Uutiset

Työkoneet

Infra Kiri Oy – Lyhytperäisellä pontteja

Nokialaisen Infra Kiri Oy:n uuteen taittopuomilla varustettuun Liebherr 936 Compact -kaivukoneeseen on istutettu Movax SG-60V -pontiniskijä. Tai sivuoteiskijä, kuten valmistaja kyseistä laitetta nimittää. Voidaanhan sillä ponttien lisäksi asentaa leukoja vaihtamalla myös erilaisia paaluja maaperään. Liebherrin ensimmäinen pontitustyömaa oli Sastamalassa.

Minkälainen yritys sitten on osakeyhtiönä vuodesta 2017 lähtien toiminut Infra Kiri Oy. Antaa toimitusjohtaja Timo Kirin valaista asiaa.

”Infra Kiri Oy on vesihuoltoa ja katuvalaistusta pääurakointina suorittava yritys, joka toimii pääasiassa Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Meillä on varsin monipuolinen kalusto infra-alan töihin. Erikoisosaamistamme on muun muassa kaivantojen tuenta sekä ohipumppaus.” Liebherr ja Movax hankittiin täydentämään tuentakalustoa

Ensimmäinen Suomeen toimitettu ja taittopuomilla varustettu Liebherr R936 Compact Infra Kirin työmaalla Sastamalassa. Pontit on isketty ja sekoitusallas maahan asennettu, joten nyt on aika nostaa pontit pois kaivannosta.

”Kaivantojen tuennan tarve on viime vuosina lisääntynyt urakoimissamme kohteissa. Käytössämme oleva ponttimäärä vaihtelee suuresti vallitsevan tarpeen mukaan. Tavoitteenamme on pitää tuentaan tarkoitettu kalusto vain siihen tarkoitetussa työssä”, lisää Kiri. Tämä tarkoittaa sitä, että Liebherrin puomin päästäkään pontiniskijää tuskin kovin helposti irrotetaan.

Ponttien pituus Infra Kirin töissä vaihtelee työkohteen suunnitelmien mukaan. Käyttökohteina ovat yleisesti kaikki syvät kaivannot, joissa reunoja ei voida luiskata esimerkiksi ympäröivien rakenteiden vuoksi.

”Tämänhetkinen työtilanne on hyvä. Meillä on käynnissä on vaativia vesihuollon rakennuskohteita, yksi kadunsaneeraustyömaa sekä kaukolämpö ja -kylmätöitä useassa kohteessa. Olen varovaisen optimistinen tulevaisuuden suhteen”, päättää Kiri.

Eemeli Moisanderille ponttien lyöminen on uusi tuttavuus. Maltillisesti pitää Eemelin mukaan aloittaa. Ei saa hötkyillä.

Paaluja, betonia ja pontteja

Uuden Liebherrin hankinta perustui Kirin mukaan nopeaan toimitusaikatauluun sekä omaan arvioon koneen soveltuvuudesta tuentatyöhön. Taittopuomi ja lyhyt perä mahdollistavat työskentelyn ahtaimmissakin työkohteissa.

Uuden lyhytperäisen Liebherrin ohjaamossa pontiniskennän oppimääräänsä kartuttaa kuljettaja Eemeli Moisander. Hän on ollut Infra Kirin palveluksessa vasta parisen kuukautta. Sastamalan työmaa on aivan ensimmäinen, missä mies on päässyt kokeilemaan Movaxin käyttöä.

”Opettelua tämä ponttihomma on vielä ollut, mutta maltillisesti etenemällä hommaan on päässyt sisälle. Kaivukoneen käytöstä kokemusta minulla on jo useampia vuosia, mutta pääosin vain kaivamisesta”, kertoo Moisander.

Kalaneuvoksen tuotantolaitos on peltoaukean toisella puolen ja Infra Kiri on urakoinut ison selkeytysaltaan tehtaasta kertyville jätevesille. Siinä sekoitetaan kalatuotteiden valmistuksessa syntyviä jätteitä nestemäisemmäksi ennen kunnalliseen jätevesijärjestelmään johtamista.

