Uutiset

Työkoneet

JCB Baumassa Ecomax aikaan

Viime vuoden alussa JCB esitteli ensimmäisen uuden sukupolven pyöräkuormaajan mallia 457 (22 t/186 kW). Nyt seuraa jatkoa. Uudet 437 (15 t/129 kW) ja 427 (13 t/118 kW) korvaavat tuotannossa 426:n ja 436:n. Kuten isoveljessään, nyt Baumaan tuotavissa uutuuksissa on Cumminsin Stage IIIB/Tier 4i yhteensopiva dieselmoottori EGR/DOC tekniikalla ja muuttuvatilavuuksisella turboahtimella.

Valmistaja lupaa moottorista löytyvän lähes 10 prosenttia enemmän vääntöä kuin aiemmissa malleissa. Voimansiirrossa on nyt vakiona neljä ja lisävarusteisena viisi pykälää sekä mekaaninen momentinmuuntimen lukitusmahdollisuus vaihteilla 2-5. Vakiona uutuuksissa on automaattinen tyhjäkäynnille pudotus 30 sekunnin viiveellä. Lisävarusteena saa myös moottorin sammutusautomatiikan.

Kaivurikuormaajasta 4CX on tehty jätteiden käsittelyyn sopiva malli Wastemaster (JCB 4CXXWM) varustettuna JCB Ecomaxilla (81 kW).

JCB kertoo kaivurikuormaimen olevan maailmalla erittäin suosittu kierrätyksen ja jätteenkäsittelyn sektoreilla. Etenkin Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Varusteluun kuuluu mm. pidemmät tukijalat takana sekä vastaavat tuet koneen edessä. Ohjaamo on näin huomattavasti korkeammalla ja tarjoaa kuljettajalle hyvän näkyväisyyden vaikkapa vaihtolavalle.

Kuormaaja ja akselit koneessa ovat pykälää suuremmasta koneesta eli mallista JCB 5CX.

Jätteiden käsittelyyn ja kierrätykseen osastolta voi bongata myös uuden 20 tonnin mallin JS20MH. Koneessa on sama moottori ja hydrauliikka kuin pyöräalustaisessa JS160W mallissa. Alavaunu on kuitenkin vakiokaivukoneen vastaavaa järeämpi ja vakavuus on parempi. Ohjaamo on tietenkin nostettavissa ylös näkyvyyden parantamiseksi. Moottorina on JCB:n oma Dieselmax (97 kW).

5,7 metrin pituisen puomin jatkeeksi voidaan kytkeä joko neljän metrin ”hanhen kaula” tai 3,6 metrin kauhanvarsi käytettäväksi kaikkien työlaitteiden kanssa. Maksimi tappikorkues on 9,5 metriä.

Baumassa voi tutustua myös laajaan joukkoon JCB:n koneita, joissa jo on oma edellä mainittu Ecomax-moottori. Erikoiseksi sen tekee, että JCB on alittanut Stage IIIB/Tier4i päästörajat ilman partikkelisuodattimia tai AdBluen käyttöä. Rajat alittaviin päästöihin on päästy teknisillä ratkaisuilla moottorin sisällä kuten tehostamalla palotapahtumaa.

Ecomax-moottori löytyy JCB:n koneista teholuokissa 74-173 hevosvoimaa ja tässä joukossa on niin kurottajia, kaivurikuormaimia, pyöräkuormaajia, pienkuormaajia kuin kaivukoneitakin.

Oheisessa Youtube-videossa todistetaan, että dieselmoottorillakin pääsee lujaa.

Lue seuraavaksi