Uutiset

Työkoneet

Hydraulinen Dynaset HRVB -kierrätyskauha imee ja puhaltaa

Hydrauliikan edelläkävijä Dynaset Oy julkaisee vuoden 2021 aluksi kategorian nimeltä Alipaine, johon julkaistavat tuotteet käyttävät ilmavirtausta alipaine- ja puhallussovelluksiin. Uudet tuotteet saavat tietenkin voimansa hydrauliikasta.

”Kategorian tuotteet on varusteltu uudella hydraulisella Dynaset HCF -keskipakopuhaltimella, joka mahdollistaa niiden ilman siirtokyvyn. Näitä HCF-keskipakopuhaltimia voidaan käyttää imutarkoituksiin kuten imuria ja myös puhaltamiseen kuten lehtipuhallinta. On kuitenkin muistettava, että hydraulinen HCF-keskipakopuhallin tuottaa huomattavasti käsikäyttöisiä työkaluja suuremman ilmavirran”, kerrotaan Dynasetilta.

Hydraulinen Dynaset HCF -keskipakopuhallin toimii uuden tuotekategorian tuotteiden sydämenä. Se on mahdollista asentaa hyvinkin ahtaisiin paikkoihin, sillä sen läpi kulkeva ilmavirta hoitaa myös jäähdytyksen. Uudesta keskipakopuhaltimesta on saatavilla kolme eritehoista mallia, jotka ovat HCF-800-40, HCF-1500-50 ja HCF-3400-90.

Kompaktin kokoinen keskipakopuhallin toimii hydrauliikkamoottorin avulla. Se pyörittää tuulettimen siipeä yksikön sisällä. Pyöriessään korkealla kierrosluvulla tämä siipi saa ilman virtaamaan yksikön lävitse. Laitteen toiminta on melko yksinkertaista: yksikön toinen puoli imee ilmaa sisäänsä ja toinen puoli puhaltaa ilman ulos.

Imupuolta voidaan käyttää erilaisiin imusovelluksiin kuten tehokkaisiin konekäyttöisiin imureihin ja imuautoihin. Puhalluspuolta taas sovelletaan erilaisiin puhallussovelluksiin, kuten koneiden puhdistamiseen pölystä tai
raitioteiden puhdistamiseen hiekasta ja lumesta.

Hydraulinen HRVB-kierrätyskauha on perinteisen kaivukoneen kauhan ja imurin yhdistelmä.

Jätteiden kerääminen helpottuu

Ensimmäinen hydraulista HCF-keskipakopuhallinta käyttävä sovellus on hydraulinen Dynaset HRVB -kierrätyskauha. Se on kaivukoneeseen kytkettävä kauha, joka on suunniteltu tuomaan helppoutta työmaiden siivoamiseen ja erilaisiin kierrätystehtäviin. Tämä erikoiskauha on yhdistelmä perinteistä kauhaa ja imuria. Kauhaa voidaan käyttää, kuten jo mainittiin, myös puhaltimena.

”Erityisesti purkutyömailla kevyen ja pienemmät purkujätteen palaset kannattaa erotella, sillä näin jätteiden käsittelymaksut ovat yleensä huokeampia. Purkujätteiden jätemaksuthan määräytyvät painon mukaan.

Normaalia kauhaa käytettäessä jätelavoille päätyy myös painoa lisääviä kiviä ja soraa. Purkutyömaita siivotaan myös jalkatyönä, joka on paljon hitaampi tapa puhdistaa työmaa-alue verrattuna tähän uuteen kauhaan ja konevoimaan. Uuden kauhamme käyttäminen on kustannustehokkaampi vaihtoehto perinteisille tavoille”, luvataan Dynasetilta.

Kierrätyskauhalla voidaan kustannustehokkaasti lajitella vaikkapa purkujätettä. Esimerkiksi purkutyön yhteydessä paljastuva Lecasora voidaan kerätä raunioista tai jopa suoraan rakenteista.

