Uutiset

Työkoneet

Intermat 2015 avasi ovensa

Euroopan maarakennuskoneteollisuus toipuu ja kohenee hiljalleen sitä kohdanneesta rajusta laskusuhdanteesta vuoden 2008 jälkeen. Optimismi nostaa päätään. Euroopan konevalmistajien yhdistyksen CECE:n pitämässä tiedotustilaisuudessa todettiin tänään Intermat-näyttelyssä Pariisissa, että pahin lienee takana.

”Euroopan koneteollisuuden yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi viime vuonna 15 prosenttia. Tätä enemmän koko maailman mittakaavassa nousi ainoastaan Pohjois-Amerikan markkinat, missä nousu oli 19 prosenttia. Yleisesti maailman konemarkkinat olivat viime vuonna kuitenkin laskussa, kun sellaiset veturit kuin Kiina ja Intiakin kokivat miinusmerkkisen kehityksen”, totesi CECE:n puheejohtaja Eric Lepine Intermat-messuilla Pariisissa tänään.

Euroopan rakennuskoneteollisuuden veturit löytyvät sellaisista maista kuin Saksa, Englanti ja Ranska. Saksa vie koko kakusta 23 prosenttia. Englannin osuus on 16 ja Ranskan 14 prosenttia. Muille jää murusia.

Tällä hetkellä Euroopan konevalmistajat painivat Stage IV -vaiheen kanssa. Pienet valmistajat ovat suuria syvemmissä vaikeuksissa yrittäessään sopeutua tiuhaan vaihtuviin määräyksiin. Kun tämä nykyinen vaihe painitaan loppuun, häämöttää horisontissa jo seuraava: Stage V vuonna 2019. Siinä on kaikille konevalmistajille seuraava iso jytky. CECE on ottanut kantaa päästöpolitiikkaan ja yrittää saada järkeä EU:n aikatauluihin. Stage V -vaiheella valmistajien on päästävä sadasosaan päästöjen suhteen vuoden 1996 tasoon verrattuna, jolloin elettiin vaihetta Stage 1. Homma haisee, mutta harva valmistaja uskaltaa sitä ääneen sanoa.

Me Euroopassa pelastamme maailman. Edelleen 75 prosenttia maailman maista elää moottoreiden päästöluokituksessa vaihetta IIIA tai sen alle. Jokainen tajuaa, että vääristymä on melkoinen ja tekee kilpailusta maailman markkinoilla epäoikeudenmukaista.

CECE on omalta osaltaan yrittänyt vaikuttaa Euroopan parlamenttiin. Järjestö vaatii Stage V -vaiheen ratifiomista tämän vuoden loppuun mennessä ja kuuden kuukauden siirtymäajan pidentämistä. Koneteollisuus elää edelleen vaikeita aikoja ja maailman tiukimpien päästönormien kova aikataulu ahdistaa teollisuutta osaltaan.

Kaikesta huolimatta, tunnelmia Intermatista 20.4.2015.

Lue seuraavaksi