Uutiset

Työkoneet

Intermat 2018: Takaselle uusi Liebherr-laaha

Konepörssin niin painetuilla kuin virtuaalisilla sivuilla usein esiintynyt, Takanen MR oy:n viitisen vuotta sitten hankkima laahakaivukone Liebherr HS 895 (kapasiteetti 200 t) oli kovassa käytössä niin soran nostossa kuin pudotustiivistyksessä. Nyt on aika uusia kalustoa. Laahameininki jatkuu.

Toimitusjohtaja Juha Takanen (MR Takanen oy) ja Liebherr Finlandin Petri Dubb hymyilevät kilpaa Pariisin keväisen auringon kanssa. HS 8130 HD laahavarustuksella on tulossa Suomeen, Takasen työmaille.

Intermatissa toimitusjohtaja Juha Takanen nimittäin löytyi Liebherrin osastolta ja ristikkopuominosturi HS 8130 HD:n vierestä yhdessä Liebherr Finlandin Petri Dubbin kanssa. Noin 116 tonnia painava HS 8130 HD on hieman kevyempää sorttia kuin Takasen edellinen, noin 180 tonnia painava HS 895.

Intermatissa tämä 130 tonnin nostovoiman omaava uuden sukupolven kone oli varustettu muottien sisältä ja ponttien välistä kaivamiseen tarkoitetulla kapealla kahmarilla. Menetelmän englanninkielinen nimi on ”slurry wall”, joka tarkoittaa betoniseinien rakentamista erikoismenetelmällä pehmeään maaperään lähellä avovettä tai korkean pohjaveden alueella.

Siinä muottiin tai ponttien väliin ruiskutetaan kahmarilla kaivamisen aikana juoksevaa materiaalia (slurry), joka yleensä koostuu bentoniitistä ja vedestä. Se estää rakennetta sortumasta. Kun kaikki maa-aines on poistettu ja korvattu ”slurrylla”, niin tilalle ruiskutetaan alhaaltapäin betonia. Raskaampi betoni syrjäyttää bentoniittiseoksen, joka pumpataan talteen joko seuraavaan seinämään uudelleen käytettäväksi tai sitten kierrätykseen. Kun betoni on kovettunut, voidaan aloittaa kaivaminen valettujen seinämien sisäpuolelta. Tätä menetelmää ei tiettävästi ole käytetty Suomessa ja siksi suomenkielinen termikin puuttuu.
Takasen ennen kesää tehtaalta valmistuva kone saa siis tutun laahavarustuksen.

Kyseessä on uusittu mallisto ja HS 8130 HD korvaa edellisen HS 885 HD:n. Moottoriteho on 505 kilowattia (Liebherr D 9508 A7-04) ja kahden vinssin yhteinen vetovoima on 700 kilonewtonia. Ristikkopuomin pituus on 53 metriä.

Lue myös: Jätkäsaaressa tiivistetään järkäleellä, Takasen laahalla soran nostoa jo kaksi vuotta ja Takaselle uusi laahakaivukone.

Intermatissa HS 8130 HD oli varustettu erikoistyölaitteella, jonka avulla poistetaan maa-ainesta muoteista tai ponttien välistä pehmeässä maaperässä, korkean pohjaveden alueella. Myöhemmin betonilla täytettävät seinämät kaivetaan keskeltä auki valun kuivuttua.

Ensimmäisen visiittinsä alan näyttelyihin teki Liebherr A 914 (105 kW). Stage IV -tasoon pakokaasunsa päivittänyt (SCR) pyöräalustainen kaivukone painaa varusteista riippuen 14,9–17,2 tonnia.

Lue seuraavaksi