Uutiset

Työkoneet

JCB:ltä täysin uusi konetyyppi – JCB Hydradig

JCB järjesti Englannin tehtaallaan maaliskuun puolessa välissä Euroopan lehdistölle tiedotustilaisuuden uusista konemalleista. Osasta uutuuksista on jo kerrottu lehdessämme Bauma-ennakkojen yhteydessä.

Jo tiedossa olevien uutuuksien lisäksi tilaisuudessa esiteltiin ensi kertaa aivan uudentyyppien konekonsepti. JCB Hydradig nimeä totteleva laite on päällisin puolin pyöräalustaisen kaivukoneen kaltainen, mutta perinteiset rakenteet on uusittu totaalisesti.

Kuva: Itse Lordi Sir Anthony Bamford kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan ja kertoi hieman uuden tuotteen syntyvaiheista. 

Periaatteessa alavaunu on kurottajatyyppinen sisältäen moottorin, hydrauliikkapumput ja säiliöt. Näin painopiste on saatu erittäin alas.

Ylävaunussa on vain ohjaamo ja vastapaino, jolloin taas näkyvyys lähietäisyyksille on erinomainen. Koneen painoluokka on 10 tonnia ja moottorina 81 kilowattinen JCB Ecomax, Stage IIIB.

Ketteryyden takaamiseksi tarjolla on kolme eri ohjaustapaa, 2-pyöräohjaus, 4-pyöräohjaus ja rapuohjaus. Ajovoimansiirto on hydrostaattinen. Kyseessä on siis aivan uuden tyyppinen kone, jonka suunnittelussa JCB:llä oli viisi avainkohtaa. Niitä ovat näkyvyys, vakaus, liikkuvuus, käsiteltävyys ja huollettavuus. Tarjolla on erilaisia puomivaihtoehtoja, renkaita, tukijalkoja ja puskulevyjä. Monikäyttöinen 10-tonnin kone kulkee 40 kilometriä tunnissa, joten siirto paikasta toiseen tapahtuu nopeasti.

Kuva: Ohjaamo on täysin uusi konstruktio. Tavoitteena on ollut hyvä näkyvyys kaikkiin suuntiin ja etenkin koneen lähialueille. Kuskin paikalta onkin esteetön näkyvyys samanaikaisesti kaikkiin renkaisiin ylävaunun asennosta riippumatta.

Uusi JCB Hydradig on ensi kertaa nähtävillä suurelle yleisölle kevään Bauma-messuilla Saksassa. JCB Hydradigista ja muista uutuuksista lisää Konepörssissä 5.

Kuva: Mateko Oy:n tuotepäällikkö Kari Halmela uuden JCB Hydradigin vieressä. ”Myynti Suomeen voidaan periaatteessa aloittaa välittömästi”, sanoo Kari.

Sumuverhon takaa paljastui uudistettu JCB 427 -pyöräkuormaaja. Se perustuu pitkälti jo aikaisemmin esiteltyyn 457-malliin.

Pyöräkuormaajamalleissa JCB 427 ja 437 on nyt isoveljensä JCB 457 tavoin nykyaikainen Command Plus-ohjaamo ja -ohjausjärjestelmä. Moottorina Cummins-diesel, Stage IV.

Huollon kannalta huomionarvoinen seikka on yhtenä osana kokonaan aukeava konepeitto, joka helpottaa moottorin luoksepääsyä oleellisesti. Suurimmissa malleissa avaus tapahtuu sähköisesti.

Tarjolla oli JCB Hydradigin lisäksi paljon myös muita uusia konemalleja. Uusi iso kurottaja 540-140 HiViz, minikaivukoneita viiden tonnin kokoluokkaan uusituilla ohjaamoilla ja hallintajärjestelmillä, uusi 13-tonnin tela-alustainen kaivukone erityisesti konevuokraamoille. Siinä on hieman pienempi tehoinen moottori, jolloin vältytään suuremman moottorin vaatimilta korkeammilta päästöluokilta.

Tarkempi kattaus kaikista uutuuksista Konepörssissä 5.

Lue seuraavaksi