Uutiset

Työkoneet

Hyundain koneilla hommat hoituvat – Sajape Oy

Sajapen kaivukoneet ovat olleet tuttu näky jo muutaman vuoden Suurlahdentiellä Ristiinassa. Ja vielä hetken aikaa tulevat Hyundain keltamustat koneet koristamaan tienvartta, kunnes kolmen vuoden urakka tulee päätökseen. Ristiinalaisella Sajapella on useita Hyundain koneita, eikä yritystä luotsaava Petri Raitanen näe mitään syytä merkin vaihtoon. Suurin osa nykyisistä Hyundain koneista on hankittu uutena Suomen Telakoneelta.

Petri Raitasen ansioluettelo on varsin moninainen. Vuosien varrelle on mahtunut rekkakuskin työtä, turvesuolla operointia, eläinten hoitotyötä maatalousalalla ja linja-autonkin ajoa. Viimeiset kymmenen vuotta hän on toiminut maarakennusurakoitsijana. Alku oli tyypillinen yhden koneen ja yhden miehen tapaus.

Petri sanoo myyneensä itsensä tuolloin töihin Mikkelin kaupungille, ja konehan siitä sitten piti hankkia. Ihan ensimmäisen koneen Petri muistelee olleen Kobelco-merkkinen. Vuoden päivät hän siinä heilutteli kauhaa yksikseen, kunnes poikansa Joona liittyi yrityksen muonavahvuuteen.

Vuonna 2014 tuli eteen pikainen lisätarve kaivavaan kalustoon, ja taloon hankittiin ensimmäinen Hyundai. Kyseessä oli kahdeksan tonnin painoinen, käytetty tela-alustainen kaivukone. Seuraavana vuonna toimintaan rekrytoitiin ensimmäinen perheen ulkopuolinen työntekijä. Tänä päivänä työntekijöitä on 7+1, kuten Petri asian ilmaisee. Tuo yksi merkitsee Sajapen ajoittain tarvitsemaa aliurakoitsijaa. Sajape toimii Etelä-Savon alueella, ja työntekijätkin ovat pääosin samalta alueelta.

Sajapen koneet ovat olleet tuttu näky jo muutaman vuoden Ristiinan Suurlahdentien varrella. Menossa on pitkä maakaapelointityö. Kuvassa Sajapen uusin Hyundai-kaivukone, HW160.

Hyundai osoittautunut luotettavaksi merkiksi

Vaikka Petri Raitanen ei myönnä mitenkään olevansa merkkiuskollinen koneiden suhteen, sattuu talon kuudesta kaivukoneesta olemaan tällä hetkellä neljä Hyundai-merkkistä. Hän luettelee listan seikkoja, jotka puoltavat merkissä pysymistä. Muistakin merkeistä on miehellä kokemusta, joten asioista on todellista näyttöä, eikä pelkästään mielikuvia. Polttoaineenkulutus on maltillinen, mikä etenkin tämän hetken energiapoliittisessa tilanteessa on tervetullut ominaisuus.

Huollot ovat olleet edullisia ja varaosia on saatu aina erittäin nopeasti Telakoneelta Humppilasta. Niiden hintojenkin Petri sanoo olevan monia muita merkkejä edullisemmat. Mies sanoo tehneensä asiasta vähän tarkempaakin tutkimusta ja todenneensa sen todeksi.
”Kallein remontti on ollut 55 euroa maksaneen osan vaihto”, virnistää Petri.

AdBluen tulo koneisiin mietitytti aikanaan, mutta Hyundain koneissa ei ainakaan ole ollut ongelmia sen suhteen. Alle 25 asteen pakkasissakin ovat koneet toimineet hyvin ilman AdBlue-järjestelmän häiriöitä. Petri tosin sanoo heidän pesevän koneiden AdBlue-järjestelmät säännöllisesti, mikä varmasti auttaa asiassa.

Petri antaa kiitokset myös Hyundain hydrauliikalle, toiminnot ovat tarkkoja ja liikkeet sopivan nopeita. Mies sanoo aina kokeilevansa koneita ennen ostopäätöstä. Koneen tulee sopia käteen, jotta sen voi hankkia. Hyundain uusimman mallisarjan koneet vastaavat kuulemma toiminnoiltaan ja ominaisuuksiltaan muita merkkejä. Sajapen muut kuljettajat jakavat Petrin mukaan tämän mielipiteen.
”Hyundailla hommat hoituvat. Eli miksipä sitten tuhlata aikaa muista merkeistä haaveiluun”, sanoo Petri.

Petri Raitanen on tyytyväinen Hyundain koneisiin. Suorituskyky on hyvä, huolto pelaa ja hinnat ovat edullisia, niin varaosien kuin huoltojenkin. Siinä muutamia syitä merkissä pysymiseen.

Villeltä koneet

Raitanen sanoo tehneensä viime aikoina paljon konekauppoja Suomen Telakoneen Ville Nurmen kanssa. Vaikka välissä on hieman matkaa, hoituu kaupankäynti yleensä muitta mutkitta. Uusin Hyundai-hankinta on viime vuodelta, jolloin pyöräalustainen HW160 tuli taloon. Muutaman vuoden sisällä ovat uutena tulleet myös tela-alustaiset HX130LCR ja R60LCR-9. Työmaalla on lisäksi lyhytperäinen R235LCR-9. Lyhytperäisyydestä on Petrin mukaan ollut todellista hyötyä tällä työmaalla, jossa ollaan oltu lähes koko ajan tien reunassa.

Lisäkoneiden hankinta pyörii Petrin mielessä koko ajan, mutta suurimpana esteenä asialle on pätevien kuljettajien puute. Töitä siis olisi, vaan tekijät puuttuvat.

Lyhytperäisyydestä on tällä työmaalla ollut todellista etua, kun koko ajan on työskennelty tien reunassa. Tässä Sajapen Hyundai-kaluston vanhempaa jäsentä, Robex 235LCR-9.

Kuitua kesämökeille

Sajapella on nyt loppusuoralla kolmen vuoden projekti, jossa Ristiinan Suurlahden tien varteen tehdään maakaapelointia kolmisenkymmentä kilometriä. Kaivantoon tulee sähkökaapeli sekä kaksi kuitulinjaa. Näin arat ilmajohdot saadaan piiloon säiden armoilta ja kesämökeille sekä tienvarren asukkaille avautuu mahdollisuus nopeaan valokuituun. Saattaa etätyöntekijöiden määräkin näin lisääntyä alueella. Raitanen arvioi kaapelikaivuuta tulevan yhteensä 200 kilometriä, kun mukaan lasketaan kaikki tonteille tehdyt vedot.

”Ja kun tämä projekti saadaan valmiiksi, on seuraavana työjonossa jo taas aika iso työmaa”, toteaa Petri tyytyväisenä. Sajape toimii paljon Elvera Oy:n aliurakoitsijana Etelä-Savon alueella Järvi-Suomen Energian toimeksiannoissa. Talonpohjiakin kuulemma tehdään, jos vain muilta kiireiltä ehditään. Samaa pätee läheisen Mikkelin kaupungin viherrakennustöiden kanssa, tehdään, jos ehditään.Lue seuraavaksi