Uutiset

Työkoneet

Bauma 2022 – Hyundai panostaa vetyyn

Hyundai Construction Equipment Europe esittelee osastollaan koko sorttimenttiaan pienistä minikaivukoneista dumppereihin ja kaikkea siltä väliltä. Uutuuksiakin sopii joukkoon useita. Myös Hyundai kehittää tulevaisuuden ratkaisuja kuten täyssähkökäyttöä ja nyt esillä on myös polttokennoteknologiaa hyödyntävä pyöräalustainen kaivukone.

Hyundain dumpperit saivat ensiesittelynsä kesällä Hillhead-messuilla Englannissa. Artikkeli niistä on julkaistu Konepörssissä 8/2022 ja se löytyy myös tästä linkistä.

Nyt 1,7-5,5 tonnin kokoluokkiin tuodaan jopa kahdeksan uutta mallia. Minikaivukonemallit HX35Az, HX40A ja HX48Az ovat jo palkittuja Red Dot Design Award-tunnustuksella. Aiemmin A-malliston minikaivukoneperheeseen on jo esitelty pikkuruinen, 1 000 kilogrammaa painava HX10A sekä yhdeksän tonnin kokoluokkaan HX85A. Jälkimmäinen oli esillä jo vuoden 2019 Baumassa hieman ennen tuotantoon siirtymistään.

Kaikissa yli neljän tonnin painoisissa kaivukoneissa on uusittu kuormantunteva hydrauliikka ja muuttuvatilavuuksiset pumput. Niihin on saatavilla lisävarusteena myös peruutuskamera.

Kaikissa malleissa on proportionaalinen hallinta sekä letkurikkoventtiilit sylintereissä. Kokoluokissa 3,5-5,5 tonnia on kallistuvat ohjaamot ja näin alarungon huoltokohteisiin pääsee hyvin käsiksi. Kaikissa uusissa minikaivukoneissa on Stage V -yhteensopiva dieselmoottori. Ja kuten otsikkokuvasta näkyy, muotoilu ja väritys on varsin onnistunut.

Kahdeksasta uudesta mallista kahdessa on levitettävä alavaunu. Nämä mallit ovat HX17A ja HX19A. Joihinkin malleihin on saatavilla kaksi eri kauhanvarren pituutta ja myös raskaammat vastapainot.

Hyundain mukaan kahdeksasta uudesta mallista kuusi tulee olemaan esillä Baumassa.

Pyöräkuormaajat raskaasen työhön

Hyundai on kehittänyt pyöräkuormaajistaan myös niin sanout Heavy Duty (HD) -versiot. Tämä tarkoittaa, että erikoisvarustellut koneet soveltuvat erityisen hyvin kierrätyspihoille ja jätteiden käsittelyyn. Mallit HL955AHD (16,5 t/149 kW) ja HL955AHDXT (16,5 t/149 kW) ovat viimeaikaisia lisäyksiä ja ne tulevat seuraksi aiemmin jo markkinoilla olleelle HL960AHD-pyöräkuormaajalle (19,5 t/168 kW). HL955AHDXT on niin sanottu korkealta kippaava malli ja se omaakin puolisen metriä enemmän ulottuvuutta kuin veljensä.

HD-malleissa on ohjaamo suojattu edestä ja takaa perusmalleja tehokkaammin. Edelleen varusteluun kuuluvat pohjapanssarit sekä sylinterien, valojen ja akselien sekä voimansiirtolinjan suojaukset. HD-pyöräkuormaajissa on myös järeämmät akselit ja lisäjäähdytys on saatavilla etuakselille.

Hyundain tuotekehitysosasto on työskennellyt hartaasti ennen Baumaakin ja nyt esillä on polttokennoteknologiaa ja vetyä polttoaineena hyödyntävä, 14 tonnin painoinen pyöräalustainen kaivukone HW155H. Hyundain mukaan pienissä maarakennuskoneissa täyssähkökäyttö litiumioniakkuineen on realistista, mutta suuremmissa koneissa vetykennojen käyttö on tulevaisuudessa järkevintä. Uutuus tarjoaa valmistajan mukaan kahdeksan tunnin työskentelyajan 20 minuutin tankkaussessiolla.

Dieselmoottorin korvaava polttokenno on sijoitettu ohjaamon taakse rungon päälle. Sen tuottamalla, invertterin kautta kulkevalla sähköenergialla pyöritetään hydraulipumppuja ja koneen hallinta tapahtuu aivan samalla tavalla kuin perinteisissä dieselmalleissakin.

Vesi on ainut ”päästö”, mitä polttokennojen käyttö aiheuttaa. Kun vety tuotetaan uusiutuvaa energiaa kuten tuulivoimaa käyttäen, on koneen aiheuttama hiilijalanjälki Hyundain mukaan varsin pieni. Vetysäiliö on ohjaamon oikealla puolella. Hyundain kaivukoneeseen nyt valjastettu teknologia on jo hyväksi todettu esimerkiksi kaupunkibusseissa.

Erilaisia koneisiin liittyviä digitaalisia teknologioita esitellään myös.

Hyundai Construction Equipment Europe esittäytyy ulko-osastolla FM.813A.

Suomeen Hyundait tuo Suomen Telakone Oy.

Lue seuraavaksi