Uutiset

Työkoneet

Huddig tuli taloon

Kaivurikuormaajan kuolemaa on povattu jo vuosia, mutta aina vain konetyyppi pitää pintansa. Toki työtehtävät ovat erikoistuneet, kun vielä 20–30 vuotta sitten niillä tehtiin vaikkapa rakennusten pohjia. Edelleen on kuitenkin useita töitä, joihin kaivurikuormaaja on ainut kuviteltavissa oleva käyttökelpoinen kone. Dan Ingman on tehnyt työuransa kaivurikuormaajalla ja nyt kotimainen Lännen vaihtui Huddigiin. Kävimme katsastamassa konetta Porvoossa alkusyksystä, kun vajaan kolmen kuukauden käytön jälkeen mittarissa oli vasta vajaat 500 tuntia.

Uudenmaan Konehuolto Oy on Huddigin melko tuore maahantuoja. Toimitusjohtaja Ville Hallström henkilökuntineen on puhaltanut uutta virtaa ruotsalaiskoneen menekkiin meillä Suomessa. Useita kauppoja on tuoreeltaan tehtynä.

Konepalvelu D. Ingman Oy:n Huddig 1260E saapui työmaalle heinäkuussa viime kesänä.

Dan on ajanut erilaisia koneita, pääosin kaivurikuormaajia jo reilun 30 vuoden ajan. Historiassa ajokkina on ollut niin JCB, Valmet kuin Lännenkin. Viimeksi mainittu yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 lähtien. Vaihtoon koneet menevät yleensä noin 4–5 vuoden välein. Edellisessä K-mallin Länkkärissä tunteja oli yli 5 000.

Konepalvelu D. Ingman Oy:n Huddig 1260E palvelee pääosan vuodesta asfalttitöissä, mutta lumihommiakin sillä tehdään Vantaan kaupungille. Monipuolinen työlaitevalikoima antaa eväät tehdä kaikenlaista asfaltin jyrsimisestä ja leikkauksesta aina pintojen tasaukseen ja tiivistämiseen.

Asfalttihommissa on vierähtänyt vuosi jos toinenkin. Peab työllistää nytkin Dania sulaan aikaan asfalttipohjilla ja Vantaan kaupunki lumitöissä talvella. Tosin asfaltointikausi etelässä voi nykyään kestää lähes läpi vuoden. Pääasiassa työmaat ovat Porvoo-Espoo-Hyvinkää-kolmion sisällä. Kone ja lisälaitteet kulkevat omalla lavetilla kohteesta toiseen.

Haastatteluhetkellä käynnissä oli Porvoon kaupungille pikkukatujen päällystystöitä. Asfaltointiryhmän edellä Huddigeineen kulkeva Ingman ja autonkuljettajana sekä perämiehenä avustava Tero Veijalainen asensivat korokerenkaita kaivoihin.

Uudet hallinnat

”Onhan tämä nyt erilainen kone ja kaikki hallinnat on pitänyt tavallaan opetella uudestaan. Kaikki nappulat ovat eri paikoissa kuin aiemmassa koneessa, mutta erittäin monipuolisesta koneesta on kysymys”, sanoo Ingman.

Minivivut ja ison, 10 tuuman kokoisen kosketusnäytön kautta tapahtuvat hallinnat saavat erityiskiitosta. Kaikki hydrauliikan liikenopeudetkin on säädettävissä näytön kautta. Ingman kertookin hakeneensa sitä kautta käteen sopivat säädöt.


Ohjaamossa on 10 tuuman kosketusnäyttö, jonka kautta hallitaan koneen säätöjä ja toimintoja. Esimerkiksi kaikki kaivulaitteen liikenopeudet saa säädettyä omien mieltymysten mukaan. Minivipujen konsoleissa on runsaasti nappeja

Taitavat kaivurikuormaimen kuljettajat siirtävät ja ohjaavat konetta varsin sujuvasti kaivuasennostakin. Täydelliset takahallintalaitteet edesauttavat asiaa ja Ingmankin kurvailee ahtailla kaduilla nenää eteenpäin kääntämättä. Kaikesta näkee, että nyt ollaan rutinoituneen ammattimiehen työmaalla.

”Joskus käyn pyöräalustaisen kaivukoneen ohjaamossakin, mutta tulen sieltä äkkiä pois”, virnistää Ingman.

Ingman kiinnittää Huddigin puomin päähän tarpeen mukaan kauhan, asfalttileikkurin, jyrän, tasauslevyn tai Erkat-jyrsimen, jonka kanssa on käytössä samaan aikaan yleensä keräävä harjalaite. Harjalaitteen vesisäiliöstä saadaan vettä myös jyrsimelle. Pölyämistä kun ei katsota hyvällä etenkään ahtaissa kaupunkiympäristöissä. Veden käyttö jyrsittäessä vähentää myös terärikkoja.

