Uutiset

Työkoneet

Hydrauligeneraattorit vs. dieselgeneraattorit

Oikean generaattorin valitseminen voi olla vaikea tehtävä. Kaikki haluavat luotettavan ja tehokkaan generaattorin, joka ei vaadi paljon huomiota. Sähköntuotanto on olennainen osa mitä tahansa työmaata, joten ihanteellisessa tilanteessa kenenkään ei pitäisi joutua huolehtimaan generaattorin toimivuudesta, saati menettää yöuniaan generaattorin epäluotettavuuden vuoksi.  


Artikkelin lähde Dynaset Oy


Nykyään on saatavilla monia erilaisia generaattoreita. Tässä artikkelissa tarkastellaan erityisesti kahta markkinoilla olevaa generaattorityyppiä: dieselgeneraattoreita ja hydrauligeneraattoreita. Molemmilla on ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka tekevät niistä sopivia erilaisiin sovelluksiin, mutta niiden erojen ymmärtäminen ja etujen punnitseminen on erityisen tärkeää päätöksen tekemisessä. 

Koko ja liikuteltavuus 

Yksi huomattavista eroista näkyy heti tarkastellessa näitä kahta tuotetta vierekkäin: niiden kokoero on silmiinpistävä. Dieselgeneraattorit ovat kooltaan suurempia kuin hydrauligeneraattorit, minkä vuoksi hydrauligeneraattorin käyttö on helpompaa liikkuvassa ja logistisessa käytössä. Se on aina ajoneuvon tai koneen sisällä eikä siten ole koskaan toiminnan tiellä.

Superkompaktit Dynasetin HG-hydrauligeneraattorit voivat olla jopa 95 prosenttia pienempiä kuin dieselgeneraattorit vastaavalla teholla. Tämä säästää aikaa, koska kuljetukseen ei tarvita ylimääräistä perävaunua. Toisaalta, jos haluaa jättää generaattorin työmaalle, voi harkita dieselgeneraattoria.  

Tehoa pienessä koossa. Hydraulinen generaattori verrattuna dieselgeneraattoriin.

Päästöt 

Nykypäivänä päästöt on otettava huomioon. Dieselgeneraattorit eivät ole alun alkaenkaan erityisen ympäristöystävällisiä: ne päästävät käytön aikana ilmaan esimerkiksi typen oksideja, hiukkasia ja hiilimonoksidia. Dieselgeneraattorit voivat tuottaa enemmän sähköä kulutettua polttoaineyksikköä kohden kuin jotkin muut generaattorityypit polttoainetehokkuutensa ansiosta.  

Hydrauligeneraattoreiden päästötasot riippuvat koneen tai ajoneuvon moottorista, joka tuottaa generaattorin hydraulivoiman. Yleisesti ottaen koneiden ja ajoneuvojen päästöstandardit ovat kuitenkin usein tiukemmat kuin pienten polttomoottoreiden, joita käytetään dieselgeneraattoreiden käyttämiseen. Kun valitsee uuden ajoneuvon tai koneen, jonka päästöt ovat alhaiset, voi käyttää myös generaattoria, jonka päästöt ovat alhaiset.   

Molemmissa tapauksissa voi myös vaikuttaa generaattorin päästöihin valitsemalla ympäristöystävällisempiä polttoainevaihtoehtoja, kuten esimerkiksi biodieseliä tai jopa vetyä. 

Huolto 

Diesel- ja hydrauligeneraattorit ovat kovia kavereita, ja ne on suunniteltu ammattikäyttöön. Niiden ylläpidossa on kuitenkin suuria eroja. Molemmat generaattorit hyötyvät tietenkin, jos ne puhdistetaan kunnolla silloin tällöin. Kaiken kaikkiaan hydrauligeneraattori vaatii käyttäjältä paljon vähemmän huomiota kuin dieselgeneraattori, ja tässä on syy siihen:

Esimerkiksi dieselgeneraattorissa on moottori, mikä tarkoittaa yhtä moottoria enemmän huollettavaa. Toisena huomiona dieselgeneraattorin polttoainesuodatin on vaihdettava keskimäärin 500 tunnin välein. Hydraulinen generaattori käyttää koneen tai ajoneuvon moottoria, joten se ei tuo mitään uutta huoltoaikatauluun. Itse hydraulinen generaattori on vahva ja rakennettu kestämään. Se ei tarvitse säännöllistä huoltoa.  

Hydrauligeneraattorin käyttäjät ovat myös maininneet pitävänsä siitä, että hydrauligeneraattoreissa ei tarvitse käyttää dieseliä tai bensiiniä. Koska hydraulinen generaattori käyttää koneen moottoria, se käyttää myös sen polttoainejärjestelmää. Koska koneen tai ajoneuvon polttoainesäiliö on paljon suurempi kuin dieselgeneraattoreiden, niitä ei tarvitse tankata niin usein. Lisäksi koneessa tai ajoneuvossa säästyy tilaa, koska monissa tapauksissa varapolttoainekanistereita ei tarvitse pitää mukana.  

Huolto voi olla ratkaiseva tekijä, kun näitä kahta generaattoria verrataan. Tämä luokka jakautuu voimakkaasti: hydrauliset generaattorit ovat vain vähän huoltoa vaativia, kun taas dieselgeneraattorit vaativat säännöllistä huoltoa, kuten öljynvaihtoja ja yleistarkastuksia. 

Hydrauligeneraattoreita käytetään ympäristöissä, joissa hydraulivoimaa on saatavilla, kuten liikkuvassa käytössä ja rakennustyömailla. On tärkeää huomata, että mikä tahansa ajoneuvo voi tuottaa hydraulista voimaa hydraulisella voimanotolla. Ja jos käsite ei ole sinulle tuttu, voit lukea lisää hydraulisista voimanotoista klikkaamalla tätä.

Dieselgeneraattoreita käytetään erilaisilla työmailla ja jopa kotikäytössä. Jotta voisit päättää, mikä niistä on sinulle paras vaihtoehto, sinun on mietittävä omia tarpeitasi. 

Lue seuraavaksi