Uutiset

Työkoneet

JH-Telasto – alustaremontointi omiin tiloihin

Kaivukoneiden alavaunun osien ja tarvikkeiden maahantuontiin ja myyntiin erikoistunut JH-Telasto on tehostanut toimintaansa siirtämällä paljon pölyä tuottavan alustaremontoinnin vaiheet omiin tiloihinsa. Näihin työvaiheisiin kuuluvat muun muassa ketjujen ja lappujen irrotus ja puhdistus. Varastotiloissa tehdään enää ketjujen liittäminen ja lyhentäminen. Yrityksen toimintafilosofiana on tehdä korjaustoimenpiteet nopeasti ja vuosien kokemuksen tuomalla ammattitaidolla.

Nyt 300 neliömetrin kokoiseen halliin voidaan ajaa vaikka koko kaivukone sisään remontin ajaksi. Varsinkin talviaikaan töiden tekeminen on nyt paljon mielekkäämpää. Ketjujen käsittelyä helpottaa myös keväällä asennettu viiden tonnin nosturi.

”Tällä hetkellä suurin osa asiakkaista toimittaa ketjut lavalla kunnostettavaksi. Koneliikkeet sen sijaan tuovat useimmiten koko koneen telaremonttiin lavetilla meille. Uusissa tiloissamme on erityisesti lappujen puhdistukseen ja kiinnitykseen suunnitellut koneet sekä ammattitaitoiset asentajat”, aloittaa JH-Telaston Jouko Heinonmäki.

Joukon mukaan erittäin tärkeää on puhdistaa laput kaikenlaisesta liasta ja maalista ennen asennusta. Myös telalappujen kiristys oikeaan momenttiin on erittäin tärkeää.

”Tavoitteenamme on saada tehtyä alustaremontti yhden työpäivän aikana. Aamulla kun tuo koneen meille Pirkkalaan, niin yleensä illalla lupaamme luovuttaa se kunnossa takaisin. Jotain yllätyksiäkin voi tulla, mutta laajasta varastostamme yleensä löytyvät sopivat osat harvinaisempiinkin tapauksiin. Monet asiakkaamme ovat olleet hyvin tyytyväisiä nopeaan toimintaan. Urakat eivät saa telaremontin takia myöhästyä”, jatkaa Heinonmäki.

JH-Telasto tekee telaremontteja myös kentällä, mutta usein maastossa tehdyistä remonteissa jää jotain tärkeää huomaamatta. Näin koneen työskentely saattaa viivästyä. Yllättäviä vikoja voi löytyä esimerkiksi johtopyöristä tai rullista. Niitä voi olla vaikea havaita ennen kuin alusta on osina.

”Yllättävien tilanteiden minimoimiseksi paras paikka tehdä alustahommat on Pirkkalan toimitilat. Esimerkiksi vialliset johtopyörät ja rullat saadaan uusittua nopeasti, sillä varastostamme löytyvät osat yleisimpiin konemerkkeihin.”

”Moni urakoitsija teettää meillä täydellisen alustaremontin kerralla. Silloin laitetaan kaikki kuntoon uusilla osilla. Korjauksen jälkeen koneen alusta on uuden veroinen ja kestää paremmin, kun rullat pyörivät hyvin ja osat sopivat keskenään”, lupaa Heinonmäki.

Jouko (oik.) ja Tomi Heinonmäki kertovat, että varastosta löytyvät alustaosat lähes kaikkiin yleisimpiin konemerkkeihin. Kesä on hiljaisinta aikaa, kun koneet ovat töissä ja kysyntää on lähinnä vain korjauslenkeillä. ”Urakoitsijoiden olisi hyvä tarkkailla välillä ketjujen kuntoa ja ennakoida tulevaa, sillä ketjulenkkien asentaminen on suhteessa aika kallista verrattuna ajoissa tehtyyn telaremonttiin”, toteavat Heinonmäet. Miehet vakuuttavat olevansa tyytyväisiä päämiehensä ITR:n tehtaan laatuun. Tavara tulee yhdeltä tehtaalta, jolloin laatu on tasaista ilman alihankkijoita.

Uusi alusta takaa lisävuodet

Jouko Heinonmäki arvioi, että ammattitaidolla tehty telaremontti tuo 30–40 prosenttia lisää elinikää alustalle. Konetta on mukavampi käyttää ja samalla tuottavuus paranee. Miehen mukaan täydellinen telaremontti on jopa varteenotettava vaihtoehto uuden koneen hankinnalle. Uusitulla alustalla pärjää hänen mukaansa mainiosti seuraavat 3–4 vuotta.

Alustaremontteja kysellään paljon eri ilmansuunnista ja JH-Telaston suunnitelmissa onkin tulevaisuudessa laajentaa Etelä-Suomeen.

”Laajempaakin kysyntää on ollut ammattitaitoisesta ja tehokkaasta kaivukoneiden alustakorjauksesta. Koneliikkeidenkin kannalta on mielestäni hyvä, että saavat keskittää oman koulutetun henkilökuntansa osaamisen muuhun kuin koneiden alavaunujen korjauksiin. Me olemme erikoistuneet alustoihin ja osaamme tehdä ne työt ammattitaitoisesti ja nopeasti”, tiivistää Heinonmäki lopuksi.

Joukon mielestä myös käytettyjen koneiden menekki paranisi, kun niihin laitettaisiin uudet alustat. Näin säästyisi koneen uudelta omistajalta aikaa, ja hän saisi myös ostamansa kaivukoneen alustalle JH-Telaston myöntämän takuun. Myös rahoitus on mahdollista järjestää.

Lue seuraavaksi