Uutiset

Työkoneet

Intermat 2018: Doosanilla juhlan paikka

Doosan Construction Equipment juhli Intermatissa jo 40 vuotta kestänyttä kaivukonevalmistustaan. Kaikkiaan yritys ilmoittaa myyneensä vuodesta 1978 lähtien jo 400 000 maarakennuskonetta, mikä on huikea määrä. Intermatissa näitä asioita juhlistettiin huutokauppaamalla jälleenmyyjille internetissä pyöräalustainen, erikoisvarusteltu DX140W-5-kaivukone. Korkeimman tarjouksen teki Ruotsin jälleenmyyjä Doosia. Kauppasummasta lahjoitettiin 10 000 euroa ranskalaiselle BTP-säätiölle, joka tukee erilaisia julkisia projekteja.

Intermatin aikana Doosan huutokauppasi internetissä jälleenmyyjiensä kesken erikoisvarustellun Doosan DX140W-5 -kaivukoneen. Sen omistajaksi huusi itsensä ruotsalainen maahantuoja Doosia. Kauppasummasta 10 000 euroa lahjoitettiin ranskalaiselle BTP-säätiölle. Shekkiä vastaanottamassa Muriel Sanchez (BTP) ja luovuttajana Charlie Park (Doosan).

Kaivukonepuolella D-ecopower-järjestelmä löytyy nyt myös malleista DX530LC-5 ja DX490LC-5. Aiemmin tämä on esitelty malliin DX380LC-5. D-ecopower pitää sisällään sähköisesti ohjatun hydrauliikkajärjestelmän. Yhdeksän anturia mittaa koko ajan tarvittavaa öljymäärää eri sylintereissä ja venttiileissä. Valmistajan mukaan optimoidut virtaukset nostavat parhaimmillaan tuottavuutta 26 ja parantavat polttoainetaloutta 12 prosenttia. Uuden järjestelmän luvataan myös parantaneen kuljettajan tuntumaa kaivuvipuihin. Molemmat edellä mainitut kaivukoneet on varustettu Scania DC13 Stage IV -dieselmoottorilla, josta tehoa saadaan 283 kilowattia. Kuten moni jo tietääkin, partikkelisuodatinta ei tarvita vaan EGR+SCR (AdBlue) riittää.

Edelleen Doosanin osastolla kerrotaan, että kaikki kaivukoneet ovat pian Trimble-yhteensopivia ja 3D-koneohjausjärjestelmän saa lisävarusteena jo tehtaalta. Myös etähallintajärjestelmä DoosanConnect on päivitetty monilta osin. Se on nyt vakiona kaikissa Stage IV -vaiheen, yli 14 tonnia painavissa kaivukoneissa sekä myös uuden malliston pyöräkuormaajissa ja dumppereissa. Edelleen järjestelmä on saatavissa myös jälkiasennuksena vanhempiin konemalleihin kolmen vuoden sopimuksella. Tehdasvarustelun lisäyksiin kuuluvat myös SVAB-joystickit ja niillä ohjattava Steelwrist-kauhanpyörittäjä.

Pyöräkuormaajasektorin uutuus on noin 16,5 tonnia painava DL280-5, joka on varustettu Z-aisalla. Moottorina on Doosan DL06 (128 kW), eikä partikkelisuodatinta vaadita tähänkään Stage IV -tason alittamiseksi. Maksimisiirtonopeus on 38 kilometriä tunnissa ja suositellut kauhakoot 2,8–5 kuutiometriä materiaalista riippuen. Kaatokuorma on 11 760 kiloa.

Doosan DL580-5 on tehty raskaisiin maansiirtotöihin.

Toinen pyöräkuormaajaperheen tulokas noin 36 tonnia painava on DL580-5, jonka vakiokauhan koko on 5,7 kuutiometriä. Se näyttää ulkoapäin täsmälleen samalta kuin kokoluokkaa pienempi DL550-5 ja on mitoiltaan vain vähän isompi. Runkorakenne on järeämpi ja akselit ovat varustettu jäähdytyksellä. Tämä tekeekin DL580-5-mallista ihanteellisen työjuhdan vaikka kivilohkareiden siirtoon tai muuhun erittäin raskaaseen työhön. Kone on varustettu vakiona Z-aisalla, mutta myös korkeammalla kippauskorkeudella varustettu versio on saatavilla.

Ohjaamotilat ovat yhteneväiset muiden viitossarjalaisten pyöräkuormaajien kanssa, ja sitä on esitelty jo monasti Konepörssinkin sivuilla. Moottorina on Scania DC13, joka antaa kuusisylinteristä tehoa 283 kilowatin verran. Doosanin pyöräkuormaajissa on vakiona automaattinen tyhjäkäynnille pudotus sekä 3–60 minuutin välille ohjelmoitava automaattisammutus. Vaihteistona on viisipykäläinen powershift, joka tarjoaa maksimissaan 37 kilometrin tuntinopeuden

Lue seuraavaksi