Uutiset

Työkoneet

JCB:ltä ympäripyörivä kurottaja

Englantilaisvalmistaja JCB jatkaa hurjaa tuotejulkistustahtiaan. Vuonna 2018 maailman maarakennuskoneiden myynti ylitti ensi kertaa miljoonan koneen rajapyykin, ja tästä mahtikakusta JCB haluaa yhä isomman palan. Tänä vuonna englantilaisvalmistaja kertoo valmistavansa jo noin 100 000 maarakennuskonetta, millä lohkeaa jo 10 prosentin osuus koko maailman markkinoista.

Viime vuonna JCB esitteli lähes 30 uutta mallia, eikä tahti hiljene tänä vuonna. Tälle vuodelle uutuusesittelyitä luvataan ainakin 35 kappaletta. Osa niistä nähtiin jo JCB:n pääkonttorilla kesäkuun alussa pidetyssä tilaisuudessa. Mielenkiintoisin tulokas oli ympäripyörivä kurottaja mallimerkinnältään Hydraload 555-210R. Konetyyppi on jatkuvasti yhä yleisempi näky rakennustyömailla, missä sillä korvataan jo pienempiä mobiilinostureita. Myös vuokraamokäytössä ympäripyörivä kurottaja on suosittu niin meillä kuin muuallakin.

Kauan odotettu täydennys JCB:ltä on nyt tosiasia. 21 metriin nostava ympäripyörivä kurottaja JCB Hydraload 555-210R:n on helppo ponnistaa markkinoille maailman johtavien kiinteärunkoisten osoittamalla tiellä.

Tätä liikettä on kauan odoteltu, sillä JCB:n jäykkärunkoiset kurottajat ovat markkinajohtajien joukossa, niin rakennuksilla, erilaisissa lastaustehtävissä kuin maatiloillakin.  Maine on hyvä ja JCB:n kurottajat tunnetaan hyvin maailmanlaajuisesti. Nyt 21 metriin nostava ja 5,5 tonnin maksimivoiman omaava, ympäripyörivä kurottaja on tosiasia. Epäilemättä uuden kurottajan suunnittelussa ja toteutuksessa on käytetty jäykkärunkoisista hankittua 40-vuotista kokemusta. Lisälaitteiden valmistus on sekin jo tuttua puuhaa. Hydraloadiinkiin saa kaikenlaista työtä helpottavaa varustetta vinssistä ja jibistä henkilönostokoriin.

Tarkkoja teknisiä tietoja myöhemmin saataville tulevaan kurottajaan ei vielä jaettu, mutta ainakin tukijalkojen petaus ja ylös nosto onnistuvat yhdestä napista. Edelleen puomin liikkeille luvataan nopeat ulos- ja sisäänajot sekä korkeat lisähydrauliikan tuotot esimerkiksi vinssikäyttöön. Voimanlähteenä on JCB:n oma Ecomax. Järjestelmään voidaan tallentaa erilaisia maksimi nostonopeuksia, -korkeuksia ja myös –rajoja. Työlaitteissa on JCB:n RFID-teknologiaa käyttävä tunnistussysteemi, joten tuotto ja nostoprofiili asettuvat aina oikeaan arvoonsa automaattisesti. Vakiona on LiveLink, JCB:n etähallintajärjestelmä.

Akkukoneet sarjatuotantoon

Jo monia vuosia eri näyttelyissä on totuttu näkemään akkukäyttöisiä maarakennuskoneita, tosin yleensä prototyyppeinä eikä sarjavalmistusversioina. Nyt JCB tuo ihan oikeasti myyntiin sekä 1,9 tonnin painoisen minikaivukoneen 19C-1E että teleskooppipuomilla varustetun Teletruk-mallin 30-19E. Ensin mainittu käyttää litiumioniakkuja ja trukki lyijyakkupakettia, joka painaa kaksi tonnia ja toimii samalla trukin vastapainona.

Minikaivukone 19C-1E on sarjatuotannossa. Kolmesta (15 kWh) tai neljästä (20 kWh) litiumioniakusta varustetulle koneelle luvataan yhdellä latauksella jo täysi työpäivä useimmissa minikaivukoneluokan töissä. Kahdeksan ja 10 tunnin vakiolatauslaitteiden lisäksi sille on tulossa myös kahden tunnin pikalataukseen pystyvä malli.

