Uutiset

Työkoneet

Infra Nuoret – Mäkinen Works operoi Jyväskylän seudulla

Nuorissa se tulevaisuus on, myös maarakennusalalla. Tutustumme vuoden mittaan muutamiin alan nuoriin toimijoihin. Monet heistä ovat iästään huolimatta kuitenkin jo varsin kokeneita tekijöitä. Juttusarjamme ensimmäinen pysäkki oli Jyväskylässä, jossa tapasimme Mäkinen Works Oy:n Juha Mäkisen. Infra ry:n nuorta siipeä edustava Mäkinen sanoo olevansa jo nyt lyhyen mukanaolonsakin perusteella varsin tyytyväinen maa- ja vesirakennusalan yritysten toimiala- ja työnantajajärjestönsä jäsenpalveluun.

Tänä vuonna 30 täyttävä, lievestuorelainen Juha Mäkinen on heilutellut kaivukoneen vipuja jo yli puolet elämästään. Ensikosketus tapahtui taksvärkkipäivänä, jolloin hän pääsi alta mopoikäisenä kummisetänsä Komatsu PC160:n ohjaimiin. Työtehtävänä oli upottaa isoja kiviä maahan sekä kaivaa ojia. Vaikea on kuvitella mielenkiintoisempaa taksvärkkipäivää.

Samaan aikaan kummisedän luona oli vieraita, jotka aidosti hämmästelivät pientä konekuskia, kun Juha kävi tuvassa välipalalla. Maatalon poikana koneet olivat tuttuja pikkupojalle. Traktoria Juha muistelee ajaneensa kuusivuotiaana.
Ennen omaa yrittäjäuraa Juha työskenteli kolmisen vuotta Maajukka Oy:n palveluksessa moninaisissa maarakennushommissa. Maajukan Jukka Tuominiemen innoittamana Juha sitten rohkaisi mielensä ja ryhtyi koneurakoitsijaksi. Ensin muutama vuosi toiminimellä ja vuodesta 2017 alkaen Mäkinen Works Oy:n nimissä.

Mäkinen Worksin pyöräalustainen Doosan on päässyt tänä talvena paljon lumitöihin, kuormaamaan lunta. Mäkinen Worksin Juha Mäkinen on tyytyväinen Doosanin hinta/laatusuhteeseen.

Alkuun lähdettiin Doosan DX225 -vuokrakaivukoneella. Ensimmäisen omaan koneen hankinta tuli eteen vuonna 2016, ja työmaalle ilmaantui kahdeksantonninen Hitachi ZX85. Seuraavana vuonna oli edessä ensimmäisen työntekijän palkkaaminen. Tänä päivänä Mäkinen Works työllistää kuusi henkilöä, mutta lisätarve on koko ajan olemassa. Ryhmän keski-ikä on siinä 30 kieppeillä.

Juha kiittelee nuorten miestensä reipasta otetta työntekoon sekä hyvää sopua. Muutamia vanhempia kuskeja on joskus käynyt kyllä tyrkyllä, mutta yhteistä säveltä työntekoon ei löytynyt.
”Olematta mitenkään ikärasisti, hoituvat nämä hommat hyvin näin meidän samanikäisten kesken. Viesti menee paremmin perille. Omatoimisuus ja joustavuus ovat tässä lajissa valttia. Sitä meidän miehiltä löytyy. Olemme nuori ja kasvava yritys”, sanoo Juha Mäkinen. Töitä tehdään yleensä pareissa, jossa perämiehenkin osuus on tärkeä, esimerkiksi mittaustehtävissä.

”Meillä on osaavaa porukkaa”, korostaa Juha. ”Ja lisää nuorta tekijää kaivattaisiin kyllä, viimeistään kesäsesongille, jolloin elämme kiireisintä aikaa. Kesätyöntekijöillekin meiltä varmasti löytyy mielenkiintoista tekemistä”.

Juha Mäkinen kuuluu Infra Keski-Suomen piiriyhdistykseen edustaen sen nuorta jäsenistöä. Juha pitää yhdistyksen tarjoamia palveluja tärkeinä ja tarpeellisina juuri hänen kaltaiselleen nuorelle yrittäjälle. Työkiireiden ohella kun ei itse ehdi tutustua kaikkeen tarpeelliseen tietoon.

Jyväskylän seutu

Mäkinen Works toimii pääosin 30 kilometrin säteellä Jyväskylästä. Maarakennustöitä tehdään vain sulan maan aikaan. Viime vuonna yritys käynnisti maarakennuksen rinnalle rakennuspalvelutoiminnan, jolla saadaan miehille töitä myös talviajaksi. Mäkinen Worksin miehet tekevät silloin rakennusalan remontteja ja saneerauksia. Talvella aika kuluu myös lumihommissa, joita hoidetaan yhdellä traktorilla, ja joskus kaivukoneella kuormaten. Tänä talvena tuota hommaa on tunnetusti riittänyt.

