Uutiset

Työkoneet

Hidromek-pitkäpuomikone avaa veneväylää asuntomessualueelle

Lännen Järviperkaus Oy

Vuonna 2022 Naantalissa järjestettävät asuntomessut sijoittuvat Luonnonmaan saarelle. Lounatuuleksi nimetystä asuntomessualueesta valmistuu merellinen ja luonnonläheinen asuinalue. Noin 20 hehtaarin kokoiselle alueelle on tulossa yhtiömuotoista asumista, vapaa-ajan asuntoja ja noin 20 pientaloa.

Alueelle rakentuu myös tunnelmallinen venesatama noin 70 veneelle. Venesatamasta väylää ulommas merelle on ruoppaamassa vesirakennustöiden ammattilainen Lännen Järviperkaus Oy. Pääkoneena ruoppauksessa on käytössä uusi Hidromek HMK 300 Plus LCLR -kaivukone varustettuna pitkällä puomilla.

Leica 3 D
Leica 3 D -järjestelmän avustamana ruoppaustyö sujuu nopeasti. Se näyttää kaivettavan väylän sijainnin, syvyyden ja leveyden.

Kohteessa on ruopattavaa lähes 70 000 kiintokuutiota ja kaikkiaan massoja on siirrettävänä yli 100 000 kiintokuutiota. Ruoppausmassa siirretään meren pohjasta liikuteltavien massansiirtolauttojen avulla rantaan ja siitä ylemmäs varsinaiselle läjitysalueelle.

”Tämä on meidän kaikkien aikojen suurin ruoppausurakkamme tähän mennessä”, toteaa Lännen Järviperkaus Oy:n Mika Starck.

Ruoppaustyöt kohteessa alkoivat tämän vuoden tammikuussa ja Ely-keskuksen myöntämä lupa jatkuu ensi kevääseen asti. Veneväylä ruopataan 10 metriä leveäksi ja 2,5 syväksi. Työn tilaajana on Naantalin kaupunki ja urakka on työyhteenliittymä Lännen Järviperkaus Oy ja Drillmare Oy, joka on erikoistunut muun muassa vedenalaiseen louhintaan. Pääurakoitsija on Lännen Järviperkaus Oy.

Lännen Järviperkaus Oy
Lännen Järviperkaus Oy:n Mika Starck (oik.) ja Honka Trading Oy:n Antti Forma tekivät kaupat Hidromek-pitkäpuomikoneesta helmikuussa.

Vesirakentamisen ammattilainen

Vuonna 1996 aloittanut Lännen Järviperkaus Oy tekee vesirakentamista ympäri Suomen.

”Pienellä porukalla toimitaan. Kaivukoneita on kaikkiaan kuusi erilaista. Niistä neljä on pitkäpuomikoneita ja kaksi on ponttoniteloilla”, kertoo Mika Starck. Yritys on erikoistunut vaativaan vesirakentamiseen ja työkohteita on valmistunut niin sisävesi- kuin myös merialueilla. Asiakkaat ovat useimmiten Ely-keskuksia, kaupunkeja, kuntia ja vesiosakaskuntia.

”Yksi isoimmista ja pitkäkestoisista töistä oli Puurijärven lintuvesihanke, joka työllisti meitä vuodesta 2007 aina vuoteen 2010 asti”, kertoo Mika.

Pitkäkestoiset kohteet saattavat poikia myös lisätöitä.

”Aika monesti muun muassa ranta-asukkaat tulevat tarjoamaan meille pienempiä lisäurakoita, kun olemme koneiden kanssa paikalle saapuneet. Ne hoidetaan aina parhaan kykymme mukaan”, mainitsee Mika.

Yrityksen kaikki kalusto siirtyy kohteesta toiseen omalla lavettikalustolla, myös kahdessa lohkossa siirtyvä, tukijalkoineen 82 tonnia painava itse suunniteltu kaivuulautta.

Lännen Järviperkaus Oy
Ruoppausmassa kuljetetaan rantaan lautoilla.

Hidromek on vastannut odotuksiin

Lännen Järviperkaus Oy:n Mika ja Sami Starck kävivät koekaivamassa normaalipuomilla varustettua konetta alkuvuonna Honkajoella, jonka jälkeen hankintapäätös oli suhteellisen helppo. ”Heti huomattiin koneen tarkasti toimivan hydrauliikan sopivan meille käteen. Lisäksi Isuzun valmistama moottori tiedettiin polttoaineenkulutukseltaan alhaiseksi”, sanovat Mika ja Sami.

Käytännössä koneelle asetetut odotukset ominaisuuksista ovat vain vahvistuneet. Hidromek on kerännyt nyt tunteja mittariinsa vajaat 400. Kone on hyvä kaivaa, tarkka ja tasapainoinen.

”Pitkäpuomikoneissa tasapaino ja vakaus on tärkeä ominaisuus, ja tässä Hidromekissa ne ovat kohdallaan. Huomaa, että kyseessä on tehdasvalmis kone, ei jälkikäteen tehty viritys”, sanoo Mika Starck.

”Kaikki on mietitty loppuun asti. Lisäksi koneen keskikulutus on pysynyt kohtuullisessa lukemassa, 14 litrassa tunnissa”, toteavat Mika ja Sami. Koneen ohjaamo kerää myös kehuja.

”Todella hieno, ergonomiseksi suunniteltu ohjaamo, joka on lisäksi hiljainen. Näkyvyys on hyvä ja yksityiskohtia on myös osattu ajatella. Esimerkiksi ohjaamon lasinpyyhkimet pitävät näkyvyyden kunnossa ylhäältä alas asti, joka on varsin merkityksellinen asia näissä töissä”, kertoo Mika.

”Pienellä porukalla kun toimitaan, niin pitää tehdä pitkälle kantavia järkiratkaisuja myös konehankinnoissa. Honka Trading Oy:n kanssa yhteistyö on aina sujunut ongelmitta ja varmaan se jatkuu konehankintojen merkeissä myös tulevaisuudessa”, päättävät Starckin veljekset.

Hidromek-kaivukoneet tuo maahan Honka Trading Oy

Lännen Järviperkaus Oy
Yksityiskohdilla on merkitystä. Ohjaamon etulasi pysyy puhtaana kunnon pyyhkimillä.

”Pitkäpuomisista, kuten myös muista Hidromek-kaivukoneista on saatu paljon positiivista palautetta asiakkailta. Koneiden alhainen polttoaineen kulutus yhdistettynä tarkkaan hydrauliikkaan ja ylelliseen ohjaamoon tekevät niistä kilpailukykyisiä ominaisuuksiltaan,” kertoo Honka Trading Oy:n myyntipäällikkö Antti Forma.

”Hidromek on kilpailukykyinen myös hinnaltaan ja toimitusajat ovat kohtuullisia”, päättää Forma.

Hidromek-kaivukoneet ovat varustettu erityisesti kuljettajan näkökohdasta kehitetyllä OPERA -ohjausjärjestelmällä, jolla kuljettaja hallitsee kaikkia ohjaustoimintoja näytön ja ohjauspaneelin avulla. Vakiovarusteina koneissa on muun muassa ilmastointi, jäähdytetty säilytyslokero ja useaan eri asentoon säätyvä kuljettajan penkki.


Lue myös: Juhlakonepäivät Honkajoella

Lue seuraavaksi