Uutiset

Työkoneet

Jo 75 000 Liebherr-kaivukonetta

Liebherrin Kirchdorfin kaivukonetehtaalla (Liebherr-Hydraulikbagger GmbH) oli taannoin juhlan paikka. Linjoilta putkahti nimittäin ulos kaivukone järjestysnumerolla 75 000. Juhlakalu oli pyöräalustainen A 918 , jolle yksi maailman tunnetuimmista graffititaiteilijoista eli Claudia Walde oli koristellut hienot kuoret. Liebherr Rental Servicen vuokralaivastoon sijoitettava kone paljastettiin kaivukonetehtaan työntekijöille pienimuotoisessa juhlatilaisuudessa Kirchdorfissa.

Kuten tarkkaan Konepörssinsä lukevat muistavat, Hans Liebherr loi perustan tälle konetyypille tuomalla markkinoille vuonna 1954 ensimmäisen pyöräalustaisen

Liebherr L 300.

kaivukoneen mallia L 300. Liebherrin mukaan kuusipyöräinen työhirmu painoi 7,5 tonnia ja moottori laukkasi eteenpäin 25 hevosvoiman avulla. Kyseessä väitetään olevan ensimmäisen hydraulisen kaivukoneen Euroopassa. Tosin voimansiirto oli täysin mekaaninen. Vaikka kone nykymittapuun mukaan näyttää jopa koomiselta, niin 50-luvulla se oli peto. Ja kun peto oli irti, niin kolmen ensimmäisen vuoden aikana sitä valmistettiin jo 110 kappaletta.

Vuonna 1960 esiteltiin ensimmäinen täysin hydraulinen pyöräalustainen malli tyyppimerkinnältään A 650. Eli voimansiirtokin toteutettiin jo hydrauliikan avulla. Kone painoi 16 tonnia ja tehoakin saatiin jo 60 hevosvoimaa.

Rautateille Liebherr teki vuona 1967 ensimmäisen kaivukoneen pyörillä. Se oli mallia A 400 ZW ja soveltui sekä radalla ajoon että myös maanteillä liikkuvaksi. Liebherr onkin siitä lähtien ollut vahva myös rataversioiden rakentamisessa.

Jo käsitteeksi muodostunut malli A 912 näki päivänvalon vuonna 1983. Koneen kaikki pääkomponentit kuten moottori, hydraulipumput, kääntökehä, vaihdelaatikko ja akselit olivat omaa valmistetta. Tästä periaatteesta ei

Claudia Walde.

ole senkään jälkeen luovuttu. Vuosi 1989 oli sekin merkittävä pyöräalustaisten historiassa. Silloin sana Litronic liitettiin ensi kertaa myös ”kumiankkoihin”. Tänä päivänkin elektroniikan, hydrauliikan ja diagnostiikan yhdistävä Litronic on käytössä kautta koko maarakennuskone- ja nosturilinjan.

Likufix-pikakiinnitysjärjestelmä kehitettiin vuonna 2001 ja myös pyöräalustaisten työlaitteiden yhdistämisessä siitä on ollut suurta hyötyä käyttäjilleen. Likufix on automaattinen järjestelmä niin työlaitteen vaihtoon kuin hydraulilinjojenkin kytkemiseen ohjaamosta nousematta.

Kirchdorf on vain yksi lukuisista Liebherrin tehdaspaikkakunnista Keski-Euroopassa. Liebherrille sillä on kuitenkin erikoismerkitys, Hans Liebherr perusti nimittäin yrityksensä juuri sinne vuonna 1949. Pieni, Saksan jälleenrakentamisen varjossa noussut innovaatiopaja on myöhemmin jalostunut maailmanlaajuiseksi brändiksi.

Tästä Liebherr-tarinaa (PDF) vuodelta 2012 (Nosturista se alkoi ja Konevalmistusta Alppien katveessa)

Claudia Walde koristeli juhlamallin graffiteilla.

Lue seuraavaksi