Uutiset

Työkoneet

JCB panostaa vetyyn

Englantilainen maarakennuskonevalmistaja JCB esitteli jo vuonna 2021 polttokennotekniikkaan perustuvan ja vetyä polttoaineena käyttävän kaivukonemallin JCB220X (noin 24 t). Myös vetykäyttöiset kurottaja ja kaivurikuormaaja ovat jo prototyyppiasteella. Niissä ei ole kallista polttokennoa, vaan vetyä polttoaineena käyttävä polttomoottori.

Las Vegasissa pidettävässä ConExpossa ensi kuuusa JCB tuo näytille aivan uuden, vetyä polttoaineena käyttävän polttomoottorin. JCB on jo vuodesta 2004 lähtien valmistanut omaa dieselmoottorimallistoaan tehtaillaan Englannissa ja Intiassa, joten vetymoottori on luontainen jatke tälle. Tämä nimenomainen uutuusmoottori on siis voimanlähteenä edellämainituissa kaivurikuormaajan ja kurottajan prototyypeissä.

JCB on myös yksi täyssähkökäyttöisten koneiden edelläkävijöistä ja vaihtoehtojen kehittäminen dieselmoottorin rinnalle onkin yksi yrityksen tärkeistä tuotekehityslinjoista. Akkuteknologia nostaa koneiden hintoja ja myös työpainoja, joten JCB:n linjauksen mukaan minikoneita raskaammalle sektorille tarvitaan muita keinoja kuin akut. Tässä vedyn katsotaan olevan se tulevaisuuden keino hiilijalanjäljen pienentämiseen ja kasvihuonekaasujen minimoimiseen.

Uutuusmoottoria on vuoden päivät ollut kehittämässä 100:n insinöörin joukko ja projektiin on uhrattu 100 miljoonaa puntaa.

Anthony Bamford

”Insinöörien työryhmä on tehnyt erinomaista työtä kehittäessään uuden vetymoottorin. Sen polttoprosessi on laitettu kokonaan uusiksi sopimaan vedylle. Kyseessä on aivan ensimmäinen täysin toimiva polttomoottori, joka on kehitetty vain ja yksinomaan vedylle”, sanoo lordi Anthony Bamford.

Jo viime vuonna JCB julkisti työmaaoloissa toimivan tankkausmenetelmän vedylle (kuva yllä). Vetykontista tankkaaminen ei juuri poikkea dieselkoneista. Paineastialla varustettu ajoneuvo tuodaan koneen viereen ja tankkaus käy salamannopeasti. JCB:n mukaan viidellä kilolla korkeapaineistettua vetyä voidaan työskennellä kymmenen tuntia. Raskaisiin akkuihin verrattuna energiasisältö on siis aivan toisella tasolla. Vedyn energiasisällön massayksikköä kohden sanotaankin olevan lähes kolminkertainen bensiiniin ja dieselöljyyn verrattuna.

Vaikka teknologia käyttää jo vetyä polttomoottorissa, on vedyn valmistus, varastointi ja jakelu vielä alkutekijöissään. Raskaalle maansiirtokalustolle vety tuleekin olemaan täyssähkökäyttöä paljon järkevämpi vaihtoehto. Ainakin siihen asti, kunnes akkuteknologiassa tapahtuu sekä kokoa että hintaa pienentäviä ja tehoa lisääviä innovaatioita.

Vetyä käyttämällä päästään nollapäästöihin. Ongelma on vielä myös polttokennojen kalleus. Motivan sivuilla (www.motiva.fi) todetaan, että vedyn käyttöön polttoaineena liittyy perustavaa laatua oleva ongelma: vetyä ei esiinny maapallolla sellaisenaan, vaan kaikki vety pitää erikseen valmistaa esimerkiksi hajottamalla vettä vedyksi ja hapeksi. Siihen tarvitaan energiaa.

Vetyä voidaan tuottaa tuuli- tai aurinkoenergialla, biopolttoaineilla, kivihiilellä, öljyllä tai ydinvoimalla. Energiaa kuluu myös vedyn paineistamiseen sekä varsinkin nesteytykseen, joka kuluttaa jopa 25–30 prosenttia vedyn energiasisällöstä.



Suomeen JCB-koneet maahantuo Mateko Oy.


Lue seuraavaksi