Uutiset

Työkoneet

JCB investoi vetyyn

Englantilainen konevalmistaja JCB tutkii vaihtoehtoisia polttoaineita fossiilisten tilalle ja vety on yksi niistä linjoista, johon panostetaan nyt vahvasti. Tuoreessa tiedotteessa se ilmoittaa investoivansa 100 miljoonaa puntaa vetyteknologiaan.


Kuva yllä: Pääministeri Boris Johnson tankkaamassa vetyä polttoaineena käyttävää kaivurikuormaajaa Lordi Bamfordin seuratessa vierestä.


Tällä hetkellä 100 insinööriä työskentelee projektin parissa ja 50 palkataan lisää lähiaikoina. Tavoitteena on, että vuoden 2022 lopulla ensimmäiset vetyä polttoaineena käyttävät koneet ovat asiakkaiden saatavilla. Arvovaltainen vierasjoukko sai nähdä ensimmäisen vetyä hyödyntävän kurottajan. Muun muassa pääministeri Boris Johnson todisti tätä merkittävää tapahtumaa Lontoon keskustassa. Kehitteillä on myös kaivukone ja kaivurikuormaaja, joihin tankataan vetyä.

Vetyä käyttämällä päästään nollapäästöihin. Ongelmina tällä hetkellä ovat niin jakeluverkoston rakentaminen kuin polttokennojen kalleus. Motivan sivuilla (www.motiva.fi) todetaan, että vedyn käyttöön polttoaineena liittyy perustavaa laatua oleva ongelma: vetyä ei esiinny maapallolla sellaisenaan, vaan kaikki vety pitää erikseen valmistaa esimerkiksi hajottamalla vettä vedyksi ja hapeksi. Siihen tarvitaan energiaa.

Vetyä voidaan tuottaa tuuli- tai aurinkoenergialla, biopolttoaineilla, kivihiilellä, öljyllä tai ydinvoimalla. Energiaa kuluu myös vedyn paineistamiseen sekä varsinkin nesteytykseen, joka kuluttaa jopa 25–30 prosenttia vedyn energiasisällöstä.

Käytössä vety on puhdas polttoaine, sillä polttokenno ei tuota käytännössä lainkaan mitään haitallisia paikallispäästöjä. Vedyn päästö- ja ilmastovaikutukset riippuvat siitä, miten se on valmistettu, kuljetettu ja säilytetty. Valmistus on tällä hetkellä myös kallista.

JCB:n kurottajassa ja kaivurikuormaajassa on vetyä polttava moottori, kun taas kehitteillä olevassa kaivukoneessa on polttokenno. JCB tutkii kaikki mahdollisuudet.

”Englantilainen koneteollisuus, JCB eturintamassaan kehittää tällä hetkellä innovatiivisia ratkaisuja kasvihuonekaasujen minimoimiseksi tulevaisuudessa. Teollisuus tekee vihreää vallankumousta. Oli jännittävää nähdä nyt supertehokas vetyteknologia näin pitkällä. Tällaiset ratkaisut nopeuttavat ilmastotavoitteisiin pääsemistä ja samalla luovat uusia työpaikkoja”, sanoi Boris Johnson.

”Maarakennuskoneiden pitää jatkossa käyttää jotain muuta kuin fossiilisia polttoaineita. Dieselmoottoreille pitää löytää korvaavaa teknologiaa. Investoimme vahvasti vetyyn, sillä täyssähkökäyttöisyys soveltuu vain pieniin koneisiin. Toki jatkamme dieselmoottoreiden valmistusta vielä pitkään, mutta vety tulee nyt rinnalle nopeassakin aikataulussa”, sanoi JCB:n puheenjohtaja Lordi Bamford.

JCB on valmistanut dieselmoottoreita vuodesta 2004 lähtien kahdella tehtaalla eli Englannin Derbyshiressä sekä Intian Delhissä. Tänä vuonna ylittyy jo 750 000 valmistetun moottorin rajapyykki.


Lue seuraavaksi