Uutiset

Työkoneet

Intermat 2015: Hyundai löi valttikortit pöytään

Eteläkorealainen Hyundai toi näyttely-yleisön eteen Intermatissa uutuustulvan, kun sekä kaivukoneet että pyöräkuormaajat oli päivitetty kerralla Stage IV -tasoon. Sekä HX- ja HW-sarjan kaivukoneisiin että HL-pyöräkuormaajiin on tehty muitakin muutoksia ja parannuksia.

Suomen Telakone Oy:n tekninen johtaja Pekka Leppäkorpi esitteli asiantuntevaan ja perusteelliseen tyyliinsä koneita messuilla. Kyseessä ei suinkaan ole pelkkä moottorien pakokaasujen puhdistukseen liittyvä päivitys, vaan nyt voidaan puhua aivan uusista mallisarjoista.

Ensimmäiset uuden sukupolven pyöräkuormaajat ovat mallit HL955 (149 kW/15 t) sekä HL960 (168 kW/18t). Nelosvaiheen päästörajat alitetaan ilman partikkelisuodatinta EGR ja DOC/SCR -tekniikoilla eli AdBlue on käytössä. Hapetuskatalysaattori on kooltaan pienempi kuin partikkelisuodatin, joten konepeitot jäävät Hyundaissa monia kilpailijoita matalammalle tasolle. Moottori on uuden Quantum-sarjan Cummins QSB6.7.

”Tehoa on tullut uusissa HL-malleissa lisää, minkä myötä kauhakokoja on pystytty kasvattamaan viitisen prosenttia. Etuakseleilla on nyt hydraulisesti kytkettävä automaattinen tasauspyörästön lukko”, valistaa Leppäkorpi aluksi.

Ohjaamossa ei siis enää ole jalkapoljinta tasauspyörästön lukolle. Automaattilukko saadaan kytkettyä myös pois päältä, kun alla on kova pohja. Pahassa uppoamistilanteessa kuljettaja voi kytkeä manuaalisesti lukon päälle. Lämpöä akseleille syntyy nyt vähemmän ja valmistajan mukaan myös menolientä kuluu vähemmän.

HL 955- ja 960-pyöräkuormaajin etuakselille on saatavilla lisävarusteena akseliöljyjen jäähdytysjärjestelmä. Tästä suurempiin sen saa molemmille akseleille. Ominaisuus on käyttökelpoinen etenkin raskaassa kuormaustyössä tai usein jarrutuksia vaativassa työkierrossa. Etuakselissa on nyt huohotin.

Akselit ja viisipykäläinen vaihteisto ovat ZF:n valmistamia. Momentinmuuntimessa on kakkosvaihteesta ylöspäin lukitusmahdollisuus. Maksiminopeus voidaan rajoittaa ohjaamosta tiettyyn arvoon viiden kilometrin välein nopeusalueella 20–40 kilometriä tunnissa, mikä on hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi nopeusrajoituksen omaavilla tehdasalueilla.

”Ohjaamon ergonomia on kohentunut merkittävästi. Ensinnäkin ovi aukeaa etureunastaan, jolloin tuennan saanti ja kulku ohjaamoon on helppoa. Katkaisimia on ohjaamossa runsaasti aiempaa vähemmän ja nekin on keskitetty monitorin lähelle. Toimintojen hallintaa on viety paljon aiempaa enemmän uudelle seitsemän tuuman kosketusnäytölle. Näytön toimintoja voidaan ohjata nyt myös automaailmasta tutulla kääntöpyörällä”, jatkaa Leppäkorpi.

Langattoman verkkoyhteyden avulla kännykän, tabletin tai tietokoneen kuva on välitettävissä näytölle.

Istuimen mukana liikkuvat kuormaajan monivipuhallinnan pienet vivut ovat sähköhydrauliset. Kuormaajan hallintaan saa myös joystickin, jolloin lisähydrauliikkaa hallitaan peukalopyörällä – ei enää erillisellä vivulla.

