Uutiset

Työkoneet

Hitachi EX1200-7 avainasemassa E.Hartikaisella

E. Hartikainen on yksi Suomen suurimmista yksityisistä louhinta- ja maarakennusalan toimijoista. Yrityksen kalusto täydentyi äskettäin Hitachin uusimman kaivukonesukupolven edustajalla. Uusi EX1200-7-kaivukone (120 t/567 kW) esiteltiin suurelle yleisölle viime vuoden Bauma-näyttelyssä. Samainen kone lähti messuilta sitten Suomeen Rotatorille, joka toimitti sen E.Hartikaiselle. Koneen ensimmäinen työmaa sijaitsi Helsingin satamassa.

Viime vuoden lopulla kone siirrettiin Sotkamoon, Terrafamen kaivokselle, jossa tuotetaan nikkeliä, sinkkiä ja kobolttia. Siellä EX1200-7 valjastettiin tekemään sijoituspaikkaa prosessissa syntyvälle sivukivelle. E.Hartikainen urakoi alueella poraukset, räjäytykset ja sivukiven siirrot sekä maapohjien tasaukset ja vahvistukset raskaita massoja varten.

Aina toimintakunnossa

”Koneiden tulee aina olla toimintakuntoisia. Meillä on pitkä kokemus Hitachin suurista koneista aina kahdesta EX1100:sta ja tähän uuteen EX1200-7:ään. Meillä on viisi Hitachin 120 tonnin konetta käytössä, joten kaluston lisääminen merkin uusimmalla mallilla oli meille luonnollinen ratkaisu”, sanoo Asko Putto E.Hartikaiselta.

Yrityksen Terrafamen työmaapäällikön Marko Ahosen mukaan EX1200-7 on työmaan tärkein kone.
”Sen merkitys kaivoksen tuotannolle on suuri”, sanoo Ahonen. ”Uusi malli on kokonaisuutena parempi. Kehitystä on tapahtunut paljon, etenkin hydrauliikkajärjestelmässä ja kaivuvoimassa.

Tämän ison Hitachi-kaivukoneen tärkein ominaisuus on sen luotettavuus. Se on paljon parempi verrattuna muihin koneisiin. EX1200-7 suoriutuu hyvin tehtävistä. Myös turvallisuus on tärkeä seikka. Hitachin Aerial Angle -kamerajärjestelmä parantaa näkyvyyttä ja tukevat portaat takaavat turvallisen kiipeämisen eri kohteisiin.”

Täydellinen paketti

Heikki Pirnes, toinen tämän koneen kuljettajista, on käyttänyt jo yli 20 vuotta Hitachin kaivukoneita aina EX2600-6:sta ZX225USLC:hen. Hän on työskennellyt E.Hartikaisella viimeiset kymmenen vuotta ja on istunut niin EX1200:n 6-sarjan kuin uusimman 7-sarjan koneen kuskin penkillä. Uuden mallin päivitykset ovat tulleet näin selkeästi esille.

”7-sarjan kone on mukavampi, istuin on parempi ja ohjaamon melutaso on alhaisempi. Monitorin kuva on hyvälaatuinen, joka helpottaa säätöjen ja tarkistusten tekoa. Kaivuvoima on edeltäjäänsä parempi ja päivittäisten toimintojen teko on helpompaa. Aerial Angle -kamerajärjestelmä tuottaa lintuperspektiivikuvaa ohjaamon näytölle. Näin pystyy helposti näkemään, jos koneen lähellä on joku tai jotain. Hitachi on huippuluokan kaivukone kaivosympäristöön. Parasta EX1200-7:ssä on toimiva kokonaisuus. Kone on nopea ja turvallinen sekä vakaa raskaitakin materiaaleja kuormattaessa. Koneen käyttö on helppoa ja se pystyy tekemään monia toimintoja samanaikaisesti”, luettelee Pirnes.

E.Hartikainen voitti tarjouspyynnön, joka koski sivukiven poistoa prosessin yhteydessä sekä sen kuljetusta uudelle sijoituspaikalle. Seuraavan viiden vuoden aikana on tätä kiveä tarkoitus käsitellä noin 20 miljoona tonnia vuosittain.

”Vuoden 2021 alussa henkilöstömme täällä Terrafamen kaivoksella kasvaa reilusta sadasta 250:een”, sanoo Putto. ”Meillä on täällä käytössä 46 konetta, mukaan lukien uusin EX1200-7 sekä vuonna 2016 hankittu EX1200-6. Olemme jo hankkineet kokonaan täällä tarvittavan kaluston. Joitakin suurempia koneita tullaan vielä tuomaan paikalle muilta työmailtamme.”Lue seuraavaksi