Huddigin vankka etupää eli etukuormaaja saa erikoiskiitoksen Ingmanilta. POME:n kauhalla tasoitetaan pohjia.

”Pitkällä huulella varustettu tasauskauha on tietenkin paras vaihtoehto, mutta minun käytössäni liian pitkä. Jotkut kohteet ovat varsin ahtaita.


Dan Ingman on tehnyt pitkän työuran ja juuri kaivurikuormaajilla. Homma käy kun takana on vuosien kokemus. Dan korostaa, että Huddigissa on voimaa suoriutua mitä monipuolisimmista työtehtävistä. Myös ergonomia on kohdallaan.

Monipuolinen työjuhta

Uusi runko-ohjattu, marraskuussa 2019 lanseerattu Huddig 1260E on varsin hieno osoitus ruotsalaisesta insinööritaidosta. Ilman kauhoja noin 12 500 kilogrammaa painavaa mallia on kehitetty analysoimalla, testaamalla ja parannusehdotuksia kuuntelemalla usean vuoden ajan.

Ensimmäiset uuden mallisarjan koneet toimitettiin asiakkaille viime vuoden alussa. Suomen ensimmäisen E-sarjan koneen osti Kone- ja Kaivutyö Alasaarela viime vuoden elokuussa. Merkki ei ollut uusi tuttavuus, sillä ensimmäisen Huddigin Arto Alasaari osti jo vuonna 2014. Hyvät kokemukset pitivät merkissä.

Kuten aiemmissakin malleissa, uudessa Huddigissa on keinuva runkonivel, jolloin renkaiden maakosketus on taattu. Monet Huddigit varustellaan linjatöihin sekä rautateille. Varsinkin Ruotsissa ja Norjassa Huddig on rautateillä erittäin suosittu merkki. Ratatöissä runko-ohjaus ja keinunta mahdollistavat nopean raiteille ja sieltä pois ajon.

Ratatöihin on kehitetty useita eri työlaitteita kuten pölkkyjen vaihtaja, henkilönostin ja rataharja. Näin yhdellä koneella onnistuvat kaikki oleelliset ratatyöt. Huddig voidaan varustaa myös varoitusjärjestelmällä, joka pysäyttää muun muassa kaivulaitteen liikkeet, jos stabiliteetti on vaarassa.

Moottorina on Stage V -vaiheen päästörajoitukset alittava, kuusisylinterinen Cummins (116 kW). Hydrostaattisen voimansiirron hydrauliikkamoottoria ruokkii säätyvätilavuuksinen pumppu. Vaihdelaatikkona on kaksinopeuksinen ZF. Maksiminopeus on 40 kilometriä tunnissa. Työhydrauliikka on kuormantunteva ja pitää sisällään kaksi säätyvätilavuuksista aksiaalimäntäpumppua. Suurin tuotto on 352 litraa minuutissa.

Voimansiirron ja työhydrauliikan hydrauliikkajärjestelmät on siis erotettu toisistaan. Tällä varmistetaan kaikkien toimintojen yhtäaikainen sujuva käyttö.

Ingman pitää minivivuista tapahtuvaa hallintaa markkinoiden parhaimpana ja hydrauliikkaa erittäin täsmällisenä. Lyhyisiin vipuihin tottuu nopeasti ja kaivulaitteen hallinta onnistuu minimaalisin sormenliikkein.

”Nämä työt vaativat usein erittäin tarkkaa hallintaa, kun tilaa on vähän ja ympärillä herkkiä kohteita, joita ei saa vahingoittaa. Kauhan huulilevy pitää saada maaliinsa millimetrien tarkkuudella”, toteaa Ingman ja pyöräyttää sanojensa vakuudeksi kauhan jouhevasti kaivon korokerenkaan ympäri liikkeen katkeamatta.

Kaivurikuormaaja konetyyppinä mahdollistaa monien erilaisten töiden suorittamisen yhdellä ja samalla koneella. Totuus on, että ajaminen ja ominaisuuksien täysi hyödyntäminen vaatii kokemusta. Tela-alustaisen kaivukoneen ohjaimista suora harppaus kaivurikuormaajan ohjaamoon ei onnistu. Tai onnistuu, mutta monipuolisten ominaisuuksien täysi sisäistäminen vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Ohjaamo kun ei käänny, vaan ainoastaan kuljettajan niska ja ohjaamon istuin.

Dan Ingmanilla homma on hanskassa. Se tuli nähtyä.

Huddig 960 Konepörssin
kannessa numerossa 3/1987.





Lue seuraavaksi