Suoraan jätelavalle

Dynasetin mukaan HRVB-kierrätyskauhan avulla villat, puunpalaset, muovit ja Lecasora voidaan kerätä purkutyömaalla kätevästi. Itse asiassa keräystyö voidaan tehdä jo siinä vaiheessa, kun esimerkiksi villat ovat paljastuneet purettavasta rakennuksesta. Näin villa ei edes päädy muun jätteen sekaan, vaan se voidaan lajitella jo ennakkoon.

Rakennustyömailla kauhaa voidaan käyttää myös päivittäiseen puhtaanapitoon. Rakennustyömaat ovat usein laajahkoja alueita, joissa tuuli pyrkii kuljettamaan niin pakkausmuovia kuin muutakin roskaa ympäristöön.

Uutta kauhaa voidaan käyttää työmaiden puhtaanapitoon imurin tavoin. Esimerkiksi pakkausmuovit ja styroksin palaset yrittävät usein tuulen mukana levitä työmaan lähiympäristöön. Kauhan avulla nämä voidaan käydä nopeasti imemässä talteen.

Dynasetin uusi kauha voidaan varustaa pikakiinnikkeellä. Kauhan hydrauliikassa on neljä linjaa. Kauhasta löytyvät paine- ja tankkilinjat, jotka vastaavat hydraulivoiman siirrosta hydrauliikkamoottorille. Se pyörittää kauhan sisällä sijaitsevan HCF-keskipakopuhaltimen siipeä.

”Kauhan imu- ja puhallusteho tuotetaan hydrauliikalla eli ne ovat myös portaattomasti säädettävissä. Näiden kahden linjan lisäksi kauhassa on vielä luukun hallintaan kaksi linjaa. Kauhan käyttäjä voi siis säätää imuaukon kokoa hydrauliikan avulla ohjaamosta käsin”, todetaan Dynasetilta.

Imu ja puhallus

Kauhassa on kääntöpuolella liitäntämahdollisuus imuletkulle. Tähän porttiin liitetään imuletku, jota voidaan käyttää tarkempaan imurointiin jalkatyönä. Suositeltu imuletkun halkaisija on 80–100 millimetriä. Tätä menetelmää voidaan myös hyödyntää sadevesiviemärien tyhjentämiseen hiekasta. Toisin sanoen kauhan ja tämän liitännän
avulla erikseen paikalle kutsuttavien imuautojen tarve vähenee.

Tampereella raitioteitä puhdistetaan HRVB-kierrätysimukauhalla puhaltamalla. Näin saadaan niin lehdet kuin muutkin roskat pois raiteiden urista.

Puhallusaukko löytyy samalta puolelta kauhaa kuin imuliitäntä. Tästä portista ilma virtaa ulos silloin, kun kauhan tuuletin on käynnissä. Mutta jos kauhaa halutaan käyttää puhaltamiseen, tarvitsee kauhan puhallusportti kohdistaa haluttuun paikkaan ja aloittaa puhaltaminen. Näin voidaan puhaltaa niin lehtiä, roskia kuin luntakin. Tampereen raitioteillä kauha on jo käytössä parhaillaan edellä mainituissa tehtävissä.

Uuden Alipaine-tuotekategorian keskiössä on siis hydraulinen HCF-keskipakopuhallin, joka toimii niin ilmanvaihto-, puhallus- kuin alipainesovelluksissakin. Se saa voimansa hydrauliikasta ja on sen ansiosta hyvin kompaktin kokoinen. Myöskään jäähdytyksestä ei tarvitse huolehtia, sillä yksikön läpi kulkeva ilma jäähdyttää sitä.

Mitat: Pituus (L) 1 314 mm, luukun maksimi avauma (a) 76,3°, korkeus (h) 1 031 mm, leveys (W) 854 mm ja paino 450 kg.

Lue seuraavaksi