Uutiset

Yleinen

Juhlakonepäivät Honkajoella

Kesäkuun 14. ja 15. päivä järjestetään Honkajoella 25 vuotta täyttävät juhlakonepäivät. Tapahtumaa ovat järjestämässä Heinolan Auto ja Traktori Oy, Honkajoki Works Oy, Honka Trading Oy, Konemyynti ja konevuokraus Rentti, ja VV-Traktori. Järjestäjät kertoivat toukokuun alussa Konepörssi-lehdelle tapahtuman alkuajoista ja alueen konekaupan nykytilasta.

Kaikki alkoi käytettyjen työkoneiden huutokaupalla 25 vuotta sitten. 

Tapahtumajärjestäjät kerääntyivät toukokuun alussa kertomaan ajatuksiaan Konepörssi-lehdelle. Kuvassa kolmas oikealta oleva Honkajoki Works oy:n Timo Vähäsantanen aloitteli kaupantekoa 25 vuotta sitten ensimmäisillä Honkajoen konehuutokaupoilla. Silloinen ekaluokkalainen kunnostautui mm. myymällä tapahtumassa partiolaisten pinssejä.

”Vanhalla Esson mäellä pidettiin ensimmäinen huutokauppa, siitä se lähti”, muistaa Honka Trading Oy:n toimitusjohtaja Reijo Ylipaasto. Konehuutokauppoja olivat silloin 90-luvun puolivälissä yhdessä järjestämässä Heinolan Auto ja Traktori Oy, Honka Trading Oy ja Konemyynti Eero Pakkanen.

Konepäiviä on järjestetty 20 vuotta, mutta alkunsa tapahtumat saivat jo viisi vuotta aikaisemmin eli vuonna 1995. Välillä on järjestetty myös messuja, joista parhaiten muistetaan muutaman vuoden välein järjestettävät Masiina-messut Honkajoen Pesämäessä. 

Konehuutokauppoja pidettiin kolmen vuoden ajan ja konepäivät aloitettiin niiden jälkeen ennen vuosituhannen vaihdetta. Ensimmäisten konepäivien järjestäminen ajoittui samoihin aikoihin alkaneen uusien koneiden maahantuonnin kanssa, muistavat Reijo Ylipaasto ja Heinolan Auto ja Traktori Oy:n Tauno Heinola. 

”Se oli ennen vuosituhannen vaihdetta. Silloin Honkajoella oli aloitettu muun muassa uusien Samsung- ja Halla-merkkisten kaivukoneiden maahantuonti ja myynti”, tarkentavat Reijo ja Tauno. Uusia maahantuotavia konemerkkejä oli luontevaa jo silloin esitellä konepäivillä. 

Väkeä saatiin heti hyvin liikkeelle varsinkin lähialueilta. Seuraavina vuosina konepäivät vakiintuivat järjestettäviksi keväisin ja syksyisin. Nykyään kävijöitä saapuu kaikkialta Suomesta ja edustettuja konemerkkejä ovat mm. Case, Takeuchi, Hidromek, McCloskey ja New Holland, sekä työlaitepuolelta Honkajoki Works.

Juhlavuosi näkyy

Järjestäjät ovat pyrkineet löytämään kalenterista ajankohdan, joka sopii mahdollisimman monille. Päällekkäisiä alan tapahtumia ei ole ja maatalouden kevättyöt ovat ohitse. 

Juhlavuosi näkyy monella tavalla. Esillä on mahdollisimman monipuolinen ja laaja valikoima mm. maarakennuskoneita, traktoreita ja lisälaitteita. Konetarjouksia lasketaan mahdollisimman houkutteleviksi niin uusista kuin käytetyistä koneista ja laitteista, sekä konevuokrauksen hinnoista. Myös yhteistyökumppaneita on lupautunut esille aikaisempaa enemmän. 

Juhlakonepäivillä voi osallistua Can-Am Outlander Max DPS 450 T3 -mönkijän arvontaan.

Kyselyitä tapahtuman ajankohdasta tulee varsinkin keväisin. Ja tämä kerta ei ole ollut poikkeus.
”Uskallamme odottaa tapahtumaan 3 000–5 000 kävijää”, sanovat järjestäjien edustajat toukokuun ensimmäisellä viikolla. ”Nyt tsempataan aikaisempaa vielä enemmän, tällä kertaa tapahtumassa voi osallistua Can-Am Outlander Max DPS 450 T3 -mönkijän arvontaan.”

Lisäksi järjestäjät lupaavat, ettei tapahtumasta tarvitse lähteä nälkäisenä. Tarjolla on keittoa, makkaraa, kahvia ja pullaa. Kyseessä on koko perheen tapahtuma, ja myös lapsille on luvassa omaa ohjelmaa.

Palvelevaa asennetta

Myös Honkajoella viime vuosi oli konekaupassa kasvun aikaa ja sama tahti näyttää jatkuvan. Niin uusien koneiden kuin lisälaitteiden kauppa on ollut kasvussa alkuvuoden aikana, lisäksi koneiden vuokraaminen on lisääntynyt. 

Vaikka vuotuiset myytyjen koneiden kappalemäärät eivät enää nouse huippuvuosien tasolle, niin Honkajoki on pysynyt merkittävänä kasvukeskuksien ulkopuolella olevana konekaupan keskittymänä.

”Voidaan kaiketi sanoa, että Honkajoelta on myyty toistakymmentä tuhatta konetta Suomeen,” toppuuttelee Tauno Heinola innokkaimpia arvioita, joissa päädyttiin useampaan kymmeneen tuhanteen. 

Laadukkaat tuotteet ovat olleet aina osa menestystä, mutta isompi merkitys on henkilöillä niiden takana. Pitkät asiakassuhteet on luotu ammattitaitoisella ja luotettavalla toiminnalla ja palvelevalla asenteella.
”Honkajoella palvelu on aina pelannut myös ns. virka-aikojen ulkopuolella ja joustavuudesta ei tingitä tänäkään päivänä,” kuuluu honkajokilaisten kauppiaiden sanomana kuin yhdestä suusta. 

Lisäksi osataan tehdä myös yhteistyötä, josta nämä Honkajoen Konepäivät ovat oiva esimerkki. 

Honkajoen Juhlakonepäivät ovat avoinna pe klo 9–17 ja la klo 9–15.

Lue seuraavaksi