Maarakennustyöt tarkoittavat salaoja- ja pihasaneerauksia, viheralueiden- ja leikkipuistojen rakentamista sekä pohjatöiden tekoa omakoti-, rivi- ja kerrostalokohteisiin. Myös hallien pohjia tehdään. Tilaajana on yleensä yksityinen taho, taloyhtiö tai kunnallinen sektori. Kunnille tarjotaan konepalveluita sen eri muodoissa. Lisäksi toimitaan monesti aliurakoitsijana isommissa projekteissa. Myös vähän purkuhommiakin on tehty sekä energiapuun keruuta TMK:n energiakouralla.

Ei merkkiuskollinen, vielä

Kalustovalinnoissaan Juha ei koe itseään ainakaan vielä merkkiuskolliseksi. Tosin yrittäjävuosiakaan ei ole ennättänyt paljoa kertyä. Mäkinen Worksillä on neljä kaivukonetta painohaarukkaan 1–24 tonnia. Pienin on ohjaamoton ja kumitelainen. Se on Juhan mukaan verraton työkalu myös talven saneeraustöissä.

Mäkinen Worksin Hitachi-minikaivukone, vai pitäisikö jo sanoa mikrokaivukone, mahtuu ahtaaseenkin paikkaan.

Ensimmäinen uutena hankittu kone on pyöräalustainen Doosan DX170W. Se tuli taloon viime vuonna Engconin kallistuvalla kauhanpyörittäjällä ja Novatronin koneohjausjärjestelmällä varustettuna. Samainen kone on nyt osallistunut paljon lumenkuormaushommiin hyvän liikkuvuutensa ansiosta. Mäkisen mielestä Doosanin hinta/laatusuhde on hyvä heidän kokoiselleen yritykselle. Hieman hän harmittelee merkin Jyväskylästä puuttuvaa huoltopistettä, kun seudulla tuntuu olevan paljonkin juuri Doosanin koneita. Sopimushuolto kyllä pelaa hyvin, joten ongelmia ei huollon suhteen ole kuitenkaan ollut.

Infra Nuoret

Infran ry:n sisällä on nyt ollut viitisentoista vuotta niin sanottu nuorten jaosto, johon Juha Mäkinenkin kuuluu. Infra Nuoriin kuuluminen edellyttää yrittäjältä alle 40 vuoden ikää. Yhdistyksen päällimmäisenä tavoitteena on tukea nuoria yrittäjiä uransa alkumetreillä.

Mäkinen Works liittyi Infraan vuonna 2018. Juha on tällä hetkellä Infra Keski-Suomen piiriyhdistyksen hallituksen varajäsen. Hänen mukaansa yhdistykseen kuuluminen on tuonut paljon ammatillista hyötyä. Vaikka kentällä ollaan kilpailijoita, puhalletaan yhdistyksen tapahtumissa vahvasti yhteen hiileen ammattikunnan puolesta ja ajetaan yleisiä asioita maarakentajien eduksi. Esimerkkinä Juha mainitsee Jyväskylään saadun infra-alan rakennusmestarin koulutuksen, mitä asiaa juuri seudun Infra Keski-Suomen piiriyhdistys ajoi.

Infra tarjoaa Juhan näkökulmasta mielenkiintoisia ja hyödyllisiä luentoja rahoituksesta, vakuutuksista sekä konealan yleisistä asioista. Maailma muuttuu aina kovaa vauhtia, eikä kaikki tieto tule itsestään sinne koneen hyttiin. Infra tarjoaa paljon juuri tätä tietoa maarakentajalle ja koneurakoitsijalle tutulla kielellä.

Maailma tuntuu nykyisin pyörivän vain somessa, mutta Juha Mäkinen arvostaa Infraa myös sen tarjoaman verkostoitumisen johdosta. Siellä ihmisiä tavataan kasvotusten. Näin jatkossa on helppo kysellä asioita tutuilta, alan ihmisiltä. Eikä unohtaa sovi vapaa-ajan toimintaa. Infra järjestää jäsenilleen illanviettoja ja matkoja alan teeman alla. Kaikkia kirkkoja ei välttämättä kierretä.

Ruuhkavuosiaan elävä Juha ei ole vielä juuri reissuille ehtinyt, mutta uskoo tekevänsä niin jatkossa, jos ja kun vapaa-aikaa alkaa työltä irrota hieman nykyistä enemmän. Kesäajat tehdään yleensä töitä tauotta, ja talvella sitten vietetään vapaata. Tosin Juhalle ei taida jatkossa olla talvellakaan paljoa luppoaikaa tiedossa. Hänestä tuli nimittäin äskettäin sukupolvenvaihdoksen myötä maarakennusyrittäjyyden ohella myös maitotilallinen. Talvella sentään jää vähän aikaa kelkkailuharrastukselle. Kesän kiireet katkaisee aina hetkeksi Jyväskylän MM-ralli, jonka näkemistä ei Juhakaan voi jättää väliin.

Talvella Juha ehtii hieman viettää vapaatakin, koneiden seurassa tietenkin.
Ei ole kesän voittanutta, maarakennushommissakaan.


Lisätietoja Infra Nuorten toiminnasta seuraavilta henkilöiltä:

Antti Astrén, Hämeen ja Keski-Suomen piiriyhdistyksen toiminnanjohtaja,
antti.astren@infra.fi, 0400 836 205

Antti Knuutila, asiantuntija, antti.knuutila@infra.fi, 040 414 5444


Lue seuraavaksi