Uutiset

Työkoneet

Intermat 2015: Liebherriltä ensimmäinen Stage IV -malli

40 tonnin R 946 (200 kW) vie Liebherrin Stage IV-tasolle. Kyseessä on yrityksen ensimmäinen tähän päästövaiheeseen päivitetty kaivukone. Toinen versio samasta koneesta on R 950 SME, joka on tarkoitettu rajuun maansiirtoon esimerkiksi kaivoksille ja louhoksiin. Intermatissa esiteltävä R 946 on varustettu 6,45 metrin pituisella kaivupuomilla ja 2,9 metrin kauhan varrella. Suositeltava kauhakoko tällä puomikonstruktiolla on kaksi kuutiometriä.

Liebherrin oma kuusisylinterinen dieselmoottori hyödyntää SCR-teknologiaa ja AdBlue-nestettä päästörajojen alitukseen. Nesteen määrälle on lisätty mittari koneen ohjaamossa sijaitsevaan näyttöön. Keskusvoitelujärjestelmä on uudessa Liebherrissä vakiovaruste. Hipaisunäyttö on kooltaan seitsemän tuumaa ja Liebherr kertoo keskittäneensä koneen ohjausta ja valvontaa yhä enemmän paneliin. Ilmasuutimia ohjaamosta löytyy nyt 13 kappaletta.

Vuonna 2011 esiteltiin kaksi kompaktia pyöräalustaista kaivukonemallia eli A 914 ja A 918 Compact koneet. Nyt sarja saa Intermatissa jatkoa 12 tonnin Stage IIIB-mallilla A 910 (75 kW).

Tekniikaltaan uutuus perustuu juuri mainittuihin suurempiin malleihin. IIIB-rajat Deutzin mottori valittaa ilman partikkelisuodatinta.

Uutuusmali soveltuu työskentelmään varsin ahtaissakin paikoissa, sillä peränylitys on vain 1600 millimetriä. Lisävarusteena oleva nelipyöräohjaus parantaa entisestään ketteryyttä.

Alavaunun tuentaan voidaan tehtaalla asentaa eri variaatio puskulevystä ja tukijaloista. Kuljettaja pystyy nyt ohjaamon katkaisimella lukitsemaan ylävaunun siirtoajon ajaksi.

Hydrauliöljysäiliössä on magneetti mahdollisten epäpuhtauksien keräämistä varten ja valmistajan mukaan se on helposti puhdistettavissa. Jäähdyttimien puhdistuksen kehutaan olevan helppoa. Koneen muistiin voidaan tallettaa virtaus- ja painearvot kymmenelle eri työlaitteelle. Myös pyöräalustaissa on kosketusnäyttö ohjaamossa. Peräkamera on vakiona ja sivulle näyttävän kameran saa lisävarusteena.

Huollettavuuden suhteen helpotusta tuo laaja, ylös aukeava konepeitto.

Viime vuoden syyskuussa ensiesittelynsä saanut kompakti pyöräkuormaaja L 506 (Stage IIIB/46 kW) on niin ikään tuoreiden koneuutuksien joukossa. 5180 kiloa painavan kuormaajan kaatokuormaksi ilmoitetaan 3450 kiloa. Koneen korkeus on 2,5 metriä.

Liebherrin uusi nosturipuolen innovaatio VarioBase tulee olemaan näyttävästi esillä Intermatissa. Se mahdollistaa mobiilinostureissa tukijalkojen erillistuennan koneen järjestelmän laskiessa maksimikuormat ja ulottuvuudet eri suuntiin.

Varsinainen mobiilinsoturiuutuus Pariisissa on viisiakselinen, 160 tonnin LTM 1160-5.2. Kyseessä on vain yhdellä dieselmoottorilla varustettu nosturimalli, joka korvaa tuotannosta vanhan mallin LTM 1160-5.1. Ensimmäinen ”yksimoottorinen” mobiilinosturi LTM 1300-6.2 esiteltiin Baumassa vuonna 2013. Koneen leveys on pystytty kaventamaan kolmesta metristä 2,75 metriin. 62 metrin maksimi nostokorkeudella se kykenee käsittelemään noin 20 prosenttia aiempaa mallia suurempia kuormia. Jibien avulla maksimi nostokorkeus on 99 ja ulottuvaisuus 78 metriä.

Liebherr-koneet Suomessa löytyy Liebherr Finlandin pihamaalta.

Lue seuraavaksi