Uutiset

Työkoneet

JCB-koneita Kiertokapulalle

Mateko luovutti JCB Hydradig 110W -kaivukoneen ja JCB 437 -pyöräkuormaajan Kiertokapula Oy:lle viime vuoden lopulla. Molemmat koneet oli ryyditetty runsaalla lisävarustuksella, jotka YTM-Industrial Oy oli toimittanut ja asentanut. Matekon konemyyjä Veijo Repo toimitti koneet asiakkaalle käyttökoulutuksen kera. Samassa yhteydessä myös YTM-Industrialin Simo Jylhänkangas perehdytti tulevat käyttäjät lisävarusteisiin.

Matekon Veijo Repo (vas.) ja YTM-Industrialin Simo Jylhänkangas (toinen vas.) antoivat käyttöönottokoulutuksen koneiden käyttäjille luovutuksen yhteydessä. Kiertokapulan konetyönjohtaja Olli Ruponen (oik.) ja talon konekuljettajat seurasivat mielenkiinnolla esitystä. Päivän päätteeksi koneet lähtivät heti hommiin.

Kiertokapula Oy:n Hyvinkään toimipisteessä ollaan nyt uuden asian tiimoilla. Yritys on hoitanut Kapulan jätteidenkäsittelyalueen konetöitä tähän asti kokonaan urakoitsijavetoisesti. Viime kesänä päätettiin kuitenkin siirtyä tietyltä osin omien koneiden käyttöön. Kapulan alueelle hankitut kaksi JCB:tä saatiin työmaalle hieman ennen joulua. Toki alueella tulevat vielä pörräämään alihankkijoidenkin koneet, kuten kierrätysmurskaimet ja muut erikoiskoneet. Nyt hankitun kahden koneen myötä pyritään tehostamaan asiakaspalvelua jätteiden vastaanotossa sekä sisäisissä siirtelyissä. Uudet koneet tulevat huolehtimaan myös toimipisteen kiinteistönhoidosta.
Kiertokapulan konetyönjohtaja Olli Ruponen korostaa työkoneiden turvallisuutta juuri tällaisessa terminaalikäytössä. Koneet operoivat jatkuvasti henkilö- ja kuorma-autojen seassa teollisuusalueen kaltaisessa ympäristössä, jossa kulkureitit ja olosuhteet vaihtelevat. Ne edellyttävät työkoneen kuljettajalta erityistä tarkkaavaisuutta, etenkin henkilöautojen suhteen. Paikalle jätteitä tuovat yksityisautoilijat kun usein ajelevat minne sattuu, eivätkä huomioi riittävästi muita alueella liikkuvia.
”Tämä on meidän arkea”, sanoo Olli Ruponen. ”Siksi päädyimmekin Matekon edustamiin JCB-koneisiin. Niiden tarjoama hyvä näkyvyys sekä täsmällinen toiminta vakuuttivat meidät.”
Uudet koneet tulevat rakennusjätteiden purkuun, lajitteluun ja siirtokuormaukseen. Ne ovat Kapulan alueella lähtövalmiudessa joka arkipäivä kello 7–19. Talvella näillä uusilla koneilla tehtävät lumihommat tietenkin lisäävät hieman kiireitä, kuten myös keväiset kunnossapitotyöt. Kolme kuljettajaa tulee vastaamaan koneiden liikkeellä pidosta. Satunnaisesti myös konetyönjohtaja Ruponen tarttuu rattiin.

Uudentyyppinen pyöräalustainen
Ruposen mukaan etenkin JCB Hydradigin uusi konstruktio herätti kiinnostusta ja samalla luottamusta. Kone on vakaa sen matalan painopisteen johdosta. Näkyvyys ulos on hyvä kaikkialle ja jopa erinomainen joihinkin suuntiin.
”Siitä on suurta höytyä autojen seassa työskenneltäessä. Ja liikkuupa työsektorilla usein myös ihmisiä”, jatkaa Ruponen. Hydradig saa kiitosta lyhyen tuttavuuden jälkeen jo turvallisesta käytöstä. Koneen tekniikka on sijoitettu pääasiassa kurottajatyylisesti alavaunuun, jolloin huoltoihin ja moniin kunnossapitotoimenpiteisiin liittyvät koneen päällä kiipeilyt vähenevät. Ohjaamoon käyntikin tapahtuu tukevien karhennettujen askelmien avulla.

Hydradigissä (kuvassa) ja pyöräkuormaajassa ohjaamon hengitysilman FreshFilter-suodatinjärjestelmä ohittaa koneen oman ilmansuodatuksen. Järjestelmä paineistaa ohjaamon automaattisesti, kun moottori käynnistetään (paineistus 110–130 pascalia).

