Uutiset

Työkoneet

Hyundai parhaaseen A-ryhmään

Hyundai aloitti keväällä Baumassa uusien Stage V -pyöräkuormaajiensa esittelyn julkistamalla ensimmäisen mallin HL960A (19 t/168 kW). Nyt perhe täydentyy vielä sellaisilla pienemmillä koneilla kuin kuvan HL940A (13,4 t/116 kW) ja HL955A (15,4 t/147 kW). Kaikissa uusissa A-malleissa on Cummins B6.7 -dieselmoottori.

Cumminsin päästöjen tiputtamiseen raja-arvojen alle tarvitaan DOC, DPF, SCR sekä VGT. Peltien alla on nyt siis hapetuskatalysaattori, partikkelisuodatin, AdBlue sekä muuttuvatilavuuksinen turboahdin. Pakokaasujen takaisinkierrätystä ei tarvita. Nyt moottorin eri parametrejä ja diagnostiikkaa voidaan tutkia suoraan Hyundain etähallintajärjestelmän Hi-Maten avulla.

Hyundai HL960A.

Työskentelyyn on valittavana kolme eri asetusta: Power, Power Smart and Economy. Economy kertoo jo nimensä mukaisesti, että sillä päästään alhaisimpaan polttoaineen kulutukseen. Power Smart Moden valitsemalla moottorista saadaan suurempi vääntö matalilla kierroksilla ja sekin säästää valmistajan mukaan polttoainetta täyden tehon Power-alueeseen verrattuna.

Kuormaajaa hallitaan sähköhydraulisen joystickin avulla. Vasemmalle puolelle saa lisävarusteena nyt myös ohjaussauvan, jolloin ohjauspyörän veivaaminen jää historiaan. Tätä moni kuljettaja jo vaatiikin paremman ergonomian takia. Parhaan vaihtoehdon istumalihaksille tarjoaa neljään suuntaan ilmajousitettu penkki. Ohjaamossa hallintapaneeli ja seitsemän tuuman kokoinen kosketusnäyttö on kiinnitetty oikeanpuoleiseen ohjaamon pystypilariin. Katkaisimia on eniten kuormaajavivun oikealla puolella. Muun muassa nopeusmittari ja merkkivalot on keskitetty ohjauspyörän taakse konsoliin. Ohjaamon ovi voidaan nyt avata kauko-ohjauksella jo konetta lähestyttäessä. Tämä ominaisuus on lisävaruste.

Peruutuskamera on vakiovaruste. Mikäli haluaa parantaa edelleen turvallisuutta, voi koneen ostopäätöstä tehdessä ruksata varustelistaan myös automaailmasta tutun peruutustutkan. Se havaitsee valmistajan mukaan kaikenlaiset esteet 10 metrin etäisyydeltä.

Toinen merkittävästi turvallisuutta kohentava lisävaruste on neljästä kamerasta koostuva AAVM-järjestelmä, joka hälyttää kaikesta koneen ympärillä tapahtuvasta liikkeestä. Sen avulla esimerkiksi lähestyvät ihmiset ovat kuljettajan välittömänä huomion kohteena. Liikkuva kohde saa suorakulmion ympärilleen ja nuolet ympärillä tehostavat näkyvyyttä. Kuljettaja näkee ohjaamon näytöstä niin sanotun 360-asteen kuvan koneesta ja ympäristöstä.

Valmistajan mukaan myös näkyvyys taaksepäin on parantunut huomattavasti uudelleen muotoillun konepeiton ansiosta. Kuten edellä luetusta voi havaita, on Hyundai kiinnittänyt uusissa pyöräkuormaajissa erityishuomion turvalliseen työskentelyyn.

Malleissa HL955A ja 960A taka-akseleiden kantavuutta on nostettu. Näin niiden kestävyys on parantunut ja ennustettavissa oleva käyttöikä pidentynyt. Esimerkiksi jätteiden käsittelyyn ovat myös etuakselit tilattavissa niin sanottuina heavy-duty-versioina. Hyundain mukaan uusissa malleissa huomattavasti vähemmän hydrauliletkuja kuin aiemmin venttiililohkojen yhdistämisen johdosta.

Konepörssi palaa varmasti näihin uusiin pyöräkuormaajiin tarkemmin tulevaisuudessa, jahka sellaiseen pääsee tutustumaan oikein näppituntumalla.

Suomessa Hyundai-maansiirtokoneita edustaa Suomen Telakone Oy.

 

Lue myös: Bauma 2019: Hyundailta pientä ja suurta.

 

 

Lue seuraavaksi