Uutiset

Työkoneet

Honkajoella viihdyttiin Masiinamessuilla

Ja mukavan tapahtuman honkajokilaiset ovat saaneetkin järjestettyä. Koko perheen tapahtumasta kielii se, että lasten IKH Gran Prix -polkutraktorikisaankin osallistui yli 200 innokasta vintiötä. Pesämäkeen tultiin siis koko perheen voimin kokemaan ja näkemään. Nähtävää vierailijoille riittikin, sillä näytteilleasettajia oli paikalla yli 120. Messut ovat hieno esimerkki paikkakunnan samanhenkisten yrittäjien avoimesta yhteistyöstä. Masiinajohtajana on Kyösti Kangas.

”Messut järjestäneeseen, vuonna 2001 perustettuun Honkajoen Koneliikeyhdistykseen kuuluvat Heinolan Auto ja Traktori Oy, Honka Trading Oy ja Auto- ja Konemyynti Eero Pakkanen Oy Honkajoelta sekä Isojoen Konehalli Oy, Säätötuli Oy ja Ojalan Pakari Ky Kauhajoelta. Hallituksen puheenjohtajana on toimitusjohtaja Tauno Heinola Heinolan Auto ja Traktori Oy:stä. Masiinamessut on noussut valtakunnan sarjaan. Kilpailujen arvontakupongeista löytyy kävijöitä Rovaniemeä, Joensuuta, Helsinkiä, Loviisaa, Saloa, Turkua, Vaasaa, Kokkolaa ja Oulua myöten. Näytteilleasettajia oli myös ympäri Suomen ja moni ilmoitti tulevansa taas kahden vuoden kuluttua varaten saman paikan käyttöönsä. Myös kauppaa tekivät niin isot kuin pienetkin yritykset eli messut onnistuivat hyvin”, aloittaa Kangas. Messuilla koottiin myös sekä näytteilleasettajien että messuvieraiden tyytyväisyystutkimus, jonka tulokset eivät lehden mennessä painoon vielä olleet selvillä.

”Hyvältä kuitenkin näyttää senkin osalta. Ammattilaiset ovat olleet liikkeellä messuilla”, myhäilee Kangas.

”Jossain tapauksissa näytteilleasettajia jäi tulematta taantuman vuoksi, kun kaupanteko ja tuotanto valitettavasti ovat pysähtyneet kuin seinään. Tässä yhteydessä täytyy ottaa esille esimerkki luovasta

ajattelusta. Lavettien ja perävaunujen tekijä Rannan Reijo Kauhajoelta soitti minulle keväällä, että puhelin on kyllä soinut. Piha on silti täynnä koneita, kun ostopäätökset viipyvät. Tämä oli syy, että

hän ilmoittautui Masiinamessuille myymään ja markkinoimaan. Messuilla Reijo sitten myikin varaston tyhjäksi ja kaksi lavettia laitettiin maanantaina tuotantoon. Taantumalla onkin monet kasvot” , jatkaa Kangas.

”Seuraavat Masiinamessut järjestetään vuoden 2011 kesällä ja uusia metkuja on jo tiedossa. Mutta niistä sitten lisää ensi vuoden syksyllä”, lopettaa Kangas.

Leppänen taas mestariksi

Masiinamessut mainostavat kuljettajakisaansa SM-tittelillä. Tänä vuonna loppukilpailussa nähtiin 10 kuljettajaa, jotka sunnuntaina ottivat henkilökohtaisessa kisassa mittaa toisistaan Bobcat-, Takeuchi- ja Atlas -kalustolla. Lauantaina käytiin yrityskohtainen joukkuekilpailu, jonka voitti Kaivinkoneurakointi
ja Maansiirto Maunuksela Oy, Isokyrö .

Jälleen kerran henkilökohtaisen kisan voitto matkasi kansainvälisestikin aiemmin menestyneelle, nokialaiselle Janne Leppäselle, jolle ykköstila oli jo Honkajoella kolmas. Tämän lisäksi mies on kerran ollut toinen.

Nykyisin mies urakoi kaukolämpölinjoja ja kalustossa on Bobcatin 8,5 tonnin painoinen kaivukone ja tuore hankinta kaukolämpölinjoille on New Holland 135. Tämän lisäksi viikonloppuisin mies tekee talojen perustuksia ja pihoja. Toiseksi kisassa tuli Marko Kontiainen Hyvinkäältä ja kolmanneksi Markku Laukkanen Haapamäeltä.