Kiertokapulan Hydradig on varustettu Robi DG8 R -materiaalikouralla sekä PMC:n luiskakauhalla. Sovitteena on PMC. Lisälaitteiden liitäntää ja käyttöä helpottaa Hydradigissä vakiona olevat kolme kaksitoimista lisähydrauliikkaa. Tuottoa niistä saadaan ulos 60 litraa minuutissa sekä HighFlow-linjasta 120 litraa. Proportionaaliventtiileiden avulla toimintojen hallinta on tarkkaa ja takeltelematonta. Koneessa on neljä muistipaikkaa hydraulisten toimintojen liikenopeuksille. Kaikkia toimintoja voidaan säätää erikseen ja kooste tallentaa muistiin. Muistipaikkoja voi käyttää myös tallentamaan erilaisiin töihin sopivia nopeuksia ja kiihtyvyyksiä.
Renkaat ovat uretaanitäytteiset. Se on välttämätön ominaisuus jätteidenkäsittelyssä, jossa touhutaan koko ajan rakennusjätteen kanssa. Umpikumin kaltaisen renkaan kovuus määrätään sen täyttövaiheessa. Jälkeenpäin se ei enää onnistu. Etupäässä on hydrauliset tukijalat ja takana puskulevy, jossa vetopiste. Nelipyöräohjaus tekee ajosta ketterää. Huippunopeus on 40 kilometriä tunnissa, jolloin matka taittuu rivakasti, mutta vakaasti. Siitä kiitos kuuluu mainitulle alhaiselle painopisteelle.

Suomeen on toimitettu jo toistakymmentä JCB Hydradig -konetta. Yksi sellainen on käytössä Kiertokapula Oy:n Hyvinkään toimipisteessä taittopuomilla varustettuna. Viime vuoden lopulla toimitettu kone sai samalla kertaa kaveriksi toisen JCB:n, 437 HT HL -pyöräkuormaajan.

Kompakti kuormaaja
Pyöräkuormaajan valinta aiheutti kaivukonetta enemmän mietintää. JCB 437 on Ruposen mukaan nyt riittävän iso, mutta samalla sopivan pieni. Pienuus tuo mukanaan isoa paremman näkyvyyden. Kiertokapulan koneen tarkempi mallimerkintä on 437 HT HL, joka kertoo, että koneessa on vakiomallia pidemmät aisat (noin 70 senttiä).
”Näiden pitkien aisojen ansiosta pystymme kuormaamaan entistä korkeampia ajoneuvoja ja muita kohteita. Siis ikään kuin olisi suurempi kone”, sanoo Ruponen. Uuden pyöräkuormaajan mukana tuli melkoinen setti erilaisia työlaitteita niin materiaalinkäsittelyyn kuin kunnossapitoon; lumiaura, keräävä harjalaite sekä kauhahiekoitin ovat peräisin Snowstarilta, trukkikäyttöä varten oleva haarukkalaite pitkillä piikeillä (1,8 metriä) on Arvi Helin Oy:ltä, kärkikippaava 6,5 kuution kauha Hyteralta ja kolmen kuution yleiskauha Pomelta. Kaikki pyöräkuormaajan sekä Hydradigin mukana toimitetut työlaitteet ovat uusia.
Rengasrikkoja varten on pyöräkuormaajan renkaissa sisällä 11-D-renkaanpaikkausaine. Se tukkii pistovuodon nopeasti ja pysyvästi.
Hydradigissä on JCB:n omaa valmistetta oleva Ecomax-moottori, tehoa 81 kilowattia. Pyöräkuormaajassa on puolestaan Cummins QSB -moottori, tehoa 136 kilowattia. Molemmat täyttävät Euro IV -päästönormit.

JCB 437 HT HL -pyöräkuormaajassa on perusmallia 70 senttiä pidemmät aisat, mikä tulee hyvin esiin kuvasta. Molemmat uudet koneet osallistuvat myös Kapulan alueen kiinteistönhoitoon. Tässä edessä Snowstarin lumiaura.