Akut tuottavat elinikänsä aikana vähän päästöjä. JCB:n mukaan ympäröivä melutaso on akkukoneessa viisi kertaa matalampi kuin dieselversiossa. Päästöjen suhteen aivan eri asia on tietenkin akkujen valmistus ja kierrätys, jotka molemmat tasapainottavat käyttöiän aikana saavutettua etua. Sisätiloissa työskentelyyn pakokaasuton akkukone on omiaan. Tankata ei myöskään tarvitse, eikä öljyjä tarkistella. Kuluvia osia on vähemmän.

19C-1E -minikaivukoneessa on hydraulisesti säädettä telaleveys. 

Säätyväleveyksisellä alavaunulla varustetun minikaivukoneen akkupaketin tehoksi on kaksi vaihtoehtoa: 15 ja 20 kilowattituntia, jolloin litiumioniakkuja on kolme tai neljä. JCB:n mukaan teho riittää kokopäiväiseen työskentelyyn suurimmalla osaa minikoneasiakkaista.

Nyt on tarjolla sekä 110 että 230 voltin laturi, mutta tulossa on myös tehokas pikalatauslaite. 230 voltin vaihtoehto vaatii kahdeksan tunnin latausajan, mikäli akku on aivan tyhjä. 110 voltilla ladattaessa vaadittu aika on 12 tuntia. Tulevan pikalatauslaitteen kerrotaan suoriutuvan latauksesta jopa kahdessa tunnissa. JCB myös lupaa, että akut on suunniteltu kestämään koko koneen eliniän.

Sähköjärjestelmän jännite on 48 volttia. Sähkömoottori pyörittää Bosch Rexrothin valmistamaa kuormantuntevaa hydrauliikkajärjestelmää, joka on täysin sama kuin dieselillä puksuttavassa rinnakkaismallissa. Työhydrauliikan tuotto on 32 litraa minuutissa. Luonnollisesti jäähdytykseen ei mene paljon tehoa, koneessa on vain pieni hydrauliikkaöljyn lauhdutin, jonka tuulettimen siivet pyörivät sähköllä. Ohjaamosta löytyy ohjausrulla, jolla valitaan niin sanottu työtila. Matalimmillaan sähkömoottori pyörii 1 200 kierroksen minuuttivauhdilla. Normaalitilassa 1 600 ja tehokkaimmalla alueella 2 300 kierrosta minuutissa.

Siirtoajossa tehoa voidaan hetkellisesti vielä nostaa Auto kick up -toiminnolla 2 300 kierrokseen minuutissa. Polttoainemittari on luonnollisesti korvattu akkujen jännitteestä kertovalla mittarilla.

Teleskooppipuomilla puoleentoista metriin nostavan Teletruk 30-19E:n noin kaksi tonnia painava akkupatteri toimii samalla vastapainona. Kone omaa hyvät nostovoimat puomi ulos työnnettynä ja erilaiset lastaustehtävät ovat sen ominta työsarkaa.

Teletrukilla sisätiloihin

JCB:n ensimmäinen Teletruk esiteltiin jo vuonna 1997, joten meni yli 20 vuotta akkukäytön julkistamiseen. Teleskooppipuomi antaa erinomaisen ulottuvuuden, kun sitä verrataan normaalitrukkiin.

Teletrukin akut.

“Maailmassa myydään noin 250 000 akkukäyttöistä vastapainotrukkia vuodessa. Euroopan osuus on jopa kaksi kolmasosaa. Teletrukit ovat olleet aiemmin saatavana vain diesel- tai kaasukäyttöisinä ja niitä on käytetty pääosin ulkona. Nyt käyttöä voidaan helposti laajentaa myös sisätiloihin kuten varastoihin tai tehdashalleihin”, totesi johtaja Paul Murray.

