Uutiset

Työkoneet

JCB laajentaa X-perhettään

Melko tarkkaan vuosi sitten JCB esitteli tehtaallaan Englannin Staffordshiressä ensimmäisen Xseries-kaivukoneperheen mallin 220X (129 kW), joka sijoittuu erittäin suosittuun 22-24 tonnin kokoluokkaan. Metkossa nähtiin viime vuonna samaan kokoluokkaan sijoittuva malli JCB 210X (129 kW) . Nyt vuotta myöhemmin samaan mallisarjaan tuotiin 13-16 tonnin kokoluokkiin sellaiset mallit kuin 131X, 140X (kuva yllä) ja 150X. Eli mallisto täydentyy alaspäin. Vanhassa mallistossa ne korvaavat sellaiset tutut kaivukoneet kuin JS131, JS130 and JS145. JCB:ltä kerrotaan, että uudetkin Xseries-mallit ovat juuri menneet tuotantoon.

JCB 131X LC.

Nyt esitellyistä uutuuksista pienein 131X saa voimansa JCB EcoMAX-dieselmoottorin 55 kilowatin tehosta. Kahdessa suuremmassa kaivukoneessa on niin ikään EcoMAX teholla 82 kilowattia.

”13-16 tonnin kokoluokat ovat aina olelet suosittuja pohjarakentajien keskuudessa. Niiden avulla onnistuu perustusten kaivaminen, massojen siirtäminen ja asfalttipohjien teko”, kertoi innovaatiojohtaja Tim Burnhope esittelytilaisuudessa.

JCB 150XLC.

Hänen mukaansa Englannissa nyt esitellyt kokoluokat kattavat jopa 60 prosenttia koko kaivukonemarkkinoista.  JCB:n mukaan uusissa X-sarjalaisissa on samat edut kuin

Rullaohjauksen avulla voidaan liikkua näytön valikoissa.

vuosi sitten esitellyissä isoveljissä. Ohjaamo on suurempi kuin aiemmin, melutaso on laskenut merkittävästi ja korkeaa tuottoa läpäisevien hydraulinjojen läpimitta on 0,25 tuumaa suurempi suurempi häviöiden minimoimiseksi.

JCB lupaa 81 kilowatin malleissa kapasiteetin (tonnia/litra)kasvaneen kuusi prosenttia. Suurempi (+15 %) CommandPlus-ohjaamo on kasvattanut koneiden kokonaisleveyttä 80 millimetriä. Kaikki ikkunat ohjaamossa ovat suoria, joten niiden korvaaminen rikkoutumistapauksissa on edullisempaa kuin kaarevien.

Ohjaamossa on Grammerin valmistama istuin, johon saa lisävarusteena nyt lämmityksen/jäähdytyksen. Kaivuvivut on asenenttu istuimen yhteyteen. Katkaisimet on kerätty paneliin istuimen oikealle puolelle. Ja kuten isoveljissään, nyt esitellyissä koneissakin on seitsemän tuuman näyttöruutu, jota voidaan ohjata myös autoista tuttuun tyyliin rullalla.

Erilaiset kuittaukset ja tarkistukset ennen työhön ryhtymistä on minimoitu ja JCB lupaakin, että kone on kaivuvalmis kahden sekunnin kuluttua käynnistyksestä. Kaikki koneen sivuluukut ovat rakenteeltaan kaksinkertaiset ja niiden luvataan kestävän kymmeniä tuhansia avaamisia ja sulkemisia. Hydraulisäiliössä on uudenlainen sekoittaja, jonka luvataan vähentävän ilmakuplia öljystä. Hydrauliöljysuodattimen vaihtoväli on kasvatettu 2 000 tuntiin aiemman 1 000 tunnin sijaan.

Kuljettaja näkee peileistä vastapainon uloimpana olevat sivualakulmat. Jos kulma ohittaa esteen, on muukin vastapaino turvassa kolhiintumiselta. Kaivukoneet voidaan tilauksesta varustaa vahvoilla pohjapanssareilla, kylkisuojilla sekä raskaaseen työhön tehdyllä, vahvistetulla kauhanvarrella. Malleissa 140X ja 150X kauhansylinterin kokoa on kasvatettu ja JCB lupaa kauhan kurtovoiman kasvaneen 11 prosenttia. Hetkellistä lisävoimaa antava ”powerboost” -toiminto on ajastettu olemaan päällä nyt yhdeksän sekuntia aiemman kolmen sijaan.

Grammerin istuimiin saa lisävarusteena myös lämmityksen tai jäähdytyksen. 

Hydrauliikan jäähdyttimen kokoa on kasvatettu 15 prosenttia takaamaan oikea käyttölämpötila todella kuumissakin olosuhteissa. Kahdessa suurimmassa mallissa 140X ja 150X on nyt suurempi Kawasakin hydrauliikkapumppu. Näin dieselmoottori voi käydä pienemmillä kierroksilla ja näin litralla siirretään tuo aiemmin mainittu kuusi prosenttia enemmän massaa.

Tehdasasennuksena uutuuksiin voi nyt valita Topconin, Leican tai Trimblen koneohjausjärjestelmät. Myös Steelwrist-kauhanpyörittäjä voidaan liittää puomin päähän jo Englannissa.

JCB tarjoaa tehdasasennuksena eri valmistajien koneohjausjärjestelmiä asiakkaan mieltymysten mukaan.

JCB 150XLC.

Lue seuraavaksi