Uutiset

Työkoneet

Hyundai R210LC-7A – "Pois alta kannot ja männyn kävyt"

Hydraulisella kantopilkkurilla varustettu uutuusmalli nosti ja pilkkoi kannot nopeassa tahdissa ja ongelmaksi tahtoi muodostua nostettavien kantojen vähyys.

Työnäytöstapahtuman päätarkoituksena oli paikallisesti viestiä metsien monipuolisuudesta ja niiden hoidon tärkeydestä. Samalla haluttiin tuoda esille myös hakkuutähteiden kuten risujen ja kantojen merkitys energialähteenä. Lisäksi pyrittiin aktivoimaan alueen metsänomistajia puukaupoille, kertoi UPM:n Merja Nieminen. Lappeenrannan kaupungille ja sen ympäristölle Suomen metsäteollisuuden riittävä puun saanti on merkittävää, sillä UPM:n Kaukaan vaneritehdas sijaitsee alueella.

Kannonnosto lisääntyy

Lamerit Oy toimii Junnonen Forest Oy:n aliurakoitsijana yhteensä lähes kymmenellä koneyksiköllä (mm. 3 ajokonetta, 2 motoa, 2 telakaivukonetta). Junnonen Forest Oy on UPM:n avainurakoitsija Lappeenrannan alueella. Vuositasolla Junnonen Forest Oy vastaa noin 300 000 motin hakkuista ja 350 000 motin puukuljetuksista tehtaille. Kannot nostetaan kuluvana vuotena lähes 300 hehtaarin hakkuualueilta.

–Olemme toimineet puunkorjuun parissa jo seitsemänkymmen-luvun alusta. Kaivukoneita on ollut myös aikaisemmin, mutta kannonnostoa teemme nyt neljättä kesää peräkkäin, toteaa Lamerit Oy:n ja Junnonen Forest Oy:n toimitusjohtaja Janne Junnonen. –Kannonnosto on lisääntynyt tasaisesti. Tänä kesänä urakoitava 300 hehtaarin alue on jo melko haastava ja töitä taitaa riittää pitkälle syksyyn ellei jopa alkutalveen, kertoo Junnonen. Talviaikaan kaivukoneemme urakoivat myös ns. normaalin maarakentamisen parissa.

–Kyllä kustannuspuoli on ollut jatkuvassa kasvussa, mutta meillä on ollut sopimuksissa polttoaineklausuuli jo kolme vuotta. Töitä on riittänyt hyvin ja tämä kannonnosto on yksi osa kokonaisuutta, vastaa Junnonen kysymykseen alan nykytilasta. –Kaukaan tehtaalle on valmistumassa voimalaitos reilun vuoden päästä, joten kysyntää paljon energiaa sisältäville kannoille on myös jatkossa.

Polttoainetaloudellinen Hyundai

–Hankimme Lamerit Oy:n uuden Hyundain vastaamaan jatkuvasti kasvavaa kannonnostourakointia. Myös edellinen kaivukoneemme oli samaa merkkiä. Mielestäni Hyundain kaivukoneissa hinta ja laatu kohtaavat oikealla tavalla. Jo edellinen Hyundaimme oli kestävä kone ja tämä uudistunut malli vaikuttaa vielä paremmalta siinä suhteessa,
sanoo Janne Junnonen ja lisää; –Polttoainetaloudellisuus on lisäksi kohdallaan. Pääsemme tällä koneella huomattavasti parempaan tulokseen kuin toisella eri merkkiä olevalla kaivukoneellamme. Myös ohjaamossa tapahtuneet muutokset, kuten automaatti-ilmastointi, ovat varmasti kuljettajille mieleen.

Junnonen muistaa kiittää myös ripeästi toimivaa maahantuojaa. –Kun totesimme tarpeen uudelle isolle kaivinkoneelle ja pääsimme siitä Suomen Telakone Oy:n kanssa kauppoihin, niin jo alle viikossa se oli toimitettu varustettuna uuden hallimme pihamaalle.

Huollot Lamerit Oy:n koneille tehdään pääasiassa itse. –Vaativammat huollot teetämme kuitenkin maahantuojien huolto-organisaatioilla. Myös ne tehdään omassa hallissamme, jolloin aikaa säästyy turhilta siirroilta. –Suomen Telakone Oy:n varaosapalvelu on toiminut myös hyvin ja nopeasti silloin kun sitä on tarvittu. Pidämme uudessa hallissamme varaosa- ja tarvikevarastoa useimmin vaihdettavista osista. Tähän uudelle hallille on helppoa
ja nopeaa tulla pistäytymään, kun tarvetta on. Lisäksi sijainti lähellä UPM:n Kaukaan tehdasta tekee yhteistyöstä myös sinnepäin helpompaa, lopettaa Janne Junnonen.

Hyundai 7A-sarjan kaivukoneet

Hyundai esitteli viime vuonna Bauma-näyttelyssä uudet Dash 7A -sarjan kaivukoneet, joihin on tehty runsaasti muutoksia ja parannuksia. Moottorit päivitettiin tietenkin Tier III/Stage IIIA -vaatimuksia vastaaviksi ja commonrail-tekniikkaan. Kaikki kaivuvivut uusittiin paremmin käteen sopiviksi ja lisähydrauliikkaa ohjataan nyt kaivuvivun katkaisimilla.

Myös näyttöpaneli kaivukoneen ohjaamossa on täysin uudistunut. Näyttö on graafinen ja Hyundain mukaan kaikki data on luettavissa paljon aiempaa helpommin. Ja kuten tapana nykyään on, saadaan näytöstä selville myös tulevat huollot. Ja koko järjestelmä voidaan nyt suojata käynnistyskoodilla.

Kaivukoneisiin on niin ikään saatavilla uusi ilmajousitettu istuin, jossa on myös lämmitysmahdollisuus. Huoltokohteitten sijoittelussa on uusia helpotuksia ja myös huoltovälejä on uusien komponenttien myötä kyetty kasvattamaan.

Lue seuraavaksi