Uusi Teletruk 30-19E on omiaan erikokoisten autojen lastauksessa. JCB:n näytöksessä sillä työnnettiin lava myös pakettiauton sisään. Noin 2 000 kiloa painava lyijyakkupaketti voidaan tarpeen vaatiessa vaihtaa täyteen ladattuun tai sitten ladata paikoillaan. JCB lupaa vaihtoajaksi kaksi minuuttia. Toki operaatioon tarvitaan joko hallinosturi tai toinen nostin/trukki vaihtoa tekemään. Maksimi nostokorkeus on 4 100 millimetriä ja maksimi nostovoima 3 000 kiloa. Kone kykenee nousemaan 21 asteen kaltevuutta. Kahden metrin ulottuvuudella nousee 1 900 kiloa.

8–10 tonnin Dash-2-mallisto on päivitetty Stage V -aikaan ja yksi jäsen on 10 tonnin malli 100C-2. Kuvassa se tekee ilmakuormausta niin ikään uuteen konemalliin eli minidumpperiin mallimerkinnältään 6T Hi Viz. Se on toinen malliston tulokas ja kykenee mallimerkintänsä mukaisesti kuljettamaan kuuden tonnin kuorman. Se sopii kulkemaan alle 2,5 metrin levyisestä ovesta, sillä kokonaisleveys jää 200 millimetriä sen alle. JCB:n mukaan uusien dumppereiden painopistettä on saatu siirrettyä aiempaa alemmas, mikä takaa vakaata kulkua rinteissäkin. Dumpperiakin kiidättää eteenpäin JCB:n oma EcoMAX-dieselmoottori.

Kaivavia uutuuksia

Jo Konepörssissä 5/2019 kerrottiin X Series -tuoteperheen laajenemisesta 13–16 tonnin kokoluokkiin. Näitäkin malleja oli nyt esillä JCB:n tilaisuudessa ja niiden sarjatuotannon kerrotaan alkaneen. Nyt 8–10 tonnin Dash-2-mallisto on päivitetty Stage V -aikaan ja siihen kuuluu seuraavat koneet: 85Z-2, 86C-2, 90Z-2 ja 100C-2. Moottorimerkkinä jatkaa JCB by Kohler ja koneen uumeniin on pakattu sekä DOC että DPF. AdBlueta ei siis tarvita.

Teholukemat ovat ennallaan, mutta vakiovarusteeksi on lisätty moottorin pysäytysautomatiikka sekä tyhjäkäynnille asetus yhdellä painalluksella. Kaivuvivut ovat uudet ja tyvitaittoa voi ohjata peukalorullalla. Seitsemän tuuman kokoisen näyttöpaneelin ohjaus onnistuu sekin rullalla, mikä näyttää olevan ajan trendi. Tämä on jo tuttua 4–6 tonnin JCB-malleista.

Kaivuliikkeet ovat edelleen hydraulisesti esiohjattuja ja loput sähköllä, myös tyvitaiton ohjaus. Mahdollisesta ylikuormituksesta nostoissa ja stabiliteetin vaarantumisesta kerrotaan eri värein näytössä sekä vielä hälytysäänellä.  Järjestelmän muistiin on ohjelmoitavissa valmiiksi työlaitteiden vaatimat tuotot.  Kiinnityslenkkejä on lisätty. Nyt ylä- ja alavaunuissa molemmissa niitä on neljä. Tuulilasin muotoilua on muutettu näkyvyyden parantamiseksi. Lyhytperäisten mallien vastapainon konstruktiota on sitäkin muokattu huoltokohteisiin pääsyä helpottamaan.

Lue myös: JCB laajentaa X-perhettään ja JCB X Series – Perusteellisesti testattu.

Konepörssissä 8 (ilmestyy 20.8.) lisää JCB:n kuulumisia.

Lordi Anthony Bamford myhäili ilmeisen tyytyväisenä nyt, kun ensimmäiset akkukoneet on saatu markkinoille. Hän kertoi autonsakin olevan akkuenergialla kulkeva. Koska JCB ei autoja valmista, niin kulkupeliksi on valikoitunut Jaguar I-pace. Ihan tavallisen tallaajan kulkuneuvosta ei ole kysymys, sillä Suomessa sen hinta on noin 100 000 euroa, riippuen varusteista. Anthonyn poika George pyörittää omaa kellobisnestään (Bamford Watch Deaprtment), mutta tekee myös JCB:lle arvokasta työtä jälleenmyyjien ja asiakkaiden kanssa. Myös George tiedetään autojen keräilijäksi.

Lue seuraavaksi