Lapin kävijöille tuttuja pätkiä.

Vuosien saatossa myös koneiden kirjo kasvoi, tuli kaivavaa kalustoa ja murskausasemia koneineen.

Jorma Vainiolle tuli äskettäin 70 vuotta ikää täyteen. Vielä hän ei kuitenkaan ole valmis kiikkustuoliin. Yksi yrityksen kiviautoista on poikennut Kittilän huoltohallille toimenpiteisiin. Uuteen halliin mahtuu tämänkin kokoinen laite sisätiloihin.

Myös Levin hiihtokeskuksen räjähdysmäinen kasvu on työllistänyt Vainion koneita jo 1990-luvun lopulta alkaen, eikä loppua tunnu vieläkään olevan näkyvissä.

Vainion koneet ovat olleet mukana mökkipohjien teoissa, teiden ja kunnallistekniikan rakentamisessa, rinteiden muotoilussa sekä niihin liittyvien lumetuslinjojen rakentamisessa. Muun muassa Levin maailmancup-rinne on Vainion miesten käsialaa. Moninaisten rakennustöiden ohella yleisen kunnossapidon työt jatkuvat edelleen tiiviinä Levin maisemissa. Reviiriä kysyttäessä Jorma sanoo Lapin läänin kyllä riittävän. Rovaniemen eteläpuolella Jorma ei muista koskaan työskennelleensä.

Koneita myös kaivoksilla

Lapissa toimii paljon kaivoksia, joissa Vainion koneet ovat tuttu näky hoitaen alueiden konepalvelutöitä. Siellä operoi erikoisvarusteltuja kaivukoneita, dumppereita ja kiviautoja. Muutama dumpperi on rakennettu Vainion miesten toimesta vesidumpperiksi, jollaista kaivostyömailla usein tarvitaan.

Myös Ruotsin puolella toimitaan kaivosalalla sekä tietyömailla. Sitä toimintaa pyörittää Ruotsiin rekisteröity yritys. Viime aikojen merkittävinä työmaina Jorma luettelee Lapin lentokenttiä, joiden parannustöihin he ovat osallistuneet. Kittilän lentokentän rakentamisessa ja laajennuksissa Vainion miehet ovat olleet mukana alusta alkaen. Lähitulevaisuuden suurena projektina Jorma mainitsee Norvajärven varalaskupaikan rakentamisen. Se tulee olemaan yli vuoden kestoinen työmaa.

Kalustoa laidasta laitaan

Konekanta sisältää tyypillisimmät maarakennuksen koneet. Ainoat, jotka joukosta puuttuvat ovat poravaunut. Kaikki louhintatyö ostetaan alihankkijalta. Konekantaa on nyt noin 90 nimikettä, joita 70 kuljettajan rinki pyörittää. Kaivukoneita on vajaa parikymmentä haarukkaan 16–90 tonnia.

Veri vetää Jorman vielä säännöllisesti työmaille. Tässä ollaan Kittilän ja Ylläksen välimaastossa murskausasemalla.

Valtamerkkinä niissä on Doosan, jonka Jorma sanoo pitkälti liittyvän Wetterin hyvään huoltotoimintaan. Murskausasemia on kolme esi- ja jälkimurskaimineen. Murskaava kalusto on kaikki Metsoa ja seulavaunut niiden perässä Sandvikeja. Altakannot ja syötöt hoituvat Caterpillarin ja Volvon pyöräkuormaajilla. Jorma sanoo heidän olevan Suomen pohjoisin murskausyrittäjä.

Asemat poikkeavat joskus aina Kilpisjärvelläkin kiveä rikkomassa. Murskausasemat seisovat joulukuusta maaliskuuhun, mutta siitä huolimatta lumen ja jään maassa riittää konemiehille muuta puuhaa yllin kyllin. Murskausasemien siirrot hoituvat parilla omalla lavettiautolla ja kiviainesten jakeluun on käytössä viisi sorakasettiautoa. Uusin Komen toteuttama yhdistelmä saatiin ajoon syyskuun alussa ja lisääkin on kuulemma harkinnassa.


Juoksupoikana

Jorma sanoo päiviensä kuluvan nykyisin lähinnä yrityksen juoksupoikana. Näin hän saa olla sopivasti mukana yrityksen toiminnassa, vaikkakin vetovastuu on jo siirretty perheen nuoremmalle sukupolvelle.

Talon neljä lasta ovat kaikki mukana maarakennuksen arjessa toisen tyttäristä hoitaessa toimitusjohtajan tehtävää. Sukupolvenvaihdoskin on tehty jo muutama vuosi sitten. Se sujui Jorman mukaan varsin kivuttomasti, joka sekin osaltaan rauhoittaa miehen mieltä.

Muutama vuosi sitten yritykselle valmistuivat uudet toimitilat Kittilään. Läpiajettava korjaamohalli mahdollistaa vaikka murskausaseman huoltotyöt sen ollessa kuljetuslavetilla. Korkeutta nimittäin riittää.


Entisaikojen työmaalta. Kuva J.Vainion arkistosta.

Työmaa huipulla

Tapasimme Maansiirto J. Vainion uusimman hankinnan varsin näyttävissä oloissa. Sevettijärven poika, Tuomo Sverloff käskytti uutta Doosan DX380LC:tä sen ensimmäisellä työmaalla Levi-tunturin huipun välittömässä tuntumassa, Tuikun yläpuolella. Käynnissä oli hiihtohissin lumiaitojen tolppien pystytystä. Työhön käytettiin iskuvasaraa, jolla ensin tehtiin asennuskuoppa, ja johon tolppa sitten juntattiin vasaralla.

Tuomo on tehnyt maarakennushommia reilut parikymmentä vuotta, josta Vainion palveluksessakin kohta 20 vuotta. Ja monen muun Lapin miehen tavoin, ei Tuomokaan ole koskaan tehnyt maarakennustöitä Rovaniemen eteläpuolella.

Miehellä oli käytössä ennen tätä uutta Doosania vastaava aikaisempi malli. Uusi kone saa vuolaita kiitoksia. Istuma-asento on erityisen hyvä, jolloin jaksaa hääriä hyvinkin pitkään. Tuomo kiittelee myös kolmen kameran järjestelmää. Jopa täällä tunturin laella siitä on hyötyä, kun operoidaan lähellä hiihtohissien tolppia, vaikka muuten tilaa on yllin kyllin.

Kone oli varustettu SVAB:n hallintalaitteilla, joiden toiminta sai myös kiitosta Tuomolta. Mukavaa ja tarkkaa työskentelyä. Ja niille tiedoksi, jotka miettivät, miten kone on saatu Levin huipulle. Tuomo on ajanut sen sinne. Muuta konstia kun ei ole.


Työmaa Levi-tunturin huipulla. Keli ei tee tällä kertaa oikeutta ympäröivälle ruskamaisemalle. Taustalla pilven seassa siintää Tuikku.
Sevettijärven poika, Tuomo Sverloff sai ajoon uuden Doosan DX380LC:n. Uusi kone miellyttää kuljettajaa kaikin puolin.

Doosan-maarakennuskoneet tuo maahan ja jälleenmyy RealMachinery Oy.


Lue seuraavaksi