Järjestelmässä on helppo säätää kauhan ja puomin liikkeiden nopeuksia suhteessa toisiinsa. Myös lisähydrauliikan tuoton säätö on helppoa kosketusnäytön kautta. Kuormaajan jousitus on vakiona ja senkin kytkeytymisnopeus voidaan asettaa järjestelmän muistiin.

Huoltoa helpottaa sähköisesti avattava konepeitto. Jäähdyttimen hydrauliikan avulla toimivat siivet voidaan ohjelmoida pyörimään tietyin väliajoin taaksepäin. Säätyvätilavuuksisen hydraulipumpun ansiosta siivet pyörivät tarvittaessa täydellä teholla moottorin tyhjäkäynnilläkin.

Kaikki jäähdyttimet koneissa ovat nyt päällekkäin, ei peräkkäin kuten ennen. Lamellit ovat entistä avarammat ja mahdollistavat osaltaan paremman puhdistettavuuden.

Vaakajärjestelmä on vakiona. Leppäkorpi muistuttaa, että kaupalliseen punnitukseen järjestelmä ei kelpaa, mutta estää ylikuormaamisen tehokkaasti.

Uusittu kaivukoneperhe käsittää mallit HX220L, HX 260L, HX300L, HX330L, HX380L ja HX520L . Tyyppinumeroissa kaksi ensimmäistä lukua kertovat työpainot eli nyt mennään välillä 22–52 tonnia. Pyöräkuormaajien tapaan kaikissa muissa uusissa kaivukoneissa on moottorina Cummins paitsi kuvan suurimmassa 52 tonnin koneessa. Siinä voimaa antaa Scania.

Ohjaamossa on täysin sama näyttö ja sen ohjausjärjestelmä kuin pyöräkuormaajissa. Kyynärnojien alla ei enää ole katkaisimia ja radiokin on nyt sijoitettu kätevämpään paikkaan kuin aiemmin.

Kaivukoneissakin on ilmapenkki, joka säätyy kaikkiin suuntiin. Uutta on nelikamerajärjestelmä, jollaisia on nähty automaailmassa. Neljään suuntaan osoittavien kameroiden välittämät näkymät yhdistyvät näytölle yhdeksi ainoaksi lintuperspektiivin kuvaksi koneesta ja ympäröivästä maisemasta. Järjestelmä hälyttää automaattisesti, kun joku tai jotain tulee työalueelle.

Koneissa on kätevä ajotoiminto, jolloin vain vasemman ajopolkimen painaminen vie konetta suoraan eteenpäin.

Näytön ohjaukseen on myös kaivukoneissa kätevä kääntöpyörä.

Eco-näyttö kertoo kuljettajan niin halutessa myös polttoaineen kulutuksen tason.Järjestelmän muistiin on tallennettavissa nyt kymmenen iskuvasaratyyppin sekä kymmenen kaksitoimisen työlaitteen virtaus- ja painearvot.

Kaivukoneissa hapetuskatalysaattori on sijoitettu nerokkaasti moottorin sivulle, joten konepeittoa ei ole tarvinnut venyttää kohti sinitaivasta sen takia.

Suodattimet ovat keskitetty yhden huoltoluukun taakse kätevästi.

”Kääntökehän laakerointi on rullalaakerein toteutettu aiempien kuulalaakerien sijaan. Kauhanvarsia puslineen on vahvistettu.

Edelleen Hyundai käyttää puomissa paljon venymättömiä valuosia”, päättää Leppäkorpi ja on ilmeisen selvillä uusien mallien tekniikasta jo ennen kuin ensimmäistäkään on saatu Suomeen.

Suomeen hankittavien koneiden vakiovarustusta on Leppäkorven mukaan vielä mietittävä, joten kaikkia edellä mainittuja asioita ei välttämättä vakiokoneesta löydy tai lisävarusteeksi mainittu voikin olla vakiona. Konepörssi palaa näihinkin koneisiin vielä tarkemmin, jahka niitä Härmän perille saapuu.

Ensimmäisiä odotetaan heinä- elokuun vaihteeseen.

Lue seuraavaksi