Uutiset

Autot

Citroën, Fiat, Peugeot ja Opel olympiahengessä

Auto-Bon Oy järjesti Helsingin olympiastadionin juhlavissa tunnelmissa tapahtuman, jossa oli mahdollista tutustua neljän eri ajoneuvovalmistajan 12 uuden hyötyajoneuvon valikoimaan, ja kokea alan tekniikan kehitysaskeleet koeajojen kautta.

Auto-Bonin asiantuntijat kävivät tilaisuudessa läpi myös ’ikuisuuskysymystä’ sähkö- tai dieselpakettiauton hankinnassa. Nykyisellä kustannusrakenteella ja odotetulla jäännösarvojen kehityksellä noin 18 000–20 000 km/vuosi ajosuoritteella kustannukset ovat suunnilleen samalla tasolla. Valtion sähköauton hankintatuella asiakas voi saavuttaa huomattavaa, lähes 6 000 euron elinkaarikustannusten säästön auton omistamisen aikana. Alkuvuoden rekisteröintien notkahduksesta huolimatta sähköpakettiautojen osuus koko markkinasta on vuosittain tuplaantunut maassamme vuosina 2020–2023. Sähköpakettiautojen osuus oli vuoden 2023 rekisteröinneistä lähes 15 prosenttia, ja markkinoilla on edelleen selkeästi kysyntää uutta käyttövoimaa hyödyntäville pakettiautoille.

Fiat tekee paluuta

Fiat e-Doblò on näppärä ratkaisu esimerkiksi kaupunkien jakeluautoiluun. Merkittävästi uudistuneen sähköpakun kokonaishinta kattavalla varustelulla on noin 45 000 euroa.

Fiat Ducato ja Scudo olivat aikanaan hyvin edustettuja maamme tavara-autopuolen rekisteröinneissä, ja viime vuonna tapahtunut Auto-Bonin siipien alle siirtyminen tulee varmasti jälleen nostamaan merkin suosiota maassamme. Yksi keihäänkärjistä on uusi e-Doblò, joka saapuu maahamme täyssähköisenä versiona ja kahdella eri koripituudella. Uuden sukupolven akkutekniikka, 50 kWh:n LFP-akku sekä entistä parempi hyötysuhde voimalinjassa kertovat uutuuden edistyksellisyydestä. e-Doblòn yhdistetty WLTP-kulutus on 18–19,2 kwh/100 km ja toimintamatka on kasvanut 330 kilometriin saakka. Uusia ominaisuuksia ovat esimerkiksi PTC-vastuksen korvannut lämpöpumppu, uudistunut medialaitteisto, runsas ajoavustimien määrä sekä kolmitasoinen jarrutusenergian talteenotto.

Citroën panostaa hyötyajoneuvoihin

Citroën e-Jumper tarjoaa 272 hevosvoimaa ja 410 newtonmetrin väännön. Koeajoauton toimintamatka on 370 kilometriä ja lisävarusteineen sähköauton hinta on noin 75 000 euroa.

Citroënin vahva investointi tavara-autopuolelle on osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi, ja luokan osuus merkin kokonaismyynnistä Suomessa komeat 40 prosenttia. Uusi ë-Jumper on saatavana 3 500 ja 4 250 kilon kokonaispainolla, ja tarjolla on 13, 15 ja 17 kuution tavaratilakoko sekä alustaversio. Jo vakiona kattavasti varustetun auton toimintamatka on jopa 420 kilometriä, ja latausteho on parhaimmillaan jopa 150 kW. Tehoa löytyy 270 hevosvoimaa ja vääntöäkin mukavasti 410 newtonmetrin verran. Kolme ajotilaa sekä jarrutusenergian talteenotto tehostavat puolestaan ë-Jumperin toimintasäteen maksimointia.

Opel Vivaro-e uudistuu

Vivaro-malliston uudistuminen näkyy ulkoisesti lähinnä keulan tyylikkäässä Opel Vizor-tyylissä, mutta mallisarja on kokenut paljon muutoksia erityisesti tekniikan osalta. Vivaro-e:n toimintamatka on kasvanut 350 kilometriin, ja lisävarusteina on nyt saatavana esimerkiksi LED-ajovalot, digitaalinen taustapeli sekä taustapeiliin kaksi kuvaa näyttävä Surround Rear View -kamera. Uudistunut medialaitteisto mahdollistaa puolestaan entistä paremmat liitettävyyspalvelut, ja informaation jakavat kymmenen tuuman mittaristo sekä kosketusnäyttö.

Peugeot Boxer

Ranskan leijona esitteli Helsingissä esimerkiksi ison pakettiautoluokan Boxer-mallin, joka on saatavana 120 ja 140 hevosvoiman manuaalina sekä 140 ja 180 hevosvoiman automaattiversioina. Uutuuden moottoriteknologia on entistä taloudellisempaa sekä puhtaampaa, ja myös vääntömomentit nousevat jopa 80 newtonmetrillä. Vakiovarusteluun kuuluu esimerkiksi lämmitettävä tuulilasi, peruutuskamera sekä avaimeton kulku ja käynnistys. Tavaratilan koko on parhaimmillaan 17 kuutiota.

Lue seuraavaksi