Minikaivukone kaikilla herkuilla

Novatronin ja Engconin lähekkäin olevilla osastoilla esiteltiin kauhanpyörittäjällä Engcon EC02 sekä Vision 3D GNSS koneohjausjärjestelmällä varustettua Volvo EC15B-minikaivukonetta. Koneen omistaja on Maarakennus Länkinen Jorma Keuruulta.

Vision 3D GNSS koneohjausjärjestelmän avulla työkone voidaan paikantaa satelliittitekniikan avulla muutaman senttimetrin tarkkuudella. Työmaan suunnitelma-aineisto syötetään
järjestelmään, joka mahdollistaa kaivun reaaliaikaisen seurannan. Merkinnän tarve sekä turha kaivaminen vähenee huomattavasti, kun oikea korkolukema on koko ajan selvillä.
”Toistaiseksi asiakas käyttää vaihtokelpoista laitetta vain tässä VolvoEC15B-kaivukoneessa. Länkisellä on tosin jo ennestään vastaava järjestelmä isommassa Volvossa. Tyypillisin kokoluokka onkin 20-25 tonnia, mutta pienempiin koneisiin asennukset ovat yleistymässä”, kertoo tuotepäällikkö Mikko Ilmonen Novatron Oy:stä.
”Nämä pienemmät konetyypit soveltuvat yleensä viherrakennus- ja pihatöihin. Piharakenteet ja alueet ovat usein hyvin monimuotoisia ja tarkkoja työkohteita. Suunnitelman aineisto koneohjausjärjestelmässä helpottaa kohteiden tekemistä. Koneohjaus tuo lisätarkkuutta ja
nopeutta tämän kaltaisiin töihin”, jatkaa Ilmonen.
”Novatron -tuotteet ovat kotimaisia ja yrityksellämme on lähes 20 vuoden kokemus alalta. Tuki- ja huolto-organisaation resurssit ovat kehittyneet vuosien varrella niin, että voimme taata asiakkaallemme luotettavaa ja tasokasta palvelua joka puolella Suomea. Tällä hetkellä
huoltopisteemme sijaitsevat Tampereen tehtaan lisäksi Oulussa, Kuopiossa, Vantaalla ja Urjalassa”, päättää Ilmonen.

Engcon EC02 soveltuu kaikkiin 1,5-3,5 tonnin painoisiin kaivukoneisiin. Vakiokiinnikkeet ovat S30 ja S40, mutta se voidaan kiinnittää myös suoraan puomiin. Pyörittäjä/kallistaja painaa 65 kiloa ja vaadittava öljyvirtaus on 15-35 litraa minuutissa.

Mascot-turvavaatteita nyt myös punaisena

Euroopan kolmanneksi suurin työvaatevalmistaja, tanskalainen Mascot valmistaa turvajalkineita sekä housuja ja takkeja työkäyttöön, niin kesään kuin talveenkin. Suomessa myyntiä hoitavat 28 myyntipistettä ympäri maan eli Isojoen Konehalli Oy:n Työkaluässä -rautatavarakauppiaat ja Long Life -maatalouskauppiaat ovat Mascotin myyjiä Suomessa.

Vuonna 2008 yritys esitteli oman Mascot Frontline muotoon ommellun työvaatesarjansa naisille, jotka aiemmin olivat pakoitettu pitämään miehille suunniteltuja työvaatteita. Nyt vuoden 2009 uutuuksina markkinoille tulee Mascot Safe Youg-mallisto, johon kuuluu kesä- ja talvikäyttöön suunnitellut punaiset turvavaatteet.

”Sekä keltainen että punainen ovat molemmat hyväksyttyjä värejä. Toki keltainen on fluorisoitu väri ja siksi ehkä hieman punaista näkyvämpi. Perinteisesti turvavaatteiden värit ovat olleet keltainen ja oranssi. Nyt halusimme tuoda jotain aivan uutta markkinoille ja siitä tämä punainen väri. Mm. leikkaus ja kuviointi on sekin uutta, nuorekasta ilmettä. Koot löytyvät takeista haarukalla XS-4XL ja housukoot väliltä 42-72. Kesäpuvussa hinta on hieman yli 100 euroa”, kertoo IKH:n aluepäällikkö Maijastina Kuusinen.

”Koneurakoitsijat ovat perinteisesti työ- ja turvavaatteille suuri asiakasryhmä. Rakennuspuoli tuli nyt uutena, kun laki määrää rakennustyömaillakin käytettäväksi näkyviä vaatteita ”, lopettaa Kuusinen.

Lue seuraavaksi