Kaivanto on syvimmillään ollut seitsemän metriä syvä ja sen pohjaan on isketty 12 metrin betonipaalut. Niiden varaan on valettu murskeen päälle betonilaatta, johon säiliö on kiinnitetty haponkestävillä taljoilla. Ponteilla ja niitä ympäröivällä tukikehikolla on estetty asennusvaiheessa litkusaven valuminen kaivantoon.

Movax-sivuoteiskijä on mallia SG-60V.

”Tässä ei juuri täryä ole ponttia iskiessä tarvinnut päälle laittaa. Saveen yhdeksän metriset pontit upposivat helposti. Muutamissa kohdissa viereiset pontit painuivat alas yhtä lyödessä. Niitä sai sitten nostella takaisin ruotuun. Eikä autokuormia juuri tarvinnut tasoitella”, nauraa Moisander.

Jutun teon hetkellä toukokuun alussa työvaiheena oli jo ponttien nostaminen. Kovin helposti ne tuntuivat myös nousevan ylös. Kovassa maaperässä ponteilla on taipumus jumittua aika vahvastikin niille sijoilleen eikä nostaminen aina onnistu vaivatta.

Pontiniskijää hallitaan ohjaamosta MCS-ohjausjärjestelmän seitsemän tuuman kokoisen näytön kautta. Sen kautta voi lukea esimerkiksi pontin tai paalun asematietoja, vibran taajuuden, vasaran iskuenergian ja hydrauliikan työpaineen.

Ensimmäinen taittopuomilla

Infra Kirin vasta hankkima, noin 35 tonnia painava Liebherr R936 Compact on ensimmäinen Suomeen toimitettu taittopuomillinen versio tästä mallista. Pontin iskennässäkin lyhyestä perästä on hyötyä, sillä ahtaassa paikassa voi ponttia käsitellä helpommin ihan koneen vieressä.

Koneen perä menee pyöräytettäessä 230 millimetriä telalinjan ulkopuolelle. Ohjaamon etukulma ja sivupeili kulkevat telalinjaa ulompana, joten ne antavat turvalliset rajat kääntöliikkeille. Moisanderin mukaan koneen vakaus on hyvä, vaikka 2 600 kilogrammaa painavaa pontiniskijää käyttäisi puomi ojennettuna.

Neljäsylinterisessä moottorissa on tässä kokoluokassa vertailun kestävä teholukema. Stage V -yhteensopivan (DOC+SCR) ja Liebherrin omaa valmistetta olevan moottorin (D944 A7-25) 190 kilowattia antavat eväät varsin tehokkaaseen kaivamiseenkin.

Entäpä sitten taittopuomin erot ulottuvuuksissa monopuomiin verrattuna. Tehdaskauhalla ja keskimmäisellä kauhanvarsivaihtoehdolla (3 200 mm) taittopuomilla maksimi ulottuvuus maanpinnasta on 11 290 ja monopuomilla 11 060 millimetriä.

Monopuomilla tappikiinnitteisen tehdaskauhan huulilevy raapaisee 7 310 ja taittopuomilla vastaavasti 7 520 millimetrin syvyydeltä. Kun puomin päähän lisätään pikakiinnikkeet ja tarvittavat lisälaitteet, mittojen suhde pysyy tietenkin samana. Taittopuomilla yltää hitusen pidemmälle ja syvemmälle. Pisimmällä kauhanvarrella (3 700 mm) päästään tietenkin vielä vähän edellä mainittuja suurempiin uottuvuuksiin.

Infra Kiri Oy lyhyesti:

Vammalan Maarakennus on perustettu jo 1983 ja se on nykyisen Timo Kirin luotsaaman yrityksen edeltäjä. Vuosina 2005-2017 nimenä oli Maa- ja Vesirakennus Kiri Oy. Kolmisen vuotta on nyt toimittu nimellä Infra Kiri Oy. Yritys on erikoistunut monipuolisiin maarakennustöihin ja toimii pääasiassa Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Yhtenä erikoisosaamista ovat syvät kaivannot ja niiden teräsponttituennat. Nykyään myös katujen ja teiden valaistusasennukset ovat iso osa toimintaa. Liikevaihto vuonna 2019 oli hieman yli kuusi miljoonaa euroa. Infra Kiri työllistää noin 25 henkilöä.


Lue myös: Liebherr uudisti pyöräkuormaajiaan.



Lue seuraavaksi