Ja vielä lisää varusteita
Molemmat koneet varustettiin Matekolla muun muassa nykyaikaisilla led-valoilla. Samassa yhteydessä myös kaikki edellä mainitut työlaitteet sovitettiin paikoilleen ja testattiin. Ja jotta hyvästä tulisi vielä parempi, asennettiin molempiin koneisiin vielä YTM-Industrialin edustamia varusteita, kuten Lincolnin keskusvoitelujärjestelmä, ohjaamon hengitysilman suodatusjärjestelmä FreshFilteriltä sekä YTM FireStop -sammutusjärjestelmä liikkuvalle kalustolle. YTM:n edustamat varusteet asennettiin kaikki Matekolla koneiden muun varustelun yhteydessä YTM:n alihankkijan toimesta.
YTM-Industrialin myyntipäällikkö Simo Jylhänkangas piti koneiden luovutuksen yhteydessä heidän edustamiin laitteisiin liittyvän käyttökoulutuksen. Automaattiset järjestelmät vaativat toimiakseen hieman huolenpitoa sekä olosuhteisiin sopivia aineita. ”Rasvarin” moitteeton toiminta edellyttää, että käytettävän rasvan viskositeetti on vallitseviin olosuhteisiin sopivaa ja tietenkin, että rasvaa on.
”Lincolnin voitelujärjestelmät toimivat progressiivisesti, joka varmistaa rasvan jakelun kaikkiin voitelupisteisiin luotettavasti”, valaisee Jylhänkangas. Hydradigissä keskusvoiteluyksikkö on sijoitettu ohjaamon sivulle siten, että yksikön painemittarin näkee kuskin penkiltä. Maksimipaine on 350 baaria. Varoventtiili päästää sitä suuremmat paineet ulos. Pyöräkuormaajassa yksikkö on eturungon syövereissä. Järjestelmän täyttöä varten tuli mukaan Jylhänkankaan mielestä maailman paras rasvatäyttöpumppu, Lincoln 1292.

YTM-Industrialin Simo Jylhänkangas osoittaa sormella FireStop-sammutusjärjestelmän punaista lämpötunnistinkaapelia. Sitä ei kannata katkaista tai muuten murjoa. Katkaisu laukaisee automaattisen palonsammutuksen. Sammutuskaapeli on tässä kiinnitettynä itse sammutusputkeen.

Palomääräykset muuttuivat viime kesänä. Sen myötä esimerkiksi palonarkojen materiaalien, kuten rakennusjätteen, käsittelyn turvallisuusohjeet kiristyivät. YTM-Industrialin FireStop-sammutusjärjestelmä pysäyttää moottorin ja sammuttaa palonalun jo alkumetreillä, jolloin vältytään konehuoneen suuremmilta tuhoilta. Sammutteena on hapen pääsyn kohteeseen estävä AFFF-kalvovaahto, joka on FK127- ja FK128-normit täyttävä. Suurin huomio tulee kiinnittää konetilassa risteävään punaiseen lämpötunnistinkaapeliin. Se havaitsee palonalun kohonneesta lämpötilasta ja käynnistää sammutuksen. Punaisen kaapelin pinta sulaa ja se laukaisee sähkönallin, joka puolestaan päästää näin sammutesäiliöstä kalvovaahtoa moottoritilassa oleviin suuttimiin. Useimmiten palonalku ei aiheuta välttämättä laitevauriota, jolloin koneen käyttöä voidaan jatkaa sammutusjärjestelmän resetoinnin jälkeen. Toki palon aiheuttaja on syytä selvittää ja sammutesäiliö täyttää. Jylhänkangas korosti perehdytyksessään, että huoltojen ja muiden toimenpiteiden yhteydessä on syytä huomioida tuo punainen kaapeli, ettei esimerkiksi vahingossa katkaise tai muuten ruhjo sitä, koska silloin lähtee sammutusprosessi päälle. Huoltojen ajaksi on syytä tehdä toiminnon ohitus irrottamalla sähkönallin johto. Siitä tulee hallintapaneeliin ilmoitus, jotta johdon muistaa kytkeä paikoilleen taas ennen koneen käyttöä.
Kolmas YTM-Industrialin asentama lisävaruste oli ohjaamon hengitysilman FreshFilter-suodatinjärjestelmä. Se paineistaa ohjaamon aina automaattisesti käynnistyksen jälkeen. Järjestelmä myös hälyttää automaattisesti, jos se havaitsee liikaa vuotoja ohjaamon tiiviydessä. FreshFilter on itsenäinen ilmansuodatinpaketti omalla puhaltimella ja peruskoneen omaa suodatinta suuremmalla suodatinelementillä. Molemmissa koneissa on aktiivihiilisuodatin.
Kaikki edellä mainitut YTM-Industrialin lisävarusteet asennettiin siis molempiin uusiin koneisiin.

Hydradigissä ”rasvarin” keskusyksikkö on ohjaamon sivulla (vasen kuva). Pyöräkuormaajassa se on eturungon syövereissä.

Huoltokorjaussopimus
Kiertokapulan koneiden toimitusmuoto oli kolmen vuoden huoltoleasing. Mateko huoltaa ja hoitaa koneiden ylläpidon huoltokorjaussopimuksella. Käyttötunteina Hydradigissa se rajoittuu 4 500 tuntiin ja pyöräkuormaajassa 6 000 tuntiin.
”Tämä palvelu on meille erittäin tärkeä ja vapauttaa meidän omia voimavaroja itse koneiden käyttöön”, toteaa Ruponen lopuksi.

 

Lue tästä lisää JCB Hydradigistä.

 

Lue seuraavaksi