Uutiset

Työkoneet

Intermat 2018: 50 vuotta Euroopassa – Komatsu

Komatsu juhlisti Intermatissa viime vuonna täyteen tullutta puolta vuosisataa Euroopan markkinoilla. Yritys lupaa jatkavansa tuotteiden kehitystyötä ja laadukkaiden koneiden toimittamista laajalle asiakaskunnalleen.


Uutuuksien vyöry oli tälläkin kertaa runsas Komatsun taholta. Messuilla nähtiin niin uusia kaivukoneita kuin pyöräkuormaajia. Mielenkiintoisin uutuustuote oli varmasti ”henkiin herätetty” kaivurikuormaaja, joka oli pistetty uusiin kuoseihin. Koneen markkinointi alkaa ensin Euroopassa. Japani on sitten vuorossa myöhemmin. Nähdyn 8-tonnisen koneen rinnalle on tulossa muitakin malleja.

”Euroopan valloituksen jälkeen kone lähtee sitten muualle maailmaan”, kuten Komatsun Euroopan toimintojen johtaja Mas Morishita toi puheessaan esiin.
Muita uutuuksia olivat pyöräalustaiset kaivukoneet PW148-11 ja PW180-11, jotka saadaan myyntiin jo kuluvan vuoden aikana ja tela-alustaiset PC80MR-5, lyhytperäinen PC228USLC-11, Komatsun IMC:llä vakiona varustettu PC210LCi-11 ja purkutöihin tarkoitettu PC390HRD-11. Uusia pyöräkuormaajamalleja nähtiin kaksi, WA380-8 ja WA480-8. Molemmissa on Stage IV -moottori. Jälkimmäinen on varustettu uudella automaattisella, kuormausta helpottavalla toiminnolla.

Komatsu esitteli ensimmäisen hybridikaivukoneen kymmenisen vuotta sitten. Siinä kääntökehän hidastuvuusenergiaa otetaan talteen kondensaattoriin ja hyödynnetään hydrauliikkapumpun pyörittämisessä hieman Formula 1 -autojen KERS-järjestelmän tavoin. Komatsun hybridikoneita on maailmalla käytössä tällä hetkellä noin 4 000, joista yli puolet operoi Japanissa, vajaa 800 Kiinassa ja vajaa 600 Euroopassa. Intermatissa esiteltiin uudet, valmistajan neljättä hybridisukupolvea edustavat HB215LC-3 (23 t) ja HB365LC/NLC-3 (36 t) -hybridikaivukoneet. Molemmissa malleissa on Stage IV -päästömääräykset täyttävä moottori. Neljännen sukupolven hybridikoneille luvataan edelleen parantunutta polttoainetaloutta ja tuottavuutta perinteisiin polttomoottorikoneisiin verrattuna, jopa 20 prosenttia.

Varustepuolella KomVision-kamerajärjestelmä tulee saataville kaikkiin Komatsu-kaivukoneisiin. Myös IMC (Intelligent Machine Control) tullaan näkemään vakiona uusissa konemalleissa. Intermatissa jo yksi sellainen nähtiin (PC210LCi-11).

Komatsu esitteli uuden WB93R-8 -kaivurikuormaajan prototyypin. Stage IV -moottorilla varustettu laite tullaan näkemään ensin Euroopan markkinoilla. Prototyypin olomuodosta kertoivat visusti umpeen teipatut ohjaamon ikkunat ja kiinniruuvattu konepeitto. Projekti oli vielä siis kesken. Komatsulta kerrottiin, että muitakin kokoluokkia on tulossa tämän 8-tonnisen koneen rinnalle.

Komatsun neljännen sukupolven hybridikonetta edusti kuvan uutuus, Komatsu HB215LC-3. 23-tonnisen HB215LC-3:n lisäksi esiteltiin 36 tonnin hybridi, HB365LC/NLC-3. Komatsun hybridikoneita on maailmalla käytössä jo yli 4 000.

Pyöräalustaisten kaivukoneiden mallistosta uudistuu kaksi mallia, PW148-11 (14,2–17,1 t) ja kuvan PW180-11 (17,6–20,6 t). Molemmissa on Stage IV -moottori, ja valmistaja lupaa alentunutta polttoaineenkulutusta aikaisempiin malleihin verrattuna. Ohjaamon sisustus on saanut uutta ilmettä ja hallintalaitteiden käyttö on ergonomisempaa. Konehuoneen huoltokohteisiin on nyt helpompi luokse pääsy. Puomin hydraulinen jousitus tekee siirtoajosta vakaampaa.

Komatsu WA480-8

 

 

Lue seuraavaksi