Uutiset

Työkoneet

JCB:n kaivurikuormaajia jo 70 vuotta


Artikkelikuva: Erikoisvarusteltu JCB 4CX Platinum Edition -kaivurikuormaaja.JCB:n kaivurikuormaaja täyttää 70 vuotta. Sen kunniaksi yritys julkaisee 3CX- ja 4CX- malleista Platinum Edition -versiot.

Yrityksen perustaja, nyt jo edesmennyt, Sir Joseph Cyril Bamford kehitti kaivurikuormaajan konseptin ja ensimmäinen JCB-kaivurikuormaaja valmistui vuonna 1953. Tarkemmin ottaen kone oli tuolloin paremminkin traktorikaivuri, koska perustana oli Majorloader-etukuormaajalla varustettu traktori, johon Bamford yhdisti kevytrakenteisen kaivulaitteen. Näin ensimmäinen etukuormaajan ja takakaivulaitteen sisältämä kone oli syntynyt.

JCB valmisti ensimmäisen 20 toimintavuotensa aikana 50 000 kaivurikuormaajaa. Tänä päivänä yritys on valmistanut niitä jo yli 900 000 kappaletta Joseph Cyril Bamfordin pojan Anthony Bamfordin johtaessa yritystä. JCB on ollut kaivurikuormaajien markkinajohtaja maailmalla jo lähes 25 vuoden ajan. Tänä päivänä JCB-kaivurikuormaajia valmistetaan Englannissa, Intiassa ja Brasiliassa. 70-vuotisen tuotannon kunniaksi yritys valmistaa nyt rajoitetun 70 kappaleen erän JCB 3CX Pro- ja 4CX Pro -malleja.

Henkilökunta juhlisti JCB-kaivurikuormaajan 70-vuotismerkkivuotta.

”Kaivurikuormaaja on todella monipuolinen työkone, ja se kehittyy kokoajan. Konsepti on tänä päivänä yhtä oleellinen ja tarpeellinen kuin se oli syntyessään. JCB-kaivurikuormaaja on yksi merkittävimmistä palasista maarakennuskoneiden historiassa koko maailmassa, ja sillä on vieläkin erittäin lupaava tulevaisuus edessään”, sanoo Anthony Bamford, Sir hänkin.

Julkaistavissa Platinum Edition -malleissa on kaivulaitteen proportionaalinen ohjaus ja sivusiirto, ilmastointilaite ja kaksitoimisia lisähydrauliikkoja. Koneet varustetaan rajoitetun mallisarjan Platinum-kyltein ja -maskimerkein. Koneissa on Platinum-sävytteiset renkaat ja ohjaamon lattiamatossa tyylinmukainen brodeeraus. Istuimen parempi materiaali myötäilee juhlavuotta ja ohjauspyörän keskiössä on 70-vuotisjuhlalogo. Jokaisessa koneessa on myös juhlamallista kertova erikoislaatta ja asiakas saa koneen mukana erityisen Platinum-lahjapaketin.

JCB on jatkanut viimeisten seitsemän vuosikymmenen ajan kaivurikuormaajien tuotekehitystä; turboahdetut moottorit, powershift-voimansiirto, nelipyöräveto ja teleskooppipuomit. Mallisto on laajentunut vuosien saatossa liukuohjatulla 1CX-, nelipyöräohjatulla 3CX Compact- ja suuremmilla 4CX- ja 5CX-kaivurikuormaajamalleilla.


Kuvia vuosien varrelta:


1953 – Ensimmäisen JCB Mk1 -kaivurikuormaajan piirustus.


1953 – Ensimmäinen JCB Mk1 -kaivurikuormaaja.


1957 – JCB Hydra-Diggan mainostettiin menevän läpi harmaan kiven.


1958 – Tuotantolinjaa Rocesterissa, Keski-Englannissa.


1960 – JCB 4:n mainos.


1963 – JCB 3C sai tunnustusta muotoilustaan.


1964 – JCB:n ensimmäinen kone vientiin lähtee USA:han, malliltaan 4C. Joseph Cyril Bamford kuvassa vasemmalla.


1972 – JCB Mk II 3C työmaalla Boliviassa.


1977 – JCB Mk III -mallisarja esitellään.


1991 – JCB 4CX Sitemaster julkaistaan.


1994 – Malliston pienin kaivurikuormaaja 1CX esitellään.


2004 – 500 000 valmistettua JCB-konetta, henkilökunta juhlii tapahtumaa.


2010 – JCB julkaisee uuden polttoainetaloudellisen Eco-kaivurikuormaajamalliston.


2015 – Uusi JCB 3CX Compact julkaistaan.JCB-koneet tuo maahan, jälleenmyy sekä ja vuokraa Mateko Oy.


Lue seuraavaksi